ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Първият в света „Данък мазнини“ – за и против


  От 1 октомври Дания е въвела „данък мазнини“. Тази мярка предизвика смесени реакции в страната и света: специалистите в областта на общественото здраве я посрещнаха с овации, а останалата част стигна до заключението, че датските власти, с тяхното социално инженерство, окончателно са полудели.
  Журналистът в списание New Scientist, към New York University (САЩ), Марион Нестле, е опитала да се ориентира във всички «за» и «против». Предлагаме кратък преразказ на статията.

Гледане на Кафе
Супергероите на новото време. (илюстрация: ExtraLife)

  Започваме с мнението на диетолозите, последвало след 2009 г., когато правителството на Дания започнало основен ремонт на данъчната система, насочен към облекчаване на шока от световната икономическа криза. Наред с другите неща, това означавало, насърчаване на възобновяемите енергийни източници, опазването на околната среда, борба с климатичните промени и подобряване на общественото здраве - всичко това при запазване на обичайното равнище на доходи, разбира се.
  В резултат се увеличили разходите на производителите на продукти, които могат да навредят на околната среда и здравето - тютюневи изделия, сладолед, шоколад, бонбони, захар, подсладени безалкохолни напитки и храни, съдържащи наситени мазнини. Съответните данъци влезли в сила, през юли, миналата година. Сегашната бъркотия настъпила заради данъка върху продукти, съдържащи не по-малко от 2,3% наситени мазнини - в тази категория попадат маргарин, салати, зехтин за пържене, животински мазнини и млечни продукти, с изключение на (благодарение на усилията на млечната промишленост) млякото за пиене .
  Трябва да се отбележи, че Дания, както и другите скандинавски страни – са държава с висока социална отговорност: медицината и образованието там са безплатни или почти безплатни. Изобилието на велоалеи и високият данък върху автомобилите, направили велосипеда най-предпочитаният личен транспорт: с тях пътуват до работа 63% от членовете на местния парламент. Данъчната политика не позволява на богатите да станат твърде богати, а на бедните - твърде бедни, в резултат на което, нито един нов социален разход не ляга като тежко бреме върху бедните, както е в много други страни.
  Данъчната система в Дания, отдавна се използва в подкрепа на здравеопазването. Пушачи там са само 19% от възрастното население, а хората с наднормено тегло са 13.4% - това е под средното за ЕС (15%), а в Съединените щати, за такива показатели мечтаят вече четиридесет години. Бонбоните се облагат с данък вече почти 90 години, а през 2003 г. Дания става първата страна, която забрани "транс мазнините"(мазнини, съдържащи транс-изомери на мастните киселини).
  Но за датчаните не е достатъчно: през 2000 г. датчаните с наднормено тегло били дори по-малко - 9.5%, а средната продължителност на живота -  "само" 79 години – цели две години по-малко от шампионите - Япония и Исландия. Има за какво да се борят!
  Както е характерно за данъците, иновациите трябва да донесат допълнителни бюджетни приходи - 2,75 милиарда датски крони годишно ($ 470 милиона). Данъкът върху наситените мазнини, се очаква да  предостави повече от една трета от тази сума. Тъй като всички храни, съдържащи мазнини (без изключение), съдържат смес от наситени, ненаситени и полиненаситени мастни киселини, всеки продукт ще се облага по различен начин. Производителите трябва да се ориентират във всички тънкости и ще прехвърлят разходите върху потребителите.
  Данъкът, трябва да се каже, е съвсем малък - особено в сравнение с данъците върху цигарите, които са толкова високи, че младите хора не се решават да пушат . "Данък мазнини" е само 16 евро на килограм.Това означава примерно, че пакет чипс ще поскъпне с 3-4 стотинки, а един хамбургер - с около 12 стотинки. 
  Не всички държави остават встрани от подобни експерименти. Унгария въведе малък данък върху бонбоните, солените закуски, безалкохолните и кофеинови напитки, и възнамерява да използва приходите за компенсиране на разходите в здравеопазването. Румъния и Исландия също използвали подобни данъци, но се отказали. Финландия и Ирландия  мислят. Британският премиер Дейвид Камерън дори предложи по такъв начин да се борят с нарастващото затлъстяване в страната. САЩ се противопоставят на подобни призиви, защото фирмите в страната, произвеждащи "сладка смърт", имат много пари.
Като цяло г-жа Нестле подкрепя подобни мерки, но я безпокои един момент: те не са насочени към промяна на поведението на индивида, а и почти не влияят върху корпорациите, които продължават да правят всичко, потребителите да искат и да купуват вредни продукти.

Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Първият в света Данък мазнини за и против
Първият в света Данък мазнини – за и против
От 1 октомври Дания е въвела данък мазнини. Тази мярка предизвика смесени реакции в страната и света: специалистите в областта на общественото здраве я посрещнаха с овации, а останалата част стигна до заключението, че датските власти, ...
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
Започна работа първият в света завод за частни космически кораби
Хангарът, струвал на инвеститорите 8 млн.долара, е първият обект в историята на човечеството, в който ще се монтират и тестват частни пилотирани космически кораби.
Великобритания се готви да стартира първият голям геоинженерен проект
Вярвате или не, но екип от британски учени, ще обяви официално разработката на първия изкуствен вулкан в света.
Разработен е първият в света еластичен кабел
Японската компания Asahi Kasei Fibers е създала еластичния кабел Roboden, разтеглящ се с половината от дължината си. Това е първата подобна разработка в света.
Първият в света билборд, правещ вода от въздуха
Рядко рекламните кампании са толкова полезни.
В Япония се появи гигантски OLED-глобус
Тези дни в Националният музей за наука и иновации в Токио беше представен първият в света OLED-глобус с голям диаметър.
Нов препарат забавя развитието на катаракта
Учените, създали първият в света медикамент забавящ развитието на катаракта, са сред петте финалисти на конкурса за бизнес-проект, организиран от Университета на Куинсланд.
Технологията SolarWindow може да превърне стъклата на прозорците в слънчеви панели
Специалисти от компанията New Energy Technologies са създали първият в света работещ прототип на нормално стъкло с електрогенериращо прозрачно покритие, което има сериозни търговски перспективи.
Китай започва строителството на най – големия радиотелескоп в света
Най-големият и известен телескоп в света "Аресибо", намиращ се в Пуерто Рико, е на път да остане на заден план. В провинция Гуейджоу в южен Китай започна изграждането на ново инженерно чудо.
123456 ... 16
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други