ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции


Staphylococcus aureus /златист стафилокок/ - снимка NIAID Flickr Гледане на Кафе
Стафилококус ауреус /златистият стафилокок/ придобива ген, който му позволява да избегне унищожителното действие на повечето антибиотици. Белтъкът, кодиран с този ген, модифицира бактериалния белтъкосинтезиращ апарат по такъв начин, че антибиотиците просто престават да го разпознават.
  Устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици е познато главоболие за медици и биолози. Между учените и бактериите се води непрекъсната война: създават се все нови и нови антибиотици, а в рамките на няколко години микроорганизмите си изработват устойчивост към тях.
  Staphylococcus aureus придоби значително преимущество в тази конфронтация. Преди известно време учените открили, че тази бактерия е получила от своя родственик, патогенния стафилокок - Staphylococcus sciuri, гена CFR. Той кодира протеин, определящ силна устойчивост към седем класа антибиотици и фактически, неговият носител се превръща в „супербактерия”.
  Ако изходния носител на този ген, Staphylococcus sciuri, не представлява опасност за човека, то златистият стафилокок, който живее върху кожата и лигавицата на носа, може да бъде източник на сериозни неприятности – от незначителни кожни възпаления до пневмонии и менингити. Щам на стафилокока, с геном за супер устойчивост, е бил открит в САЩ, Бразилия, Испания, Ирландия, Италия. Молекулярната механика на този феномен дълго време е оставала загадка. Американски учени от университета Пенсилвания  и Северозападния Университет в Evanstoune съобщават от страниците на списание Science, че са успели да изяснят, точно с какво се занимава  гена CFR.
Белтъкът CFR е отговорен за метилирането на рибозомната РНК. Всички живи организми, не само бактериите, имат сложна мрежа за регулация на генната активност – чрез добавяне на метилови групи в нуклеотидите. Нуклеотидът е структурна единица на нуклеиновите киселини, като ДНК и РНК. Когато към нуклеотида се прикрепи метилова група, това изменя структурата на нуклеиновата киселина, а с това и нейната функция. С метилирания участък от РНК или ДНК, белтъците участващи в биосинтеза, започват да се свързват по друг начин. Бактериите имат белтък RlmN, който така модифицира рибозомната РНК, че подобрява функциите на белтъкосинтезиращата машина – рибозомите.
  Тук трябва да се напомни, че огромното количество от антибиотици, „бие” именно по рибозомите. Антибиотиците се свързват с рибозомата и инактивират една от нейните многочислени функции, като резултатът винаги е гибел на бактерията. Белтъкът RlmN всъщност, само пречи на антибиотика да се свърже с рибозомата. Антибиотикът също метилира рибозомната РНК, и то по същите нуклеотиди, както и RlmN, но RlmN натрупва метиловите групи в други атоми на тези нуклеотиди. Това не пречи на работата на рибозомите, но ги прави неразпознаваеми за антибиотика.
  Ноу-хауто на стафилококите се състои в това, че те не „създават” нови белтъчни ферменти, които биха разрушили антибиотика, а се модифицират по такъв начин, че да станат неуязвими за лекарството.
  Сега, отчитайки детайлите на този химичен процес, става ясно, на какво трябва да се обърне внимание при разработката на следващо поколение антибиотици.
  Гледане на Кафе
Дата: 30 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции
Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции
Устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици е познато главоболие за медици и биолози. Между учените и бактериите се води непрекъсната война: създават се все нови и нови антибиотици, а в рамките на няколко години микроорганизмите ...
Могилата на змията в Охайо – тайната ще бъде разгадана
Вече 165 години учените се опитват да разгадаят тайната на могилата в Охайо, с изображение на змия поглъщаща яйце – едно от най – известните мистични чудеса в човешката култура.
За да стане светът по – интелигентен, трябва да е защитен от инфекции
Умът е най – скъпото нещо на света. Не в пари, а в качеството си на цялата биологична валута – енергията. Едно проучване показало, че новородените губят 90 % от получените калории за изграждането и функционирането на мозъка.
Разгадана е тайната на гения на Леонардо да Винчи
Откритие на британски учени е позволило да бъде разгадана тайната на гения на изключителни художници, като Леонардо да Винчи и Пабло Пикасо.
Разгадана е тайната за здравината на паяжината
Учени успели да разкрият тайната за здравината на паяжината, която е уникален материал, превъзхождащ няколко пъти по здравина и еластичност стоманата и най – добрите за сега изкуствени влакна.
Тайната на здравината на Великата китайска стена
Химици установили, че в състава на разтвора свързващ каменните блокове, влизало лепило от оризова каша. За това съобщава The Daili Telegraph.
Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми
Забравете невидимото мастило и лимоновия сок - шпионите вече могат да изпращат съобщения, използвайки генетично модифицирани бактерии!
Лукът забавя стареенето
На всички е добре известно, че лукът укрепва имунитета, дезинфекцира и лекува от инфекции. Оказва се, че освен всички целебни свойства, лукът може да забави стареенето.
Инфекциозните заболявания могат да се откриват от космоса
Учените са потвърдили зависимостта между промяната в осветеността на градовете, видна от сателитните снимки, и разпространението на инфекции.
Черните дрожди колонизират битовата техника
Черните дрожди Exophiala dermatitidis често са причинители на сериозни заболявания: те участват в белодробната колонизация на болни от муковисцидоза, предизвикват фатални инфекции при здрави хора.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други