ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Пръстови отпечатъци и електричество


Гледане на Кафе
Нов метод за снемане на пръстови отпечатъци ще позволи, не само тяхната идентификация, а и да се определи, кога са оставени.
  Модерните техники за дактилоскопия на местопрестъплението се развиват, но за сега са далеч от съвършенството. Обикновените способи, не винаги са надеждни. При използването на химически агенти например, взетата проба би могла да се повреди значително, а да речем, ако анализът се прави с атомен микроскоп, се изисква твърде много време.
  Професор Robert Prance и колегите му от Университета в Съсекс (Великобритания) са получили пръстови отпечатъци „сравними по качество с традиционните модели”, анализирайки статичното електричество, което остава след докосване на електроизолационни повърхности. Специален свръхчувствителен сензор, позволява да се определи повърхностната плътност на заряда на отрязък до 5 микрона и съставя „карта” на участъка, където линиите на пръстите са били в контакт с повърхността. Процесът отнема около 75 минути.
  Експериментите, проведени с един и същ отпечатък в рамките на две седмици, показали, с каква скорост отслабва заряда. Това дава възможност  да се определи, кога се е появил даден отпечатък, и в случай на истинско разследване, да се изключат заподозрени лица, които са пипали предметите, след престъпника.
  Предстоят тестове на иновацията върху различни видове повърхности и при различни условия. За сега основният /може би неизбежен/ недостатък е възможността да се работи само с електроизолационни материали – като стъкло или пластмаса. За сега, само по класическите методи може да се разбере, кой се е докосвал, да кажем, до куршум.
  Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Пръстови отпечатъци и електричество
Пръстови отпечатъци и електричество
Модерните техники за дактилоскопия на местопрестъплението се развиват, но за сега са далеч от съвършенството. Обикновените способи, не винаги са надеждни. При използването на химически агенти например, взетата проба би могла да се ...
Кафе машина ще запомня собственика по пръстовите отпечатъци
Достатъчно е собственикът и домочадието да се докоснат до специален панел и умната машина ще приготви напитка на всеки - по любимата му рецепта.
Човешкият нос – източник на електричество
Технологията, предложена от американски изследователи, се основава на пиезоелектричният ефект в човешкия нос, възникващ под влияние на дишането.
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
Изпробвана е плаваща вятърна турбина, която може да съхранява енергия
Инсталацията, създадена в Швеция, не само превръща вятърната енергия в електричество, но може да се използва като място за съхранение на кинетична енергия.
С металната корозия ще се бори електричество
Британски учени предлагат, стоманените конструкции да бъдат подлагани на електричен шок, за да се предотврати саморазрушаването им.
Apple патентова универсален захранващ адаптер
Apple е подала в американското ведомството за патенти и търговски марки (USPTO) заявката за патент на захранващ адаптер, подаващ електричество едновременно на няколко приспособления от различен тип.
Цветочувствителните слънчеви батерии - с ново ниво на ефективност
Променяйки компонентите и цвета на фотоелектрическия конвертор, швейцарски учени са успели да повишат този показател до 12.3%.
В Европа стартира първият влак, използващ слънчева енергия
Покритият участък от пътя в района на белгийския Антверпен бил оборудван със слънчеви панели. Произвежданото от тях електричество е достатъчно за захранването на двигателя на скоростния влак и железопътната инфраструктура.
Направен е уникален модел на Земята
Изследователи от Университета на Мериленд са построили модел на вътрешността на Земята. Изработването му отнело 10 години и 2 млн. долара.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други