ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Роботите като работодатели


  Парадоксално е, но машината не отнема работни места от хората, а напротив, допринася за тяхната заетост. Така твърдят британски учени.
  В мащабно изследване на консултантската компания METRA Martech били включени компании с повече от 250 служители на водещи индустриални държави (Бразилия, Китай, Германия, САЩ, Южна Корея, Япония), занимаващи се с технологични отрасли – като машиностроене,  електроника и производство на пластмаси.
  Логично е да предположим, че замяната на човешкия труд с машинен ще доведе до масови съкращения. Въпреки това, констатациите на METRA Martech доказват обратното: през 2000-2008, заетостта в промишлеността се увеличавала едновременно с увеличаване на роботизираните системи в конвейерните линии.

Гледане на Кафе
Роботите - двигатели на прогреса. (снимка: George Steinmetz/Corbis)

  Най-очевидно тази тенденция може да се проследи в развитите страни. Например, в Бразилия през този период, броят на роботите е нараснал четири пъти, а заетостта - 20%. Авторите на доклада обясняват този феномен с факта, че въвеждането на роботи, позволява на компанията значително да подобри ефективността си и впоследствие да разшири дейността си, наемайки нови служители.
  Като пример се посочва корабостроителницата в Одензе (Дания), която след инсталирането на системи за електродъгово заваряване, увеличила производителността си шест пъти, избягвайки съкращения на опитни заварчици и създавайки нови работни места. Примерът, впрочем, се оказал не много удачен, защото една иновация не е достатъчна за да се издържи на конкуренцията и в крайна сметка, собствениците решили да намалят производството след приключването на всички поръчки.
  Във всеки случай, изчисленията на METRA Martech се потвърждават от прогнозата на Международната федерация по роботика (IFR), че през следващите пет години, в света ще се появят милион нови работни места в индустрията за потребителска електроника, хранително-вкусовата промишленост, алтернативната енергетика и други отрасли.
  Авторът на изследването, Peter Gorle предполага, че роботите ще бъдат използвани по три основни начина: работа в опасни за хората среди, изпълнение на непосилни за нас задачи и когато инвестициите в автоматизирано оборудване са по-неизгодни, отколкото запазването на квалифицираните работници.

Гледане на Кафе
Дата: 15 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Роботите като работодатели
Роботите като работодатели
Парадоксално е, но машината не отнема работни места от хората, а напротив, допринася за тяхната заетост. Така твърдят британски учени.
Роботите получиха свой собствен език
За да разберете същността на проекта Lingodroid, стартиран от Рут Шулц и нейните колеги от университета в Куинсланд, представете си, че в един прекрасен ден сте забравили родния си език, но гласът ви е запазен. Тогава, срещнете някого, ...
Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората.
Девет-струнна китара, на която може да се свири като на пиано, вече е в продажба
Оригиналният инструмент се закрепя върху поставка, като синтезатор. От деветте му струни могат да се извличат звуци и акорди в пет октави.
Роботи – бебета ще помагат при изучаване на процеса на формиране на човешкото ходене
Механичните същества не само се движат като едногодишни деца, но са в състояние да се учат на нови движения.
Еволюционната необходимост от алтруизъм е доказана от роботи
Експерименти на швейцарски учени са потвърдили теорията, че да помага на близки роднини е от полза за отделния човек, тъй като помага за поне частичното предаване на гени.
Вонящите крака, като двигател на творчество
Неприятната миризма на краката причинява много страдания.
Пластмасово дърво – като начин за ефективно растениевъдство
Турски дизайнери са създали необичайна вертикална оранжерия, която спестява пари при отглеждането на растения и помага на околната среда.
Маите получавали жълтата боя по същите начини, като синята
Маите вярвали, че синьото е цветът на боговете. Синята боя на Маите е без прецедент сред древните пигменти по яркост, красота и трайност, доколкото е свързана с индигото, смесено с минерала палигорскит.
Създаден е сканиращ микроскоп, използващ кондензата на Бозе – Айнщайн като сонда
Според разработчиците,новата технология ще допълни изследванията на традиционните атомно-силови микроскопи. В предложеният от немските учени микроскоп, мястото на иглата и конзолата е заето от облак на ултрастудените атоми на рубидия.
123456 ... 39
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други