ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разработено е устройство за управление на автомобил с една ръка


 

Гледане на Кафе
Иновационният "джойстик" ще направи управлението по - достъпно за инвалидите. (снимка: Ficosa)

То съчетава в себе си волан, скоростна кутия, педали за газ и спирачка.
  Обикновено водачите с намалена подвижност (в частност, с парализирани долни крайници) са принудени да се справят с набор от лостове и бутони. Испански конструктори от Биомеханичният институт на Валенсия (IBV), Университета Навара и компанията Ficosa са прехвърлили всички функции за контрол над превозното средство, на едно приспособление с един единствен лост. За управлението на лоста и спомагателните превключватели е необходима само една ръка. Водачът може не само да завие, спре или превключи скоростта, но и да усети „унасянето” на колата, което обикновено се усеща при завъртане на волана и натискане на педалите.
  Ако нарушенията в опорно-двигателния апарат на водача са съпроводени с мускулна слабост на ръцете, той ще може да настрои системата за себе си, тъй като електрониката може да отчита силовите и координационни особености на човека.
  Прототипът на устройството беше показан на Европейският автомобилен конгрес EAEC 2011, който се проведе от 13 до 16 юни във Валенсия. Уви, за сега авторите не уточняват, на кои именно транспортни средства ще внедрят разработката, кога ще започне нейното серийно производство и каква е нейната цена.
 

Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разработено е устройство за управление на автомобил с една ръка
Разработено е устройство за управление на автомобил с една ръка
То съчетава в себе си волан, скоростна кутия, педали за газ и спирачка.
Хората ще се учат да управляват неща със силата на мисълта
Американски специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили устройство, позволяващо управлението на телефона да става без помощта на ръцете.
Създаден е сензорен дисплей с тактилна обратна връзка на гърба
Сътрудници на лабораторията Кадзимото при токийския Университет по електрокомуникации, наскоро удивили света с устройството за предаване на целувки на разстояние, показаха още една оригинална разработка – сензорен дисплей с тактилна ...
Създадено е устройство на бъдещето, което фантастите са нарекли -умен прах
В допълнение към закона на Мур за удвояването плътността на транзисторите върху една интегрална схема на всеки две години, важи и закона на Бел за появата на нов клас компютри с по – малки размери на всеки 10 години.
Представен е интерактивен волан за автомобил
Разработката, създадена от германски специалисти, представлява мулти-тъч екран, който разбира се, може да се върти. Иновативният волан позволява на водача да вижда картата на кварталите и да управлява мултимедийната система.
Ново устройство ще изключва ненужното звено в хранителната верига
Как да ядете много, без да губите фигурата си. Изобретателят на Segway знае отговора.
Хард дискове на базата на мемристор могат да се появят през 2013 година
Специалисти на Hewlett-Packard са успели с още една стъпка да се приближат до разработката на устройство за съхранение на данни от ново поколение, базирано на мемристор.
Автомобил за слепи ще се появи през 2011
Възможно е още през 2011 г. да се пови автомобил за хора с пълна загуба на зрението. Проекта се разработва от американски учени съвместно със сътрудниците на националната федерация на слепите в САЩ.
Opel разработи едноевров автомобил
Двуместният автомобил One Euro Car се отличава с леката си конструкция и изключително ниска консумация на гориво.
Разработено е уникално оръжие на базата на електромагнитни вълни
Външно AID наподобява футуристично оръдие, управлявано с джойстик. Може да се прицелваш от екрана на компютър. Основният недостатък на разработката е нейната големина достигаща 2 – 3 метра.
123456 ... 27
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други