ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Публикувани са първите данни от мисията на CryoSat


 

Гледане на Кафе
Дебелината на леда в Арктика през януари-февруари 2011 г.   (изображение: CPOM / UCL / ESA).

На Международния авиосалон в Le Bourget, Европейската космическа агенция (ESA) представи първата карта на дебелината на морския лед, съставена въз основа на данните от спътника CryoSat.
 Орбитата на сондата е на височина само малко над 700 км и достига безпрецедентната ширина - 880.
 Сателитите вече са посочили, че площта на морският лед в Арктика намалява. Например, показателите за пролетта на 2011 г. заеха третото място в края, за цялата историята на орбитални наблюдения. Но тази информация не е достатъчна за да разбере напълно, как изменението на климата засяга крехките полярни региони. Затова през 1998 г. Duncan Wingham от Университетския колеж в Лондон (Великобритания) и колегите му, предложили на ESA проектът CryoSat. Първият спътник е загубен през 2005 г., заради неуспешен старт. Неговият дубльор се отправи в космоса през април 2010 година. Накрая, първите резултати са получени и показаха, че дългото чакане не е било напразно.
  CryoSat измерва височината на морския лед над морското равнище. Арктическата карта е формирана въз основа на данните, получени през януари-февруари 2011 г., когато леда се приближава до годишния си максимум.
  Информацията е изключително подробна и много по-добра от очакваното. Видими са дори групи линии в централна Арктика, отразяващи  реакцията на лед спрямо въздействието на вятъра.
  Съставена е и карта на Антарктида, но тя е ориентировъчна, тъй като не са изяснени напълно всички възможности на спътника. Въпреки това, има места на картата, които за пръв път са видени от космоса. Беше показано, че CryoSat е в състояние да следи дебелината на леда в края на ледника. Именно там, се случват най-важните събития.
 

Така CryoSat е видял Антарктида.

 

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Публикувани са първите данни от мисията на CryoSat
Публикувани са първите данни от мисията на CryoSat
На Международния авиосалон в Le Bourget, Европейската космическа агенция представи първата карта на дебелината на морския лед, съставена въз основа на данните от спътника CryoSat.
Лазер е предал информация с рекордната скорост от 26 терабайта в секунда
Първите опити за предаване на информация по оптични влакна с помощта на лазер, е свързано с нейното кодиране, по пътя на модулирането на светлинния лъч с определена честота. Направлението на новите технологии е към увеличаването на ...
Цифровизирани са бележките на Дарвин в полетата на четени от него книги
В интернет са публикувани бележките на Чарлз Дарвин, които е правил в полетата на книги от други автори.
Скоростта на мрежата за пренос на данни ще се увеличи в пъти
Компаниите Fujitsu, NEC и Anritsu първи в света показаха възможността за предаване на данни по оптични мрежи, използвайки оборудване от различни производители, със скорост 100 Gbit /сек.
Как е започнало размножаването на Земята
Изследователи са симулирали молекулярен процес, чрез който е възможно да са се размножавали първите протоклетки на нашата планета.
Развитието на мозъка при бозайниците започнало с носа
Първите бозайници са били малки нощни животни, ловуващи с помощта на обонянието. Разширението на обонятелния дял в мозъка, съдействало за развитието на други мозъчни центрове при потомството им.
Публикувани са снимки от живописния марсиански вулкан Tharsis Tholus
Европейската космическа агенция публикува нови снимки на древния полуразрушен марсиански вулкан Тарсис Toлус направени от апарата Mars Express.
Съставена е гравитационна карта на Земята
Как изглежда нашата Земя от гравитационна гледна точка. Новият компютърен модел демонстрира неравномерността на гравитацията върху повърхността на нашата планета. Земята в това изображение не прилича на идеалния глобус, с който всички ...
Новият компактдиск ще може да съхранява данните с хилядолетия
Английски учени заявиха, че са разработили диск, който може да съхранява данните вечно.
Северна Корея засилва пропагандата чрез интернет
В правителственият уеб-сайт на Северна Корея са се появили икони на най – популярните социални мрежи - Twitter, Facebook и популярните южнокорейски портали - NHN и Daum, където могат да бъдат публикувани съобщения с критичен характер ...
123456 ... 16
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други