ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Рембранд е добавял в боите си нишесте


Портрет на Николас ван Бамбек - 1641 г. - РембрандГледане на Кафе
Именно, пшеничното нишесте прави боите по – вискозни, гъсти и прозрачни.
  Когато специалистът по аналитична химия от Кралския институт за културно наследство в Брюксел /Белгия/ Яна Саньова и нейните колеги започнали изследванията си върху картини на Рембранд, не очаквали че ще открият нещо принципно ново и различно. Проучване на изобразителните техники на Рембранд ван Рейн е правено безброй пъти, пояснява г-жа Саньова.
  Учените били сюрпризирани. Вторичната йонна масова спектрометрия, открила в картината "Портрет на Николас ван Бамбек", нарисувана от Рембранд през 1641 г., малко количество оловен прах, смесен с масло и пшеничено нишесте.
  Използването на смляна пшеница или на нишесте от нея, като част от грунда на платно или хартия, е известно от дълбока древност. Въпреки това, случай на използване /до началото на ХІХ в./ на производни на пшеницата, именно за промяна на свойствата на боите, е регистрирано за първи път. Във времето на Рембранд много художници са се увличали от смесване на цветните пигменти, бои и други съставки, както и самият майстор не е стояла настрана от такива експерименти.
    Новите способи позволяват анализ на отделните слоеве. Това обаче е трудно, защото са нанасяни много тънко. Най-тънките са само хилядна от милиметъра, което повишава стойността на откритието на екипа на Яна Саньова.
  Следващият обект на изследване ще бъде портретът на Агата Бас, съпруга на Николас ван Бамбек, нарисуван също през 1641 г.
  Гледане на Кафе
Дата: 10 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Рембранд е добавял в боите си нишесте
Рембранд е добавял в боите си нишесте
Когато специалистът по аналитична химия от Кралския институт за културно наследство в Брюксел /Белгия/ Яна Саньова и нейните колеги започнали изследванията си върху картини на Рембранд, не очаквали че ще открият нещо принципно ново ...
Открита е причината за избледняването на платната на Ван Гог
Основната жълта маслена боя, която са използвали Ван Гог и неговите съвременници е съдържала оловния хромат PbCrO4 , така наречения жълт хром, уточнява РИА - новости.
Маите получавали жълтата боя по същите начини, като синята
Маите вярвали, че синьото е цветът на боговете. Синята боя на Маите е без прецедент сред древните пигменти по яркост, красота и трайност, доколкото е свързана с индигото, смесено с минерала палигорскит.
Барух Де Спиноза
Въпреки скромния си и почти неизвестен живот, Спиноза е признат за една от големите личности в историята на философията. Отхвърляйки божествеността на Библията, той се прекланя пред разума
Цанко Лавренов
Търсещ своя собствен творчески път, Цанко Лавренов преминава през различни стилове - от наивно-реалистичен до модерния по онова време сецесион, но още тогава той съзнава, че това е най-лесният път, по който можеш да се плъзнеш към ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други