ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разработена е микротурбина предназначена за човешките артерии


Гледане на Кафе
Устройството ще предоставя мощност на пейсмейкъри /кардиостимулатори/, сензори за кръвно налягане, миниатюрни системи за доставка на лекарства и невростимулатори.
  Инженерите се отнасят към сърдечно-съдовата система утилитарно: за тях това е просто помпа с комплект от тръби. Тъй като течността в този биологичен „тръбопровод” се движи под налягане, тя би могла да се използва като хидравличен източник на енергия.
  Мощността на сърдечната „помпа” е 1-1,5 W, а за работата, например, на кардиостимулатора са необходими само 0,01 мW. Малката турбина, произведена от швейцарските специалисти при университета за приложни науки в Берн, под налягането на кръвта е в състояние да изработва десет пъти повече енергия, отколкото е необходима на имплантираните прибори.
  Експериментите с три микротурбини в тръба, симулираща вътрешна гръдна артерия показали, че производителността на мощното устройство е 0,8 мW .
  Премахването на батериите, захранващи имплантантите, може да намали нежеланите ефекти и да добави нови функции, разказва един от авторите на изобретението -  г-н Pfeniger. При това и животът на изделията, базирани на „хидроелектроенергията”, ще се увеличи.
  Вярно е, че новият източник на захранване има сериозен недостатък: при работата му се появява турбулентност, която може да доведе до образуването на кръвни съсиреци. Въпреки това, г-н Pfeniger уверява, че той и колегите му ще премахнат тази заплаха.
  Резултатите бяха представени на конференцията по микро-технологии в медицината и биологията, MMB 2011 г., която се проведе в Люцерн от 4 до 6 май.
  Гледане на Кафе
Дата: 17 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разработена е микротурбина предназначена за човешките артерии
Разработена е микротурбина предназначена за човешките артерии
Устройството ще предоставя мощност на пейсмейкъри /кардиостимулатори/, сензори за кръвно налягане, миниатюрни системи за доставка на лекарства и невростимулатори.
Социална мрежа от ново поколение
В САЩ е разработена технология, определяща в каква посока се движи потребителя, колко време ще се задържи на определено място и с кого е най – вероятно да се среща.
Как климатът влияе на човешките мисли
Изследователи от университетите Оксфорд и Рединг (Великобритания) каталогизирали и анализирали споменаването на времето в класическата музика от XVII век до наши дни.
Разработена е ваксина против радиация
Сътрудници на Владикавказкия научен център при Руската Академия на Науките са успели да разработят уникална противорадиационна ваксина
Разработена е проекционна система за 3D-навигация на шофьорите
Пред очите на автомобилистите постоянно ще бъдат виртуална „пътеводна следа" и полезни обозначения на околните обекти.
Разработена е биодобавка срещу бръчки
През октомври на пазара ще се появи биодобавка, която намалява бръчките! Производителите твърдят, че препарата е само смес от хранителни екстракти, които активират гените, тонизиращи кожата.
Разработена е сравнително проста конструкция за генератор на водород с висока чистота
Трима инженери от университета в Киото (Япония) са създали сравнително просто устройство за получаване на водород с висока степен на чистота.
Разработена е евтина и ефективна система за дезинфекция на водата
Екип от американски учени представи прототип на инсталация за дезинфекция на питейна вода, използваща слънчевата ултравиолетова светлина, която убива патогенните микроорганизми.
Чревните бактерии разделят хората на три типа
Наборът от човешките чревни бактерии може да бъде сведен до един от трите ентеротипа. Предполага се, че по ентеротипа могат да се определят особеностите на човешкия метаболизъм и да се назначи подходящата диета.
Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други