ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разрешиха на компаниите да регистрират собствени домейн зони


 

Гледане на Кафе
Президентът и Главен изпълнителен директор на ICANN - Rod Beckstrom. (снимка: Politico.com) 

Днес, 20.06.2011 г., по време на конференцията на Интернет корпорацията за специализирани имена и адреси – ICANN в Сингапур е приета програмата New gTLD, значително опростяваща процедурата по създаване на нови домейни от горно ниво.
  От сега нататък, Компаниите ще могат да регистрират домейни от горно ниво, съответстващи на търговските марки (например: .bmw), Асоциациите - на имената на цели отрасли, а правителствата ще могат да посвещават домейни на градове, области и т.н (например, Москва - .moscow). Удоволствието ще струва доста пари: за регистрация на домейн от първо ниво трябва да се плати $ 185 000. Заявки от частни лица и еднолични търговци няма да бъдат приемани.
Решението на ICANN е едно от най-значимите и очаквани промени в правилата за регулиране на Интернет през последните години. "За" са гласували 13 членове на Съвета на ICANN, двама са се въздържали и един глас е бил "против".
  Въпреки одобрението на програмата, много от членовете на Съвета са поставили редица въпроси, изискващи допълнително проучване. Болшинството обаче смятат, че „шлифоването” на документите е по – добре да стане, след като правилата на New gTLD влязат в сила. Едва, след като процедурата заработи, ще стане ясно, какви промени и допълнения трябва да се направят.
  До последния момент главна пречка за приемането на програмата са били претенциите към нея от страна на управителния комитет на ICANN. В близко бъдеще, ICANN ще публикуват специален документ, в който ще бъдат отразени останалите претенции, с обяснения защо те не са били взети под внимание. Между другото, разработката на процедурата е отнела седем години, като за този период, от страна на Интернет обществото, са получени повече от хиляда коментара.
  До края на годината ICANN възнамерява да проведе мащабна PR-кампания за популяризиране на идеята за създаване на домейни от горно ниво в различните общности и на различни езици. Приемането на заявления за регистрация ще започне от 12-ти януари 2012 г. и ще продължи до 12 април на същата година. Предполага се, че през ноември 2012 г. ще бъдат публикувани първите решения по одобрението на заявките, последвано от процедура по сключване на договори, като пионерските домейни от горно ниво в новата програма New gTLD ще бъдат делегирани през 2013 година.
 

Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разрешиха на компаниите да регистрират собствени домейн зони
Разрешиха на компаниите да регистрират собствени домейн зони
Днес, 20.06.2011 г., по време на конференцията на Интернет корпорацията за специализирани имена и адреси – ICANN в Сингапур е приета програмата New gTLD, значително опростяваща процедурата по създаване на нови домейни от горно ниво.
В Google Chrome ще има вграден гласов и видео чат
Протоколът WebRTC ще позволи на потребителите на Chrome и други поддържащи го браузери да създават собствени алтернативи на Skype.
Пет от най-големите американски интернет-доставчици започват борба срещу незаконно съдържание
Компаниите ще уведомяват доставчиците за незаконно онлайн разпространение на техни материали.
IBM и Micron започват производството на нов тип памет
Компаниите IBM и Micron започват производството на иновативна памет Hybrid Memory Cube (HMC), предназначена за компютърни устройства от ново поколение.
За пръв път е трансплантирана синтетична трахея
На 36-годишен пациент, страдащ от рак на трахеята, е трансплантирана трахея, създадена в лаборатория от неговите собствени стволови клетки. Проведената в Швеция на 9 юни операция е първата успешна подобна трансплантация.
Скоростта на мрежата за пренос на данни ще се увеличи в пъти
Компаниите Fujitsu, NEC и Anritsu първи в света показаха възможността за предаване на данни по оптични мрежи, използвайки оборудване от различни производители, със скорост 100 Gbit /сек.
Цигарената индустрия отдавна е знаела, че тютюнът е радиоактивен, но е мълчала
Анализът на десетки документи за вътрешно ползване, публикуван през 1998 г. в резултат на правно уреждане, показва, че тютюневата индустрия е знаел за радиоактивността на цигарите поне пет години по-рано, отколкото се смяташе досега.
BizzTrust for Android: смартфон – две в едно
Пакетът позволява да се сформират две независими програмни области, базирани на едно устройство: едната – за приложения и информация от корпоративен клас, а другата – за лични потребителски данни.
Лукът забавя стареенето
На всички е добре известно, че лукът укрепва имунитета, дезинфекцира и лекува от инфекции. Оказва се, че освен всички целебни свойства, лукът може да забави стареенето.
Компютърът се е научил да разпознава езика на жестовете
Японски изследователи от университетите в Осака и Шиншу са разработили система, способна да преобразува жестовете от езика на глухонемите в символи.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други