ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Прозяваме се, за да охладим мозъка си


Гледане на Кафе
През зимата сме склонни да се прозяваме по-често, отколкото през лятото. Учените предполагат, че прозяването подпомага терморегулацията на мозъка.
  Изненадващо, все още няма общо обяснение за това, защо хората и животните се прозяват. В продължение на няколко десетилетия, учените са представяли различни остроумни хипотези, но почти всички са били без  експериментални доказателства. Новата теория, представена от учени от Принстънския университет (САЩ), поне е подкрепена от експериментални данни и надеждна статистика…
  Според Andrew Gallup/Андрю Галъп/ и Omar Eldakar/Омар Елдакар/, биологичното значение на прозявката е терморегулацията на мозъка. Предварителните изследвания показали взаимна връзка между интензивността на прозяване и температурата на мозъка при плъхове. По този начин, охлаждането на мозъка може да става по две причини: първо, прозявката усилва циркулацията на кръв в главата заради работата на челюстните мускули и второ – топлообменът допринася за притока на студен въздух отвън. Ако всичко наистина е така, то животните би трябвало да се прозяват по-малко на топло, отколкото при студени условия.
  Учените проверили хипотезата си вече не при животни, а при хора. Резултатите им са публикувани в списание Frontiers in Evolutionary Neuroscience. Те оценявали честотата на прозяване при 80 минувачи – през лятото и същото количество – през зимата. Лятната температура леко превишавала тази на човешкото тяло, а влажността на въздуха била ниска. Зимната – била средно около 210 С, а влажността повишена.
  Оказало се, че годишният сезон наистина има значение. Ако температурата е понижена, ние се прозяваме по – често, даже когато отчитаме фактори, като влажност на въздуха, времето прекарано преди това в сън и времето прекарано далеч от къщи. Нещо повече, колкото по – голяма част от времето прекарвал човек навън през лятото, толкова повече се снижавала интензивността на прозяване. Около 40 % от участниците се прозявали през първите минути след излизане от къщи, но скоро броят им падал на 10 %. През зимата положението било обратното, макар че честотата на прозевките нараствала не така силно, както падала през лятото.
  Това е първата работа, в която се открива взаимовръзка между годишните времена и нашата склонност към прозяване. Даже хипотезата за терморегулативната роля на прозявката да се окаже невярна, то би могла да послужи като допълнителен диагностичен признак при редица разстройства на централната нервна система, съпроводени с нарушен приток на кръв към мозъка. Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Прозяваме се, за да охладим мозъка си
Прозяваме се, за да охладим мозъка си
Изненадващо, все още няма общо обяснение за това, защо хората и животните се прозяват. В продължение на няколко десетилетия, учените са представяли различни остроумни хипотези, но почти всички са били без експериментални доказателства.
Как правилно да тренираме мозъка си
На ежегодната среща на американската Асоциация по психологически науки, психологът от Мичиганския университет John Jonides представи нови данни, от които следва, че 20 минутното ежедневно изпълнение на тази задача в продължение на ...
Как да се възстанови мозъка след инсулт
Важна стъпка в тази посока е направил екип от учени на Университета във Флорида - но засега, само като пример върху невроните на плъхове, и само в епруветка.
Развитието на мозъка при бозайниците започнало с носа
Първите бозайници са били малки нощни животни, ловуващи с помощта на обонянието. Разширението на обонятелния дял в мозъка, съдействало за развитието на други мозъчни центрове при потомството им.
Два мозъка в един - чрез невроимплант
Изследователи от университета Дюк - САЩ са направили това, което до сега можеше да се види само в научно-фантастичен филм.
За да стане светът по – интелигентен, трябва да е защитен от инфекции
Умът е най – скъпото нещо на света. Не в пари, а в качеството си на цялата биологична валута – енергията. Едно проучване показало, че новородените губят 90 % от получените калории за изграждането и функционирането на мозъка.
Една таблетка може да ви избави от неприятните спомени
Учените от университета в Монреал (Канада) са намерили начин да заличават лошите спомени, потискайки нивото на хормона кортизол. Смята се, че лошите спомени са свързани с този хормон и според идеята на учените, контролирайки ниво му, ...
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Чело широко, а мозък малко
Голям череп и високо чело може да имат и твърде ограничени хора, така че не бива да избираме приятелите си по големината на шапката.
Една от пикантните подправки способства за забележително подмладяване
За съхранението на младостта са необходими антиоксиданти. Етеричните масла, съдържащи се в пикантните билки – подправки, могат да бъдат ефективни антиоксиданти.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други