ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разработен е руски космически апарат за близко изучаване на Слънцето


  Руската академия на науките и Федералната космическа агенция Роскосмос завършиха опитно-конструкторските работи по създаването на  станция за наблюдение на слънчевата активност „Интергелиозонд” /„INTERHELIOPROBE”/. До края на годината, ще се определи неговия външен вид и оформление.

Гледане на Кафе
Сегашните системи за мониторинг на Слънцето предпочитат да работят от разстояние - от орбитата на Земята. Рисковете са намалени, предаването на информация е по-лесно, а оборудването и конструктивните решения не са нещо свръхсложно. Ако се приближат по-близко до светилото, пред учените ще се открие съвършено ново ниво на научни изследвания.
  Уникалната руската система "Интергелиозонд" е предназначена за определяне на механизмите за загряване на слънчевата корона и ускорението на слънчевия вятър, както и да се установи естеството на мощните коронарни изригвания. Едно от предимствата на апарата ще бъде възможността да се наблюдават невидими от Земята области на Слънцето.
  Тъй като сондата ще бъде разположена по-близо до Слънцето, отколкото Меркурий, тя трябва да има свръхмощна топлинна защита, за да издържа на температура от около 600 ? C. Основните материали за предната част на апарата ще бъдат огнеупорни метали (волфрам, молибден) и твърди сплави.
  Друг проблем е невъзможността за изпращане на оборудване с голяма маса - така че устройството ще трябва да се направи много леко и компактно. Например, телескопите, намиращи се на неработещият Руски орбитален комплекс «КОРОНАС-Фотон», тежат около 50 килограма, а сега те трябва да бъдат не по-тежки от 5 - 10 кг. За общо 17 измервателни уреди са "отделени" 120 кг.
  Накрая, един от ключовите въпроси - скоростта на предаване на данни. В процеса на работа, каналите за комуникация ще успяват да транслират за 10-20 часа на денонощие, не повече от няколко стотин мегабайта информация, така че експертите ще се фокусират върху "уникалните снимки и информация."
  Ако конструкторите от всички институци се справят със задачата, то Роскосмос ще стартира "Интергелиозонд" през 2015 г.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разработен е руски космически апарат за близко изучаване на Слънцето
Разработен е руски космически апарат за близко изучаване на Слънцето
Уникалната руската система INTERHELIOPROBE е предназначена за определяне на механизмите за загряване на слънчевата корона и ускорението на слънчевия вятър, както и да се установи естеството на мощните коронарни изригвания. Едно от ...
Започна работа първият в света завод за частни космически кораби
Хангарът, струвал на инвеститорите 8 млн.долара, е първият обект в историята на човечеството, в който ще се монтират и тестват частни пилотирани космически кораби.
Руската междупланетна станция Фобос-Грунт стартира към Марс, но едва ли ще долети до него
Тази нощ в 00:16 Московско време, руският космически кораб -Фобос–Грунт- стартира към Марс.
НАСА представи проект на най – мощната ракета в историята на космонавтиката
Супертежката Space Launch System е предназначена за извеждането на космически кораби далеч зад пределите на земната орбита и транспортиране на едрогабаритни товари.
Василий Кандински
Ако художникът използва абстрактни средства за изразяване, това все още не означава, че той е абстрактен художник. Това даже не означава, че той е художник. Формата без съдържание не е ръка, а празна ръкавица, запълнена с въздух.
Руски неутронен прибор ще търси вода на Марс
Разработеното в Русия устройство е един от десетте инструмента, с които ще бъде оборудван американския марсоход Curiosity. То е предназначено за търсене на вода и наситени с нея минерали с помощта на високо-енергийни неутрони.
Създадена е тъкан, очистваща се от слънцето
Представете си, че няма да се налага да перете мръсните дрехи – просто ще ги окачите на балкона и ще чакате изгрева на слънцето.
В Хонконг е разработен проект за противоураганна къща
При първите признаци на урагана съоръжението… се скрива под земята, като неговите обитатели са в безопасност по време на стихийното бедствие.
Представен е опционално пилотируемият самолет Firebird
Разработката на компанията Northrop Grumman е един от първите представители на този клас летателни апарати, които могат да летят сами, като при това имат възможност да поставят зад щурвала и жив пилот.
Dragon III – частният космически кораб се добра до Международната космическа станция
Космическата капсула Dragon, собственост на частната компания SpaceX, успешно достигна Международната космическа станция, макар и с еднодневно закъснение.
123456 ... 12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други