ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разшифрован е мистериозен

ръкопис от XVIII век


  Група шведски и американски лингвисти използвали статистически методи на превод, за да разбият един от най-известните кодове - Copiale Cipher.
  За декодирането на ръкописа от 105 страници, създаден в края на XVIII век, учените разказаха на среща на Асоциацията за компютърна лингвистика в Портланд (САЩ).
  Книгата, открита в академичния архив на бившата Източна Германия, представлява изкусно кодиран том. Неговите златно-зелени страници с дълбок релеф, съдържат 75 000 латински букви и загадъчни символи. Ръкописът е наречен на един от двата незакодирани надписа.
  Кевин Найт от Института за информационни науки към Университета на Южна Калифорния (САЩ), Беата Мейюаси и Кристиан Шефър от  Университета в Упсала (Швеция) са успели да дешифрират първите 16 страници. Те съдържат подробно описание на ритуал на тайно общество, увличащо се, както изглежда, от очна хирургия и офталмология.

Гледане на Кафе

  Тъй като оригиналният език не бил известен, учените трябвало да се поизпотят. Отначало предположили, че мистериозните знаци не означават нищо и целия смисъл е заключен в латиницата. Този подход не се оправдал. Тогава решили, че това е така наречения хомофонен шифър,т.е. код, който няма пряка кореспонденция с оригиналната информация.
  Изследователите стигнали до извода, че оригиналният език е немския, а латинските букви нямат значение и са предназначени да заблудят декодера. Скоро станало ясно, че латиницата изпълнява ролята на пропуск, а двоеточията са указание за удвояването на предходната съгласна. След това бил направен обикновен честотен анализ, за търсене на съответствия с немския език.
  Експертите високо оценили работата на колегите си, но г-н Найт е малко недоволен: кодът се оказал относително прост. Ако бяха успели да разшифроват ръкописа на Войнич...
  Въпреки това, историците трябва да са благодарни. Книгата хвърля светлина върху разпространението на политическите идеи в XVIII век. Тайните общества, често срещани тогава, са повлияли на революциите във Франция и Съединените щати. Този ръкопис, например, съдържа коментар за естествените права на човека.

Обложката на книгата.
Гледане на Кафе
Дата: 25 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разшифрован е мистериозен ръкопис от XVIII век
Разшифрован е мистериозен ръкопис от XVIII век
Група шведски и американски лингвисти използвали статистически методи на превод, за да разбият един от най-известните кодове - Copiale Cipher.
Социалните мрежи са се родили още през XVII век
Нищо ново под слънцето, дори и социалните мрежи. Точно от същата страст за комуникация е била обхваната просветената част на Европа през XVII-XVIII век.
Публикуван е неизвестен коптски апокриф
Този апокриф е уникален - в него има такива сюжетни обрати, които изследователите не са срещали никъде другаде.
Британски учени са мумифицирали таксиметров шофьор
Британски таксиметров шофьор завещал да го мумифицират, като египетски фараон, което наскоро било изпълнено с използването на автентични методи за запазване на тялото.
Горещият корпус на кораба намалява съпротивлението на водата
Феноменът е в това, че ако температурата на повърхността на потопен в течност твърд предмет превишава точката и на кипене, около предмета се образува слой от пара.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
Българското Възраждане в изобразителното изкуство
Осемнадесети век бележи началото на Българското възраждане, свързано с обновяването на стопанските отношения, духовен разцвет и национално израстване на българите.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други