ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Публикувани са снимки от живописния марсиански вулкан Tharsis Tholus


  Европейската космическа агенция публикува нови снимки на древния полуразрушен марсиански вулкан Тарсис Toлус направени от апарата Mars Express.
  Според земните стандарти Тарсис Toлус е гигант – издига се на 8 км над околните повърхнини, а основата му заема площ от 155 х 125 км. За Марс, това е доста обикновен вулкан и се различава само с живописната си древност.

Гледане на Кафе
Тарсис Toлус в контекст. (тук и долу: изображения ESA / DLR / FU Berlin / G. Neukum)

  На изображенията, получени от стереоскопичната камера с висока резолюция HRSC, добре се вижда, че за 4 милиарда години са се разрушили две от основните секции на вулкана - в източните и западните склонове. Свидетелство за това са стръмните останки с височина няколко километра.
  Главната забележителност на Тарсис Toлус е централната му калдера. Тя има почти кръгла форма (32 × 34 km) и е обградена от разломи, поради които дъното и се спуска до 2.7 км. Очевидно, вулканът напълно е изчерпал магмения си басейн и покривът вече не е могъл да крепи цялата тежест на изтеклата лава, което довело до срив и формирането на калдерата.
  По-долу можете да видите Тарсис Toлус от всички страни. Подобни височинни карти, съставени от сондата Mars Express на Фобос, са използвали разработчиците на руската станция «Фобос–Грунт», стартирала снощи не твърде успешно. Те ще послужат при избора на място за кацане (експертите имат още три дни, за да спасят проекта, да стискаме палци). Mars Express ще помага и за комуникацията на руския апарат с китайския спътник «Инхо-1». В замяна на това – Европейската Космическа Агенция ще има достъп до данните от двете станции.

Гледане на Кафе
Дата: 9 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Публикувани са снимки от живописния марсиански вулкан Tharsis Tholus
Публикувани са снимки от живописния марсиански вулкан Tharsis Tholus
Европейската космическа агенция публикува нови снимки на древния полуразрушен марсиански вулкан Тарсис Toлус направени от апарата Mars Express.
Разработен е метод за детайлни снимки на запушени кръвоносни съдове
Американски учени са създали устройство, позволяващо подробно да се разгледат молекулярната и анатомична структура на артериите, и показващо местата с формиращ се тромб.
Photoshop ще получи средство за възстановяване на размазани снимки
Компанията Adobe демонстрира нов плъгин за редактора на изображения Photoshop, предназначен за възстановяване на размазани снимки.
Публикувани са първите данни от мисията на CryoSat
На Международния авиосалон в Le Bourget, Европейската космическа агенция представи първата карта на дебелината на морския лед, съставена въз основа на данните от спътника CryoSat.
Чип превръща любителските снимки в почти професионални
Чипът в реално време – буквално за части от секундата – може да извърши цял набор от манипулации върху снимката.
Инфекциозните заболявания могат да се откриват от космоса
Учените са потвърдили зависимостта между промяната в осветеността на градовете, видна от сателитните снимки, и разпространението на инфекции.
Ново устройство за правене на снимки – гъвкаво, плоско и прозрачно
Устройството е създадено на основата на полимерен филм, известен като луминесцентен концентратор.
Създадена е свръхскоростна видеокамера
В Масачузетския технологичен институт е създадена система за снимки, улавяща изображение със скорост - един трилион кадъра в секунда.
Разработен е софтуер за анонимност на фотографа
Програмата обработва две или повече снимки и сменя гледната точа, което затруднява определянето на автора.
Цифровизирани са бележките на Дарвин в полетата на четени от него книги
В интернет са публикувани бележките на Чарлз Дарвин, които е правил в полетата на книги от други автори.
123456 ... 9
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други