ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разработен е метод за детайлни снимки на запушени кръвоносни съдове


  Американски учени са създали устройство, позволяващо подробно да се разгледат молекулярната и анатомична структура на артериите, и показващо местата с формиращ се тромб.
  Запушените кръвоносни съдове създават опасност за сърдечни пристъпи с летален изход. Особено рискови са тези, в чието тяло са имплантирани стентове - цилиндрични каркаси, предотвратяващи свиването на кръвоносните съдове. Най-малко 2% от притежателите на стентове, поставени в коронарните артерии, прекарват инфаркт на миокарда. И тъй като само в САЩ всяка година се имплантират повече от един милион стентове, важно е да се предотвратят смущения в кръвообращението.

  Тази задача изпълнява устройство, създадено от група учени, водена от Фарук Джафер и Гилермо Тиърни, от Harvard Medical School и Massachusetts General Hospital. Външно, то практически не се различава от обичайния катетър, но за да се получат микрографии, едновременно се ползват две технологии, които преди това са били използвани поотделно.
  Едната от тях позволява да се види артериалната стена с висока резолюция, а втората – да се определи молекулярният състав на тъканите, отбелязани с флуоресцентни маркери. В крайна сметка, пред очите на лекарите, се появява триизмерно цветно изображение, на което се виждат местата с натрупване на фибрин – белтък, стоящ в основата на тромба. Всичко това се случва, преди да възникнат затруднения с преминаването на кръвта през тези участъци.
  Изследователите успешно са тествали разработката върху зайци и гангрена тъкан, взета от пациенти със запушени стентове. Конструктивното сходство на прибора с вече използваните устройства, ще гарантира бързото му приемане в медицинската практика, уверен е г-н Джафер.
  Резултатите са публикувани в списание Nature Medicine.

 

Гледане на Кафе
Дата: 8 - ми ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разработен е метод за детайлни снимки на запушени кръвоносни съдове
Разработен е метод за детайлни снимки на запушени кръвоносни съдове
Американски учени са създали устройство, позволяващо подробно да се разгледат молекулярната и анатомична структура на артериите, и показващо местата с формиращ се тромб.
Разработен е софтуер за анонимност на фотографа
Програмата обработва две или повече снимки и сменя гледната точа, което затруднява определянето на автора.
Чип превръща любителските снимки в почти професионални
Чипът в реално време – буквално за части от секундата – може да извърши цял набор от манипулации върху снимката.
Намерен е удобен метод за обработка на метално стъкло
В лабораторията на Калифорнийският технологичен институт успешно е изпробван нов метод за обработка на заготовки от метално стъкло.
Метод за трансформация на клетки без стволови посредници
Екип от изследователи от Станфордския университет (САЩ) съобщават, че са в състояние да превърнат фибробласти на човешки кожни клетки в неврони, заобикаляйки етапа на индуцирани плурипотентни стволови клетки.
Photoshop ще получи средство за възстановяване на размазани снимки
Компанията Adobe демонстрира нов плъгин за редактора на изображения Photoshop, предназначен за възстановяване на размазани снимки.
20 креативни хитрости за дома
Всяка вещ има допълнителни свойства, за чието предназначение ще се досети само нестандартно мислещият човек.
В Германия е разработен въображаем iPhone
Сега можете да управлявате вашия смартфон, натискайки с пръсти по дланта си, като върху екран. За останалото ще се погрижат специални камери и софтуер.
Разработен е руски космически апарат за близко изучаване на Слънцето
Уникалната руската система INTERHELIOPROBE е предназначена за определяне на механизмите за загряване на слънчевата корона и ускорението на слънчевия вятър, както и да се установи естеството на мощните коронарни изригвания. Едно от ...
Публикувани са снимки от живописния марсиански вулкан Tharsis Tholus
Европейската космическа агенция публикува нови снимки на древния полуразрушен марсиански вулкан Тарсис Toлус направени от апарата Mars Express.
123456 ... 11
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други