ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Първата в света трансплантация на трахея и бронхи е направена в Русия


Гледане на Кафе
  В Руския онкологичен научен  център „Н.Н. Блохин”, към Руската Академия на медицинските науки, е направена трансплантация на трахея с двата главни бронхи. Преди това, успешно са присаждани само изолирани бронхи или фрагменти от трахея.
  Трахеята и бронхите са били присадени на пациентка, при която, в резултат на развитие на тумори, е била нарушена проходимостта на дихателния път. По време на операцията, е извършена поотделно вентилация на левия и десния бял дроб.
  Методиката за получаване на имплантанта,която е разработена в РОНЦ, включва няколко етапа. Трахеята се отделя от починало лице и се подлага на химическа обработка за отстраняване клетките на донора. Полученият хрущялен скелет може да бъде подложен на криоконсервация. Преди трансплантацията, трахеята се "населва" със собствени клетки на пациента, за да се адаптира по-лесно към организма му.
  Разработчиците отбелязват, че методът позволява в кратки срокове/5-10 денонощия/ да се подготви биоимпланта на трахеята, отчитайки анатомическите особености на реципиента. Освен това, въз основа на тази технология, могат да се получат не само трахея и бронхи, но и други органи и тъкани/ големи съдове, сърдечни клапи/. Технологията ще бъде доразвита след създаването на стерилен производствен модул за получаване на биотрансплантанти и банка за криоконсервация на образците.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Първата в света трансплантация на трахея и бронхи е направена в Русия
Първата в света трансплантация на трахея и бронхи е направена в Русия
В Руския онкологичен научен център „Н.Н. Блохин”, към Руската Академия на медицинските науки, е направена трансплантация на трахея с двата главни бронхи.
За пръв път е трансплантирана синтетична трахея
На 36-годишен пациент, страдащ от рак на трахеята, е трансплантирана трахея, създадена в лаборатория от неговите собствени стволови клетки. Проведената в Швеция на 9 юни операция е първата успешна подобна трансплантация.
Русия на Оскарите 2012
Въпреки безспорния авторитет в света на киното и очевидния талант, Никита Сергеевич Михалков, по някаква причина, непрекъснато е критикуван. При това, всеки жест, всяка дума ... Нито една стъпка на режисьора не минава без скандал.
Константин Скрябин
Този, който владее генетическата информация, ще бъде абсолютен владетел на света. След 5-6 години ще бъде съставена генетическа карта на всички народи по света – това е решителна крачка към разбирането на възприемчивостта на всеки ...
Разработен е първият в света еластичен кабел
Японската компания Asahi Kasei Fibers е създала еластичния кабел Roboden, разтеглящ се с половината от дължината си. Това е първата подобна разработка в света.
Първата в света 3D-писалка за рисуване
С писалката 3Doodler може да се рисува директно във въздуха.
В Мелбърн, ще се появи първата в света вертикална улица
Именно така архитектурното бюро CK Designworks характеризира своя проект в австралийския мегаполис. Отличителна особеност на 35-етажната сграда ще станат пълноценните градини с дървета по балконите.
Монголия
Монголците съдействали за обмена между нациите, като създали нови и усъвършенствали стари системи. Благодарение на монголците, почти всички страни излезли от своята изолация и това е първата глобализация в света.
Човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци
Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата.
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
123456 ... 16
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други