ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разработена е евтина и ефективна система за дезинфекция на водата


  Екип от американски учени представи прототип на инсталация за дезинфекция на питейна вода, използваща слънчевата ултравиолетова светлина, която убива патогенните микроорганизми.
  За дезинфекция на водата обикновено се използва изкуствена UV светлина, създадена чрез UV лампи. Основните предимства на UV-дезинфекцията пред хлорирането и озонирането, са ефективността и безопасността за хората. Ултравиолетът пряко въздейства върху генетичния апарат на болестотворните микроорганизми, убивайки ги, без да внася никакви промени в химическия състав на обработваната вода.
  Сегашните системи за UV-дезинфекция са много скъпи, и затова са недостъпни в страните от Третия свят, където мръсната вода убива хиляди хора всеки ден. Подобряването на качеството на питейната вода в развиващите се страни, наречено американска Национална инженерна академия е "едно от четиринадесетте най-големите предизвикателства."

Гледане на Кафе
Проф. Ernest Blatchley със своя параболичен отражател. (снимка: Andrew Hancock / Perdue University)

  Учени от Purdue University (САЩ) под ръководството на проф. Ernest Blatchley, занимаващи се с разработването на UV дезинфекционни системи повече от двадесет години, създадоха прототип на дезинфекционна система, която използва ултравиолетовата слънчева светлина. Концепцията на апарата е тривиална: слънчевата светлина с параболичен рефлектор се фокусира върху прозрачна тръба, през която протича водата. Г-н Blatchley сглобил параболичния рефлектор "в гаража си" и го тествал на покрива на една от сградите на университета.
  Любопитно е, че като материал за рамка на рефлектора било избрано адамово дърво. Тези дървета са често срещани близо до екватора, където нуждата от чиста питейна вода е особено висока, казва проф. Blatchley. Дървесината е много здрава и лека, идеален вариант за използване в горещ и влажен климат. За отражател служи алуминиево фолио, но авторите на разработката тестват и други материали (разбира се, евтини, но ефективни). Според професора, метализираната пластмаса не е лоша, напомня на тази, в която са опаковани чипсовете. Тя отразява почти два пъти повече светлина от алуминиевото фолио.
  За сега апаратът е тестван само за убиването на Е.коли. Успехът на тестовете позволява на разработчиците да се надяват, че системата ще се изяви и в борбата срещу други патогени, като холерния вибрион, причинителите на коремен тиф и криптоспоридиозата. В близките планове на учените е оборудването на системата със сензори, които автоматично да променят скоростта на изпомпване на водата в зависимост от светлината.
  Освен системата за UV дезинфекция, учените с подкрепата на неправителствената организация Aqua Clara International, се занимават с разработката на евтини филтри, използващи слоеве от пясък и чакъл за пречистване на вода. В комбинация с UV апарата, това ще бъде проста, евтина и високо ефективна система за дезинфекция на водата.
  "Повече от 800 милиона души нямат достъп до това, което наричаме „качествена"вода. Половината от болничните легла в света са заети хора, болни заради употребата на мръсна вода. Ние показахме, че водата може да бъде подобрена с помощта на слънчева светлина, при това, разходите ни за материали не надхвърлят $ 100 "- обобщава проф. Ernest Blatchley.

Гледане на Кафе
Дата: 30 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разработена е евтина и ефективна система за дезинфекция на водата
Разработена е евтина и ефективна система за дезинфекция на водата
Екип от американски учени представи прототип на инсталация за дезинфекция на питейна вода, използваща слънчевата ултравиолетова светлина, която убива патогенните микроорганизми.
Разработена е проекционна система за 3D-навигация на шофьорите
Пред очите на автомобилистите постоянно ще бъдат виртуална „пътеводна следа" и полезни обозначения на околните обекти.
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
Определена е температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние
Италиански физици са успели да решат продължителния спор за температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние. Аморфният лед/вода в стъкловидно състояние/ се използва в много физични и биологични експерименти, така ...
Джобна слънчева батерия ще ви зареди телефона и ще ви осигури светлина
В Сингапур е разработена преносима система, състояща се от прибор, към който може да включите различни типове прожектори, мобилни устройства и компактна слънчева батерия.
Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии
Гелът е безопасен за човешкото тяло и позволява продължителен пряк контакт с неговите тъкани.
Разработена е микротурбина предназначена за човешките артерии
Устройството ще предоставя мощност на пейсмейкъри /кардиостимулатори/, сензори за кръвно налягане, миниатюрни системи за доставка на лекарства и невростимулатори.
В Италия е открита - водата на радостта
В тосканската област Мерема, до град Скарлино/Италия/ е открит необикновен термален извор, в който след като се изкъпеш, се зареждаш с бодрост и добро настроение.
Открит е ген водещ до формирането на нервната система
Хипотезата, че нервната система на ембриона се формира сама по себе си, без специфичен сигнал, не е потвърдена. Японски учени откриха ген, който отключва трансформацията на зародишните клетки в невронни.
Затлъстяването дразни имунната система
Появата на наднормено тегло се съпровожда с активиране на имунната система, на клетките, които се включват при възпалителен процес. Това слабо протичащо възпаление може да причини много различни заболявания - от диабет до сърдечно-съдови ...
123456 ... 23
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други