ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Продаден е първият търговски образец на квантов компютър


  Най-големият американски производител на оръжие Локхийд Мартин /Lockheed Martin/, придоби първия търговски образец на квантов компютър D-Wave One, разработен от канадската компания D-Wave Systems.
  Стойността на сделката се оценява на $ 10 милиона. Представителите на Lockheed Martin са изгубили цяла година за да се запознаят със 128-кубитов процесор D-Wave One. Неговата работа се обезпечава от огромна криогенна система, заемаща площ от 10 кв.м, и както изглежда са му намерили някакво приложение, макар че целта на покупката остава неясна.
  Съучредителят на D-Wave Systems Джорди Роуз (Geordie Rose) нарича сделката етапна, като отбелязва, че квантовите компютри постепенно преминават в категорията на технологиите, готови за индустриално приложение. „ Да, D-Wave One беше купен от водеща американска компания, но това не говори нищо за реалните възможности на компютъра.” - му отговаря сътрудникът на Масачузетския технологичен институт Скот Ааронсон (Scott Aaronson), изразяващ мнението на голяма част от специалистите. Недоверието на учените към заявките на господин Роуз се обясняват с това, че канадците неохотно разкриват детайли от функционирането на процесора и не бързат да докажат, че той действително изпълнява някакви квантови ефекти.

Гледане на Кафе
Процесори  D-Wave.

  През май на текущата 2011 г., разработчиците обаче, публикуваха в списание Nature статия, която трябваше да отговори на част от въпросите. В нея се обсъждаше малка част от 128-кубитовото устройство - една от шестнадесетте групи, във всяка от които влизат 8 кубита.
  Квантовите битове в D-Wave One са на основата на свръхпроводящи вериги с два контакта на Джозефсон. Токът тук може да протича по посока на часовниковата стрелка или обратно, което позволява да се определи положението «0» и «1». Осем такива вериги моделирали системата от взаимодействащи спинове, за които е било необходимо да се намери основно състояние. Тъй като експеримента се е провеждал при температура по – ниска от 45 мК, класическите топлинни ефекти не са оказали съществено влияние върху работата на веригата, а решението е подбирано с „квантови” средства.
  Този експеримент убедил скептиците, че 8-кубитовия компютър успешно се справя със задачи, които могат да се сведат до намиране на основното състояние на системата от спинове. „За съжаление, между демонстрацията на квантовия ефект от 8 кубита и изграждането на 128-кубитов процесор, способен да извършва някои изчисления по – бързо от обикновен компютър, има огромно разстояние. - казва г-н Ааронсон. – Не ме разбирайте погрешно: надявам се, че D-Wave Systems ще успее, но ще повярвам тогава, когато видя доказателства.”
 

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Продаден е първият търговски образец на квантов компютър
Продаден е първият търговски образец на квантов компютър
Най-големият американски производител на оръжие Lockheed Martin, придоби първия търговски образец на квантов компютър D-Wave One, разработен от канадската компания D-Wave Systems.
Създаден е действащ прототип на универсален квантов хладилник
В научната сфера, такъв квантов хладилник обещава истинска революция.
Технологията SolarWindow може да превърне стъклата на прозорците в слънчеви панели
Специалисти от компанията New Energy Technologies са създали първият в света работещ прототип на нормално стъкло с електрогенериращо прозрачно покритие, което има сериозни търговски перспективи.
VIA APC Paper - мини компютър в корпус от картон
Външно устройството прилича на книга с твърди корици.
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
Започна работа първият в света завод за частни космически кораби
Хангарът, струвал на инвеститорите 8 млн.долара, е първият обект в историята на човечеството, в който ще се монтират и тестват частни пилотирани космически кораби.
Хората ще се учат да управляват неща със силата на мисълта
Американски специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили устройство, позволяващо управлението на телефона да става без помощта на ръцете.
На добър път в надпреварата за кибервъоръжение
Добре дошли в новата ера приятели! Тя започна преди около година, когато някакъв ирански компютър, без всякаква видима причина, започнал да се рестартира непрекъснато.
Създадени са миниатюрни атомни часовници за търговски цели
Това не е първото такова устройство, излязло извън границите на научната лаборатория, само че, то е 100 пъти по – малко от своите аналози.
HP TouchSmart 620 3D - моноблок с 23-инчов тъчскрийн
От 15 ноември Hewlett-Packard започва продажбите на настолния компютър TouchSmart 620 3D клас -всичко в едно- с поддръжка на 3D-контент.
123456 ... 12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други