ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разработена е сравнително проста конструкция за генератор на водород с висока чистота


  Трима инженери от университета в Киото (Япония) са създали сравнително просто устройство за получаване на водород с висока степен на чистота.
   Много от добре познатите методи за производство на водород (например, реформинг с водна пара на природен газ и метан), имат допълнителен етап за очистване на газа. Разработвайки новият тип генератор на H2, японците са се опитали да го направят многофункционален - да гарантират, че един структурен елемент, ще участва и в двете технологични операции. Експериментите показали, че ролята на този елемент може да играе двуслойна мембрана, горната част на която е масив от нанотръби на титанов диоксид. Основата на масива е тънко (~ 10 мм) паладиево фолио.

Гледане на Кафе
Схема на устройството. (илюстрация: Applied Physics Letters)

  Във функциониращият генератор тази мембрана се намира между две камери, в едната от които се въвежда "горивото" (етанол или метанол). Падащите отгоре UV-лъчи предизвикват фотокаталитична реакция и "горивото" се превръща във въглероден двуокис, формалдехид и необходимият водород. За фотокатализатор на този етап служи масивът от нанотръби.
  Тъй като през слоя от паладий може да премине само водородът, то в долната камера се натрупва пречистен H2. Измерената чистота на крайния продукт надвишавала 99%.
  Според авторите, появата на малкия надежден генератор на H2, работещ при стайна температура, може да улесни разпространението на горивните клетки. "За съжаление, количеството на произведения водород е все още малко - признава един от участниците в експеримента Кей Нода (Kei Noda). – Вероятно ще трябва да се намали дебелината на водород-пропускливия метален филм. Освен това, паладият ще трябва да бъде заменен от сплав на паладий с други метали, за да се реши проблема с водород embrittlement [намаляване на вискозитета или пластичността на метала в резултат на водород усвояването]. Оптимизацията на дизайна ще отнеме време. "
  Пълният текст на доклада е публикуван в списание Applied Physics Letters.

Гледане на Кафе
Дата: 11 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разработена е сравнително проста конструкция за генератор на водород с висока чистота
Разработена е сравнително проста конструкция за генератор на водород с висока чистота
Трима инженери от университета в Киото (Япония) са създали сравнително просто устройство за получаване на водород с висока степен на чистота.
Assassins Creed- Revelations няма да изисква постоянна връзка с интернет
Може би нито една компания не се страхува от пиратството така, като Ubisoft. В PC версията на Assassin Creed- Revelations ще бъде използвана сравнително проста система за защита от копиране.
Разработена е евтина и ефективна система за дезинфекция на водата
Екип от американски учени представи прототип на инсталация за дезинфекция на питейна вода, използваща слънчевата ултравиолетова светлина, която убива патогенните микроорганизми.
Превърнаха виадукт в мощен алтернативен генератор на енергия
Идейният проект на италианските архитекти включва комбинирано използване на слънчеви панели и вятърни турбини. Едно мостово съоръжение ще осигури енергийните нужди на малък град.
Как кафявите очи могат да се превърнат в сини
В САЩ е разработена технология, променяща цвета на очите с помощта на лазер. Вариантът за сега е само един: хората с кафяви очи могат да ги променят на светло-сини.
10 от най- добрите Digital-кампании на 2012 г
Заредете се с енергия и вдъхновение, спомняйки си най-ярките Digital- кампании и вирусни видеоклипове на 2012
Седем идеи, които могат да променят света
Идеи, които си струва да се опитат.
Японци показаха най-големият в света 3D-дисплей с висока резолюция
Компанията JVC Kenwood и Японският Национален институт за информационни и комуникационни технологии (NICT) са създали 3D панел с рекордния размер - 200 инча.
Opel разработи едноевров автомобил
Двуместният автомобил One Euro Car се отличава с леката си конструкция и изключително ниска консумация на гориво.
Разработена е ваксина против радиация
Сътрудници на Владикавказкия научен център при Руската Академия на Науките са успели да разработят уникална противорадиационна ваксина
123456 ... 13
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други