ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разработен е гипс за рани


Гледане на Кафе
За да зарасте по – бързо счупеният крайник трябва да се обездвижи. Сега, благодарение на специалната превръзка-лепенка, същото правило е приложимо за различни кожни рани.
  Когато затворят раната с пластири или бинт, я защитават от външно замърсяване, но почти не се елиминира механичното натоварване. Зарастването в този случай може да се сравни с изграждането на мост, по който в същото време се движат транспортни средства. Затварянето на раната по този начин е свързано и с риск от развитието на фиброза – уплътняване на съединителната тъкан, водещо до появата на белези.
Превръзката, създадена от експерти на Станфордския университет /САЩ/ под ръководството на професор Джефри Гартнер / Geoffrey Gurtner/, защитава кожата от деформация, а значи и от белези. Материалът е композит от слоеве на прозрачен силиконов полимер и тефлон. Тези слоеве са покрити със залепващи вещества, чувствителни на натиск. От материала се изрязва „кръпка” по формата на раната, която се закрепва чрез натиск по краищата.
  Учените провели експеримент с шест прасета от породата Дюрок / Duroc/, чиято кожа много прилича на човешката. Нанесените на животните рани били зашити и на три от прасетата поставили „превръзката-чудо”. Останалите превързали с традиционните превързочни средства. Проверката, направена след осем седмици показала, че степента на образуване на белези, при консервативно превързаните прасета, е шест пъти по – висока. Проучванията на клетъчно ниво, потвърдили същото. Последвали клинични проучвания, в които участвали 9 доброволци, претърпели абдоминопластика /естетическа корекция на пропорциите на корема/. След 8-12 месеца, ефективността на новия способ за превързване на рани, била положително оценена, както от пластичните хирурзи, така и от поканените непрофесионалисти.
  Гледане на Кафе
Дата: 1 - ви юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разработен е гипс за рани
Разработен е гипс за рани
За да зарасте по – бързо счупеният крайник трябва да се обездвижи. Сега, благодарение на специалната превръзка-лепенка, същото правило е приложимо за различни кожни рани.
Намерен е способ за бързо заздравяване на рани
Учените се надяват, че Йоните на Скулачев ще стимулират зарастването на рани от различен произход.
Лекарство от хлебни дрожди ще лекува рани
Норвежката компания Biotec Pharmacon въз основа на хлебна мая е разработила средство, което ускорява зарастването на рани.
Разработен е първият в света еластичен кабел
Японската компания Asahi Kasei Fibers е създала еластичния кабел Roboden, разтеглящ се с половината от дължината си. Това е първата подобна разработка в света.
В Германия е разработен въображаем iPhone
Сега можете да управлявате вашия смартфон, натискайки с пръсти по дланта си, като върху екран. За останалото ще се погрижат специални камери и софтуер.
Разработен е софтуер за анонимност на фотографа
Програмата обработва две или повече снимки и сменя гледната точа, което затруднява определянето на автора.
В Хонконг е разработен проект за противоураганна къща
При първите признаци на урагана съоръжението… се скрива под земята, като неговите обитатели са в безопасност по време на стихийното бедствие.
Разработен е евтин способ за имитация на лепкавите лапи на гущера
Сингапурски специалисти са създали мрежа от нановлакна, която копира власинките върху пръстите на гущера, позволяващи му без усили да се катери по вертикална стъклена повърхност или таван.
Разработен е руски космически апарат за близко изучаване на Слънцето
Уникалната руската система INTERHELIOPROBE е предназначена за определяне на механизмите за загряване на слънчевата корона и ускорението на слънчевия вятър, както и да се установи естеството на мощните коронарни изригвания. Едно от ...
Разработен е метод за детайлни снимки на запушени кръвоносни съдове
Американски учени са създали устройство, позволяващо подробно да се разгледат молекулярната и анатомична структура на артериите, и показващо местата с формиращ се тромб.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други