ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разработен е безопасен и енергийно ефективен мозъчен имплант за улавяне на невронни сигнали


 

Гледане на Кафе
 BioBolt в черепа на примат. (Michigan University)

Устройството, имплантируемо под кожата на главата, може да чете мозъчните сигнали и  да ги използва за управлението на компютър. Очаква се, че в бъдеще ще помогне на парализирани хора да си върнат контрола на ръцете и краката.
  Системата BioBolt, разработена от Мичиганския университет/САЩ/ , външно прилича на горната част на болт. Този „болт” се „завинтва” в главата така, че поставената в него микросхема, с размерите на нокът, леко да се докосва, без да прониква в кората на главния мозък. По този начин, корпусът на прибора се скрива под кожата, за да се избегне инфекция.
  BioBolt действа като микрофон, „слуша" възбудените неврони и свързва тяхната активност с командите на мозъка. Тези сигнали се усилват, филтрират и цифровизират. В резултат, притежателят на такъв чип може със  „силата на мисълта" да извършват прости действия на компютъра.
  Значително постижение за изследователите е снижаването на енергопотреблението на устройството. За целта, кожата на главата била използвана за проводник при предаването на сигналите. Големите загуби на енергия при миниатюрните имплантанти се дължи именно на радиотранслацията.
  Конструкторите на  BioBolt се надяват, че с негова помощ ще могат да контролират крайници, да потискат епилептични пристъпи и да диагностицират някои заболявания, като Паркинсон.
  Презентацията на устройството се състоя на 16 юни 2011 г. на симпозиум по интегрални микросхеми, който току що приключи в Киото/Япония/.

 

Гледане на Кафе
Дата: 18 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разработен е безопасен и енергийно ефективен мозъчен имплант за улавяне на невронни сигнали
Разработен е безопасен и енергийно ефективен мозъчен имплант за улавяне на невронни сигнали
Устройството, имплантируемо под кожата на главата, може да чете мозъчните сигнали и да ги използва за управлението на компютър.
ARM представи своят енергийно най-ефективен процесор
Компанията ARM анонсира своя чип Cortex-A7 MPCore, предназначен за използване в смартфоните от следващо поколение.
Разработен е тактилен колан за навигация и получаване на команди на бойното поле
Правилната посока и заповедите на командира, свързани с придвижването, боецът ще научава от усещанията на леко вибриращ колан.
Два мозъка в един - чрез невроимплант
Изследователи от университета Дюк - САЩ са направили това, което до сега можеше да се види само в научно-фантастичен филм.
Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол
Изкуствоведите отдавна се смущават от това, как Микеланджело, прекрасен анатом, е изобразил гърлото Господне на една от фреските в Сикстинската капела. Новата хипотеза гласи, че великият художник е зашифровал тук, изображение на ствола ...
Пластмаса ще се прави от растения
Специалисти от IBM съвместно с учени от Станфордския университет намерили енерго – ефективен способ за производството на екологично чиста пластмаса от растителни компоненти.
Идентифицирани са стволовите клетки, иницииращи растежа на косата
Сътрудници на Йейлския университет са открили източника на сигнали, който предизвиква растежа на косата. Откритието може да доведе до развитието на иновативни методи за лечение на плешивост.
Открит е ген водещ до формирането на нервната система
Хипотезата, че нервната система на ембриона се формира сама по себе си, без специфичен сигнал, не е потвърдена. Японски учени откриха ген, който отключва трансформацията на зародишните клетки в невронни.
Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии
Гелът е безопасен за човешкото тяло и позволява продължителен пряк контакт с неговите тъкани.
Радиоактивните отпадъци ще се неутрализират на Камчатка и Курилите
Александър Вайнер, почетен член на нефтено – газовия отрасъл в Русия, е разработил екологически най – чистия, безопасен и евтин способ за неутрализирането на радиоактивните отпадъци. Течните и полутечни отпадъци ще бъдат поставяни ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други