ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Публикуван е неизвестен коптски апокриф

  Рулоф ван ден Брук /Roelof. van den Broek/ от Университета в Утрехт (Холандия) публикува книгата „Псевдо-Кирил Йерусалимски за живота и страстите на Христос“, в която за пръв път предлага превод на Коптското Евангелие, написано преди почти 1200 години.
  Този апокриф е уникален: в него има такива сюжетни обрати, които изследователите не са срещали никъде другаде. Например, Понтий Пилат и Христос седели заедно на трапезата преди разпятието и Понтий предлага да жертва сина си, за да спаси Христос. А Юда целува Исус във връзка с това, че Христос притежавал способност да променя външния си вид и сред отряда „войници, първосвещеници и фарисеи“ това бил начина да го разпознае. Освен това, според този текст, ареста е станал във вторник вечер, а не в четвъртък, както гласят каноническите писания.
  Документът съществува в два екземпляра, съхраняващи се в библиотеката на музея Морган (Ню Йорк) и в музея на Пенсилванския университет. За превода е използван главно нюйоркския ръкопис, тъй като другият вариант е почти нечетлив.

Гледане на Кафе
Тук и долу страници от апокрифа из колекцията на Pierpont Morgan Library.

  Коптската и етиопска църкви смятат Пилат за свят, което обяснява съчувственото отношение към него от автора на текста. „Без допълнителен шум, Пилат седна на масата и яде с Исус на петия ден от седмицата. И Исус благослови Пилат и целият му дом. "
  Тогава Пилат казва на Исус: „Ето, нощта дойде, стани и замини, и когато утрото настъпи и обвинят мен за Тебе, аз ще им дам своя единствен син, да убият него вместо Теб.“ Исус го утешавал: “О, Пилат, ти се удостои с голяма благодат, защото добре Ме прие.“ Исус ясно показал на Пилат, че може да се скрие по всяко време, ако реши: „ Пилат погледна Исус, и ето, Той стана безтелесен, и той дълго време не Го виждаше."
  Същата нощ Пилат и жена му сънуват един и същ сън, в който става убийство на орел, т.е. - Исус.
  Що се отнася до Юда, в каноничните текстове той предава Исус за пари, с целувка, която трябвало да идентифицира Спасителя. Този апокриф обяснява постъпката на Юда така: „Евреите казали на Юда: Как можем да Го арестуваме, ако Той няма определен вид и се променя. Понякога Той е червен, понякога бял, понякога риж, понякога с цвета на пшеница, понякога бледен, като аскет, понякога е млад, понякога старец.“. Не можейки да опише външния вид на Исус, Юда предлага да го целуне.
  Г-н ван ден Брук обяснява, че за първи път постъпката на Юда е обяснена по този начин от ранно християнският автор Ориген, в работата му "Против Целз": "Всеки Го виждаше по свой начин."
  Текстът е написан от името на Кирил Йерусалимски, живял в IV век. Той разказва тази история по време на хомилиите – полемично нравоучение, поучение. Съществуват няколко такива хомилии /проповеди/, приписвани на св. Кирил и вероятно всички са били фалшифицирани.
  Авторът, който и да е той, в началото на апокрифа твърди, че в Ерусалим, „в къщата на Мария“ е намерена книга с писания на апостолите за живота и разпятието на Исус. Г-н ван ден Брук счита, че е малко вероятно да се е случило подобно нещо: това е стандартна техника да се укрепи доверието на читателя към апостолите, често срещана в коптската литература.

  Изследователят бил поразен преди всичко, от пренасянето на апостолската вечеря и ареста на Исус във вторник. По този начин излиза, че действително Исус споделя последната си вечеря не с учениците си, а с Пилат, след като го е представил пред Каиафа и Ирод.
  Преди 1200 години нюйоркският ръкопис се е съхранявал в библиотеката на манастира "Свети Архангел Михаил" в египетската пустиня, близо до днешния град Ел-Фейум Амул.  В документа се отбелязва, че това е подарък на "протойерей отец Павел" и тази книга съществува благодарение на неговия труд.
Манастирът, очевидно, престава да съществува в началото на Х век, а текста е преоткрит едва през пролетта на 1910. През декември 1911 г., заедно с други ръкописи, е придобит от американския финансист Джон Пиърпонт Морган, въз основа на чиято сбирка, по-късно се формира гореспоменатата библиотека.
  Текстът на Новия завет, какъвто го познаваме днес, е формиран и канонизиран през IV-V век, но апокрифите още дълго оставали популярни, особено сред египетските монаси.


По материали на LiveScience.

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти март 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Публикуван е неизвестен коптски апокриф
Публикуван е неизвестен коптски апокриф
Този апокриф е уникален - в него има такива сюжетни обрати, които изследователите не са срещали никъде другаде.
Барух Де Спиноза
Въпреки скромния си и почти неизвестен живот, Спиноза е признат за една от големите личности в историята на философията. Отхвърляйки божествеността на Библията, той се прекланя пред разума
Цигарената индустрия отдавна е знаела, че тютюнът е радиоактивен, но е мълчала
Анализът на десетки документи за вътрешно ползване, публикуван през 1998 г. в резултат на правно уреждане, показва, че тютюневата индустрия е знаел за радиоактивността на цигарите поне пет години по-рано, отколкото се смяташе досега.
Създадена е нанокръпка за сърцето
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
Музика от най-прости алгоритми
Дори и в най-простите компютърни програми могат да бъдат намерени алгоритми, които са в състояние да създават прекрасна музика, счита финландският художник и артист Ville-Matias Heikkila.
Затлъстяването в младежка възраст значително съкращава живота
Младите хора с наднормено тегло са изложени на риск от по – ранна смърт от връстниците си, даже ако в последствие се избавят от излишните килограми, уверени са учените от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил - САЩ.
Идентифицирани са стволовите клетки, иницииращи растежа на косата
Сътрудници на Йейлския университет са открили източника на сигнали, който предизвиква растежа на косата. Откритието може да доведе до развитието на иновативни методи за лечение на плешивост.
Намерен е удобен метод за обработка на метално стъкло
В лабораторията на Калифорнийският технологичен институт успешно е изпробван нов метод за обработка на заготовки от метално стъкло.
Разработена е сравнително проста конструкция за генератор на водород с висока чистота
Трима инженери от университета в Киото (Япония) са създали сравнително просто устройство за получаване на водород с висока степен на чистота.
Шекспир бил...спекулант
Каква е вероятността, писателят да е способен на това.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други