ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разработен е тактилен колан за навигация и получаване на команди на бойното поле


 

Гледане на Кафе
Схема на действие на приспособленията - колан и ръкавица. (изображение: ARO)

Правилната посока и заповедите на командира, свързани с придвижването, боецът ще научава от усещанията на леко вибриращ колан.
  Това винаги е било проблем – да се промъкваш през „мъглата на войната”, особено нощем или при лоша видимост. GPS-навигаторите, разбира се, спасяват, но отвличат вниманието, принуждават да свалиш ръцете си от оръжието, а и светещият екран може да издаде позицията.
  Като алтернатива, специалистите от Управлението за изследване на сухопътните войски на САЩ (ARO) под ръководството на  Schmeisser, са предложили виброколан с осем миниатюрни моторчета. Всеки от тях отговаря за определена посока: например, когато трябва да се движиш направо, предният мотор вибрира с честота 250 гигахерца през определени интервали. Колкото си по – близо до целта, вибрацията става много осезаема. Когато бойците трябва да се придвижат до следващата позиция, мини-дисковете започват да пулсират в дъга от гърба към корема, а командата „спри” се съпровожда с едновременното „жужене” на предния, задния и страничните моторчета.
  Коланът се управлява с помощта на сензор с GPS, електронен компас и акселерометри.
  В момента екипите ще се командват от далечно разстояние/в реални условия, това е база или друго място с постоянна дислокация/, но разработчиците са решили да вървят напред и са се споразумели с компанията AnthroTronix за създаването на „умни” ръкавици. Слагайки ги на ръцете си, командирът ще може да дава командите с традиционните жестове, а войнишките колани ще ги приемат по безжична връзка, преобразувайки ги в тактилни сигнали.
  Технологията ще бъде представена по време на Конференцията за взаимодействие между човек и компютър HCI 2011, която ще се проведе от 9 до 14 юли в Орландо/САЩ/.
 

Гледане на Кафе
Дата: 8 - ми юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разработен е тактилен колан за навигация и получаване на команди на бойното поле
Разработен е тактилен колан за навигация и получаване на команди на бойното поле
Правилната посока и заповедите на командира, свързани с придвижването, боецът ще научава от усещанията на леко вибриращ колан.
Смартфонът Pantech Vega LTE се управлява с жестове
Устройството може да разпознава жестове пред екрана. Някои команди могат да бъдат дадени, дори без да докосвате сензорния дисплей.
Разработена е проекционна система за 3D-навигация на шофьорите
Пред очите на автомобилистите постоянно ще бъдат виртуална „пътеводна следа" и полезни обозначения на околните обекти.
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
Какво ще шепнат Google Glass и защо това е добре
Може би точно в това се състои чудото на Google Glass, именно в картите Now, а не в гласовите команди – ключът към тяхната популярност.
Google демонстрира възможностите на очилата Project Glass
Google публикува видео, от което може да се добие представа за възможностите на това необичайно устройство.
Строеж и произход на китайският йероглиф - дълголетие
Древните китайци вярвали, че занимавайки се със земеделие, т.е. с физически труд и хранейки се с плодовете на земята, човек ще живее дълго.
Разработва се фотоапарат фокусиращ след снимане
Технологията, която може да промени представата за фотографията, е описана от Ren Ng в докторската му дисертация, която той защитава преди 5 години в Станфордския университет.
Разработен е първият в света еластичен кабел
Японската компания Asahi Kasei Fibers е създала еластичния кабел Roboden, разтеглящ се с половината от дължината си. Това е първата подобна разработка в света.
Разработена е сравнително проста конструкция за генератор на водород с висока чистота
Трима инженери от университета в Киото (Япония) са създали сравнително просто устройство за получаване на водород с висока степен на чистота.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други