ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Римските проститутки са убивали децата си


  На полето в Hamblеden (Бъкингамшир, Великобритания), археолозите открили масов гроб, съдържащ останките на 97 деца, загинали приблизително на една и съща възраст.
  След внимателно проучване на мястото експертите заключили, че тук е съществувал древен публичен дом. Римляните почти никога не използвали контрацептиви и към детеубийството били по-толерантни, отколкото съвременната цивилизация. Например, през 1988 г. в Ашкелон в южната част на Израел, при разкопки на канализацията под римска баня, били намерени скелети на сто бебета.
  Измерванията на костите показали, че всички бебета са умрели на 38-40-та седмица на развитие, т.е. непосредствено след раждането. Ако децата са били на различна възраст, би могло да се предположат естествени причини за смъртта.
  Археологът Джил Айерс, провеждаща разкопките, отбелязва, че броят на погребаните момчета и момичета е равен. Някои от тях са с вроден дефект на пателата/колянната капачка/, причинен от рядък ген. Това предполага, че те са родени от една и съща жена или от едни и същи сестри.
  Вила Юден в Хамблден е била открита преди около 100 години. Отначало са смятали, че това е дом на високопоставен римлянин. Днес това място е покрито с пшеничени поля, но специалистите разполагат с подробното описание на естественика и археолог Алфред Кокс от 1921 година. Той е посочил точното място на останките от погребаните бебета.

Гледане на Кафе
Лорънс Алма-Тадема. "В тепидариум" /1881 г./

  Независимо от многобройните публикации, до сега не е имало щателно проучване на въпроса. Тепърва експертите трябва да се ориентират във фотографиите, артефактите, керамиката и костите, съхраняващи се в местния музей.
  Г-жа Айерс и нейният колега Саймън Мейс от лабораторията за древни паметници на организацията „Английско наследство“ признават, че все още не всички парченца от пъзела са сглобени. Например, открито е семейство от пет човека, погребани в яма. Какво е причинило смъртта им? Освен това, на около половин километър от Hamblеden има още едно римско селище. Може би, по някакъв начин двете места са свързани.
  Тогава животът е бил труден, често са боледували, хигиената/особено сред бедните/ е била на ужасно ниво. Местното население е представлявало смесица от келтски и римски заселници, повечето от които били земеделци, отглеждащи пшеница, ечемик и т.н. Тогава климатът е бил по – топъл и благоприятен за селскостопанските култури. Откритата тук керамика е била внасяна от Италия, Франция, Белгия и Германия, което означава, че тук е имало търговци, но е трудно да си представим, че в това малко селце в плодородната долина на Темза е могло да има публичен дом.
  Двуетажната сграда е разположена на няколко стотин метра от реката. Хората, които са живели в нея или са я ползвали, действително са били богати и образовани, съдейки по намерените тук монети и домакински съдове.
  Трябва да знаем, че в римското право, детето на възраст под две години се е считало за собственост на бащата и той е можел да прави с него каквото иска/ако бебето се е раждало с дефект, то почти винаги е било умъртвявано/. Например, съхранено е писмо на римски гражданин от 1 година пр. н. е.: "Аз все още съм в Александрия. Моля, умолявам те, да се грижиш за нашето бебе. Веднага щом получа заплатата си, ще ви я изпратя. Ако се роди момче, го остави, но ако е момиче, се отървете от него."
  Детеубийството е било забранено едва през 374 година, с приемането на християнството.

Гледане на Кафе
Дата: 31 - ви август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Римските проститутки са убивали децата си
Римските проститутки са убивали децата си
На полето в Hamblеden -Бъкингамшир, Великобритания-, археолозите открили масов гроб, съдържащ останките на 97 деца, загинали приблизително на една и съща възраст.
Ограниченото доверие към авторитета е полезно
Ако вие учите някого и искате да насърчите самостоятелната му работа, старайте се, вашият обучаван да не остане с впечатлението, че сте му казали и показали всичко.
Играчката Dough Globe
Образователните игри стават все по-умни, практични и... все по-малко детски.
Отсъствието на баща влияе върху половото съзряване на момчетата
Момчетата, растящи без баща, достигат по – късно полова зрелост от връстниците си, но по – рано стават бащи. Това е заключението на учени от Лондонското училище по икономика -Великобритания.
Опасните сокове
В натуралните и газирани плодови сокове учените от университета в Копенхаген, Дания, открили повишено съдържание на антимон.
Роботът-хуманоид iCub научи човешки език
iCub анализира реч в реално време.
Южна Корея се отказва от хартиените учебници
Министерството на образованието на Южна Корея одобри инициативата по преминаването на всички начални и средни училища на електронни учебни пособия.
Четири прости начина да получаваш максимума от всеки ден
Дали ни харесва или не, дните и седмиците минават бързо.
Храната по време на бременност е свързана с риск от появата на алергии у детето
Учени от Института INRA (Франция) са открили възможна връзка между това, което майката е яла по време на бременността и риска от появата на алергии при детето.
Антибиотик спира преждевременното стареене
Антибиотикът рапамицин ликвидира симптомите на стареене, очиствайки клетките от дефектният протеин прогерин, натрупващ се с възрастта.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други