ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разработен е евтин способ за имитация на „лепкавите“ лапи на гущера


 

Гледане на Кафе
Дори професионалист не би могъл да различи изкуствените полимерни влакна от истинските. (снимка: от списание ACS Nano)

Сингапурски специалисти са създали мрежа от нановлакна, която копира власинките върху пръстите на гущера, позволяващи му без усили да се катери по вертикална стъклена повърхност или таван.
  Тайната на „лепкавите“ лапи на гущера се крие не в секрецията на лепкави вещества, а в силата на междумолекулните взаимодействия(ван дер Ваалсови сили), чрез които власинките по неговите пръсти осигуряват сцепление с повърхностите. Тези косъмчета имат йерархична структура: от всеки по-голям растат по-малки. Диаметърът на най - тънките е само 100-200 нм.
  Изабел Родригес от сингапурската Агенция за наука, технологии и изследвания (A*STAR) и нейните колеги, представляващи Нанянгския технически университет, са използвали анодиране за да получат разклонена мрежа с фини пори върху лист алуминиево фолио. В тях, с помощта на нанолитографска техника, били впечатани влакна от поликарбонатна пластмаса имащи дървовидна структура, по подобие на биологичния им прототип.
  Изследователите открили, че получената система се закрепва към други повърхности със 150 % по – добре, отколкото само един слой влакънца, направени по същия начин. Според г-жа Родригес, техният експеримент, да имитират лапите на гущера, се различава от другите подобни опити по това, че предлаганата от нея технология е изключително евтина за производство в промишлени мащаби.
  Резултатите са публикувани в списание ACS Nano.

Гледане на Кафе
Дата: 6 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разработен е евтин способ за имитация на лепкавите лапи на гущера
Разработен е евтин способ за имитация на лепкавите лапи на гущера
Сингапурски специалисти са създали мрежа от нановлакна, която копира власинките върху пръстите на гущера, позволяващи му без усили да се катери по вертикална стъклена повърхност или таван.
Радиоактивните отпадъци ще се неутрализират на Камчатка и Курилите
Александър Вайнер, почетен член на нефтено – газовия отрасъл в Русия, е разработил екологически най – чистия, безопасен и евтин способ за неутрализирането на радиоактивните отпадъци. Течните и полутечни отпадъци ще бъдат поставяни ...
Разработен е гипс за рани
За да зарасте по – бързо счупеният крайник трябва да се обездвижи. Сега, благодарение на специалната превръзка-лепенка, същото правило е приложимо за различни кожни рани.
Робот-уста се учи да пее
Проектът е опит за максимално точна имитация на човешкия орган.
Холандски изобретател е намерил способ за отглеждане на гори в пустинята
Победител на годината, според списание Popular science, е просто устройство, с чиято помощ е възможно всички пустини на Земята да бъдат покрити с гори.
Намерен е способ за бързо заздравяване на рани
Учените се надяват, че Йоните на Скулачев ще стимулират зарастването на рани от различен произход.
С миенето на стъкла ще се заеме робот – гущер
Въпреки, че китайските учени са били вдъхновени от способността на гущера да се изкачва плавно по вертикални повърхности, механичният мияч използва други принципи на движение.
Пластмаса ще се прави от растения
Специалисти от IBM съвместно с учени от Станфордския университет намерили енерго – ефективен способ за производството на екологично чиста пластмаса от растителни компоненти.
Разработен е първият в света еластичен кабел
Японската компания Asahi Kasei Fibers е създала еластичния кабел Roboden, разтеглящ се с половината от дължината си. Това е първата подобна разработка в света.
В Германия е разработен въображаем iPhone
Сега можете да управлявате вашия смартфон, натискайки с пръсти по дланта си, като върху екран. За останалото ще се погрижат специални камери и софтуер.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други