ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Ричард Брансън отива в Марианската падина не само от суета


Пилотираната подводница, способна да се „гмурка“ на 11,1 км, ще направи възможно провеждането на изследвания, представляващи интерес за биолози и геолози.
  Ричард Брансън, собственик на конгломерата от компании Virgin, обикновено е смятан за ексцентрик с чудовищно его, като се твърди, че то е основният двигател на инициативите му – например, покоряването на космоса с Virgin Galactic. Когато през април 2011 г. г-н Брансън обяви намерението си да изпрати високотехнологичната подводница в най – големите дълбини на пет океана/започвайки с Тихия/, в медиите често се използваше прилагателното „ексцентричен“. Въпреки това, неговата инициатива има голяма научна стойност. Учените ще го следват в дълбините.

Гледане на Кафе
Дължината на забележителната подводница на Брансън е 5,2 м.  (снимка: Virgin Oceanic)

  Първото гмуркане до Марианската падина, в така наречената Challenger Deep – най – дълбокото място, което отстои от морската повърхност на 10 971 м, осъществено през 1960 г. от дълбоководният апарат „Триест“, е било епичен подвиг. Жак Пикар и Дон Уолш са престояли там 20 минути, изяждайки по един шоколад, след което изхвърляйки огромният баласт, започнали изкачване. Научната стойност на експедицията се свежда до това, че хидронавтите видели същество, подобно на скарида, като изводът бил, че живот може да съществува и при налягане, превишаващо хиляда пъти атмосферното.
  През 1995 г. японската безпилотна подводница Kaiko фотографира в падината червеи, скариди и морска краставица. През май 2009 г. автоматът Nereus събра от дъното проби вода и почва. Изследванията на Марианската падина за сега се изчерпват с това.
  Брансъновото начинание, от научна гледна точка, е по – мащабно от предходните. В него ще участват биолози и геолози. Интересна е еволюционната изолираност на Марианската падина, която е започнала да се формира в резултат на „подпъхване“ на Тихоокеанската плоча под Филипинската, приблизително преди 50 милиона години. Организмите, които постепенно са се приспособявали към понижената температура, нарастващото налягане и намалената осветеност, са се озовали в среда, малко взаимодействаща си със Световния океан: дълбоките води в падината практически не участват в циркулацията.
  Морски биолози от Университета на Южна Калифорния в Лос Анжелис се надяват да открият в Марианската падина „изгубените светове“ на микроорганизмите, като плановете са: изследванията да бъдат проведени в техните местообитания, тъй като при транспортирането, дълбоководните организми ще загинат. Учените ще спуснат на дъното "Abyss Challenger" – компактни изследователски станции, оборудвани с микроскопи и прибори за анализ на ДНК/както и примамки за дълбоководните обитатели/. След това, за около два часа, подводницата на Брансън ще прибере данните за топографията на участъците, където е разположена всяка от тях. По този начин учените ще получат информация не само за микроорганизмите, но и за средата, в която те са еволюирали. Подводницата ще разполага с спектрометри за постоянен химически анализ на околните води.
  Геолозите ще картографират дъното на падината, към което подводницата ще се спуска не отвесно, а следвайки релефа. В най – интересните точки от Брансъновото разузнаване, учени от Хавайския университет ще изпратят изследователски сонди. Геолозите се интересуват от скалите, образувани от налягането, което си оказват една на друга литосферните плочи и от калните вулкани, изхвърлящи вещества от 20 км дълбочина. Калните вулкани са характерни за зони на субдукция, към които се отнася и Марианската падина. Когато една литосферна плоча минава под друга, в зоната на контакта между плочите се задържа известно количество вода, която се смесва със скалите, нагрява се и под натиска избива на повърхността. Анализът на „изхвърленото“ от дълбоководните кални вулкани ще даде отговор, дали действително континентите са се формирали постепенно от множество островни вериги, образувани от многократните приплъзвания на тектоничните плочи една под друга. Ако е така, елементите, съдържащи се в скалите на континентите/рубидий, стронций, барий, берилий и редки земни елементи/ би трябвало да присъстват и в емисиите изхвърлени от калните вулкани на Марианската падина.
  Подводницата на Ричард Брансън, с която той ще съдейства на науката, ще се тества около о. Гуам. Машината-чудо е конструирана от Греъм Хоукс по поръчка на загиналия в авиокатастрофа приятел на Брансън – Стив Фосет. Подводницата изглежда много необичайно, наподобявайки реактивен изтребител. Корпусът и е изработен от титан и въглеродни влакна, а „фаровете“ под които седи пилотът – от кварц. Подводницата е напълно автономна (батерията издържа 24 часа) и се движи със скорост от 3 възела. Скоростта на потапяне е 105 м в минута, а пътешествието до „там и обратно“ ще отнеме 5 часа.
  Потапянето в „Challenger Deep“ би трябвало да стане през близките  месеци. Брансън вероятно няма да е първият покорител на дълбините, а ще пусне пред себе си екстремалния и професионален пилот на всички възможни транспортни средства – Крис Уелч.

Гледане на Кафе
Дата: 8 - ми септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Ричард Брансън отива в Марианската падина не само от суета
Ричард Брансън отива в Марианската падина не само от суета
Пилотираната подводница, способна да се гмурка на 11,1 км, ще направи възможно провеждането на изследвания, представляващи интерес за биолози и геолози.
Започна работа първият в света завод за частни космически кораби
Хангарът, струвал на инвеститорите 8 млн.долара, е първият обект в историята на човечеството, в който ще се монтират и тестват частни пилотирани космически кораби.
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
Мери Шели е казала истината
Мери Шели твърдяла, че е написала своята готическа приказка след спор, само за една юнска нощ през 1816 г., гледайки луната през прозореца.
Нужно ли е да се продължава войната с наркотиците
Борбата срещу наркотиците със силови методи е безсмислена и опасна. Така смятат участниците в неправителствената организация, обединяваща политици, писатели и милиардери. Поради това е необходимо… какво?
Как да се възстанови мозъка след инсулт
Важна стъпка в тази посока е направил екип от учени на Университета във Флорида - но засега, само като пример върху невроните на плъхове, и само в епруветка.
Списание Scientist се закрива
Биомедицинските изследователи загубиха един важен източник на информация, а научните журналисти – още едно издание.
История на музиката в 7 минути
При това, музиката не само звучи, а е представена визуално.
Ще клонираме ли неандерталци
Клонирането на неандерталец е не само възможно, но и изгодно.
Исландия може напълно да забрани тютюнопушенето
Внесеният за разглеждане в парламента закон ще позволява продажбата на цигари само в аптеките. С рецепта от лекар.
123456 ... 32
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други