ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Разгадана е тайната за здравината на паяжината

Гледане на Кафе
Учени успели да разкрият тайната за здравината на паяжината, която е уникален материал, превъзхождащ няколко пъти по здравина и еластичност стоманата и най – добрите за сега изкуствени влакна.
  Трябва да отбележим, че химическият състав на паяжината отдавна е известен на учените, но до сега не са могли да постигнат аналогични параметри на белтъчните молекули при изработката на изкуствени влакна.
  В хода на своята работа, две групи учени, подхождат от различни страни при изучаването на проблема. И двете групи работят с белтъка спидроин, който е главния компонент на паяжината. Тези белтъци представляват верижни молекули, състоящи се от хиляди аминокиселини, главните от които са аланин и глицин. 
  Едната група се занимавала с това, как белтъчните молекули се съединяват помежду си в своя киселинен край, а другата изучавала амино окончанията.
  В бъдеще това откритие може да бъде използвано за създаването на ново поколение изкуствени влакна.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Разгадана е тайната за здравината на паяжината
Разгадана е тайната за здравината на паяжината
Учени успели да разкрият тайната за здравината на паяжината, която е уникален материал, превъзхождащ няколко пъти по здравина и еластичност стоманата и най – добрите за сега изкуствени влакна.
Могилата на змията в Охайо – тайната ще бъде разгадана
Вече 165 години учените се опитват да разгадаят тайната на могилата в Охайо, с изображение на змия поглъщаща яйце – едно от най – известните мистични чудеса в човешката култура.
Разгадана е тайната на гения на Леонардо да Винчи
Откритие на британски учени е позволило да бъде разгадана тайната на гения на изключителни художници, като Леонардо да Винчи и Пабло Пикасо.
Тайната на здравината на Великата китайска стена
Химици установили, че в състава на разтвора свързващ каменните блокове, влизало лепило от оризова каша. За това съобщава The Daili Telegraph.
Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции
Устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици е познато главоболие за медици и биолози. Между учените и бактериите се води непрекъсната война: създават се все нови и нови антибиотици, а в рамките на няколко години микроорганизмите ...
Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми
Забравете невидимото мастило и лимоновия сок - шпионите вече могат да изпращат съобщения, използвайки генетично модифицирани бактерии!
Започна производството на изкуствена паяжина
Немската компания AMSilk възнамерява да стане първата, овладяла производството на полимера, аналогичен на паяжина, в промишлени мащаби.
Превърнаха нанотръби в електромотор
Под действието на заредени частици, усуканата от нишки нанотръба е в състояние да се върти с висока скорост, привеждайки в движение различни малки устройства.
Авиотранспортът на бъдещето – с прозрачни тавани и зонални пространства
Водещият европейски авиопроизводител "Еърбъс" представи, как ще изглежда самолетът отвътре през 2050 г.
Разработен е евтин способ за имитация на лепкавите лапи на гущера
Сингапурски специалисти са създали мрежа от нановлакна, която копира власинките върху пръстите на гущера, позволяващи му без усили да се катери по вертикална стъклена повърхност или таван.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други