ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Редовната употреба на аспирин води до слепота

  Хора, които в продължение на години приемат аспирин – например, за профилактика на сърдечно-съдови заболявания – по-често от другите са изложени на риск от ослепяване с възрастта. Изследването е проведено от учени на университета в Сидни/Австралия/, които са използвали внушителна статистика – 2 389 души. Заключенията, до които са стигнали не са утешителни:  системната употреба на аспирин повишава два пъти вероятността от развитие на макулодистрофия.

Гледане на Кафе
Така вижда света човек с нормално зрение.  (снимка: National Eye Institute)

  Смята се, че малки дози аспирин, ако го приемате повече или по-малко редовно, снижава риска от инсулти и инфаркти при хора със сърдечно-съдови проблеми. Освен това, наскоро излезе съобщение, че аспиринът може да забави дори развитието на рак. Но, очевидно, той има и „тъмна страна“. Сред участниците в изследването, всеки десети е приемал аспирин поне веднъж седмично. Тестовете за зрението са продължили  години: проверки са правени на 5, 10 и 15 години след началото на наблюдението. Накрая, както пишат авторите в JAMA Internal Medicine, при приемащите аспирин макулна дегенерация се е развила в 9,3% от случаите - срещу 3,7% у тези, живели без аспирин.

А така - човек с възрастова макулодистрофия.  (снимка: National Eye Institute)

  При макулодистрофията в ретината се появяват кръвоносни съдове, които не би трябвало да са там. Тези съдове предизвикват увреждания/тумори, кръвоизливи/ в зоната  с най-добра видимост на ретината и човек започва да вижда лошо всичко, което е в центъра на полезрението му. Влошаване на зрението при приемащите аспирин започвало към 10 – 15-та година от началото на наблюдението, което говори за кумулативният ефект на аспирина. Тук, разбира се, играят роля и фактори, като пушене, възраст, генетична предразположеност и др.
  В същото време, учените отбелязват, че няма причина да се отказваме от аспирина, защото полезните му свойства за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания все още не са отречени. Въпреки това, той изисква индивидуален подход: ако лекарят възнамерява да предпише профилактични дози от лекарството, трябва да се поинтересува, дали пациентът не е предразположен към очни заболявания и ако е така  - да намали дозата. Препоръчително е през целия курс на лечение  да се отделя специално внимание на състоянието на зрението на пациента.
Подготовлено по материалам Би-би-си.

Гледане на Кафе
Дата: 23 - ти януари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Редовната употреба на аспирин води до слепота
Редовната употреба на аспирин води до слепота
Системната употреба на аспирин повишава два пъти вероятността от развитие на макулодистрофия.
Аспиринът снижава риска от рак на червата
Изследвайки данните на 14 000 пациенти, учени от Оксфордския университет стигнали до извода, че за да се снижи риска от възникване на рак на дебелото черво е необходимо да се приема по една таблетка аспирин дневно
Как един мъж може да се превърне в жена
Изключването само на един ген в мъжките полови жлези – дори у възрастен индивид – води до превръщането му в жена.
Японската виртуална поп-дива Мику Хацуне излиза пред света
Miku Hatsune има милиони фенове и пакет от най-големите хитове, не е замесена в скандали и употреба на наркотици, не се нуждае от шест цифрени договори, винаги пристига навреме, никога не изпада в истерия и е в състояние да играе в ...
Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции
Устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици е познато главоболие за медици и биолози. Между учените и бактериите се води непрекъсната война: създават се все нови и нови антибиотици, а в рамките на няколко години микроорганизмите ...
Как митохондриите управляват стареенето
Митохондриите влияят върху процеса на стареене не само чрез окислителния стрес, източник и ликвидатор на който са те. Потискането на активността на белтъците, обслужващи синтеза в митохондриите, води до увеличаване на живота на клетката, ...
Физкултура в умерени количества
Как да се намери границата между ползата и вредата.
Speedlink Athera: клавиатура с възможност за контрол на пет устройства
Клавиатурата позволява едновременна работа на пет устройства.
Пейнтбол в услуга на американската армия
Планират оръжието, стрелящо с топчета пълни с боя, да бъде използвано не за обучение на войниците, както бихме могли да си помислим, а за проверка на подозрителния обект – дали е експлозив.
Създадена е най-малката видеокамера в света
Сътрудници на немския институт Fraunhofer institute са създали най-малката видеокамера в света. Тя представлява куб, с дължина на страната 1 мм, съобщава PC Mag.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други