ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разработен е софтуер за анонимност на фотографа


 

Гледане на Кафе
Минск, 3 юли 2011 г. - беларуски "нацисти". Разбира се, за анонимността е желателно фотографите да са много. (снимка: Dmitry Brushko)

Програмата обработва две или повече снимки и сменя гледната точа, което затруднява определянето на автора.
Shishir Nagaraja от Института за информационни технологии Indraprastha/Индия/, Peter Schaffer и Djamila Aouada от Люксембургския университет са създали програма за обработка на изображенията, която ще бъде полезна, преди всичко, на участниците в протестни демонстрации на авторитарните държави.
  Идеята се родила през 2007 г., когато полицията на правителството в Мианмар разпръсквала демонстрантите, подкрепящи демокрацията, а много дисиденти били хвърлени в затвора. Протестиращите направили снимки на уличните сблъсъци и ги качили в интернет, но това имало последствия за фотографите, тъй като било лесно да се определи авторът на снимката. Господата Shishir Nagaraja, Peter Schaffer и Djamila Aouada решили да затруднят работата на специалните служби.
  За създаването на изображение с променена перспектива, осигуряваща анонимност на автора, на програмата са необходими най – малко две снимки на относително статична сцена, направени от различни гледни точки, приблизително в еднакво време. По тях се изготвя триизмерна карта на сцената и потребителят избира желаната „гледна точка”. След това 3D-картината се уплътнява, а изложените невидими части се оцветяват със цвета на съседните пиксели.
  Разработчиците възнамеряват да отворят кода на програмата, която наскоро започнаха да тестват. Започнали са навреме - защото други скорошни приложения позволяват, например, да се идентифицира един и същ човек на различни снимки.
 

Гледане на Кафе
Дата: 9 - ти юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разработен е софтуер за анонимност на фотографа
Разработен е софтуер за анонимност на фотографа
Програмата обработва две или повече снимки и сменя гледната точа, което затруднява определянето на автора.
В Германия е разработен въображаем iPhone
Сега можете да управлявате вашия смартфон, натискайки с пръсти по дланта си, като върху екран. За останалото ще се погрижат специални камери и софтуер.
Microsoft патентова софтуер анализиращ действията на служителите
Бихте ли работили там, където софтуерът автоматично следи начина ви на работа на базата на електронна поща, телефонни обаждания и дори видео-конферентна връзка?
На добър път в надпреварата за кибервъоръжение
Добре дошли в новата ера приятели! Тя започна преди около година, когато някакъв ирански компютър, без всякаква видима причина, започнал да се рестартира непрекъснато.
Опасен вирус атакува предприятия
Специалисти от Symantec предупреждават за опасния софтуер Duqu, който поразително прилича на известния червей Stuxnet.
Разработен е първият в света еластичен кабел
Японската компания Asahi Kasei Fibers е създала еластичния кабел Roboden, разтеглящ се с половината от дължината си. Това е първата подобна разработка в света.
Разработен е гипс за рани
За да зарасте по – бързо счупеният крайник трябва да се обездвижи. Сега, благодарение на специалната превръзка-лепенка, същото правило е приложимо за различни кожни рани.
В Хонконг е разработен проект за противоураганна къща
При първите признаци на урагана съоръжението… се скрива под земята, като неговите обитатели са в безопасност по време на стихийното бедствие.
Разработен е евтин способ за имитация на лепкавите лапи на гущера
Сингапурски специалисти са създали мрежа от нановлакна, която копира власинките върху пръстите на гущера, позволяващи му без усили да се катери по вертикална стъклена повърхност или таван.
Разработен е руски космически апарат за близко изучаване на Слънцето
Уникалната руската система INTERHELIOPROBE е предназначена за определяне на механизмите за загряване на слънчевата корона и ускорението на слънчевия вятър, както и да се установи естеството на мощните коронарни изригвания. Едно от ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други