ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството

  Главният футуролог на Cisco Дейв Евънс и генералният мениджър на групата по разработка на нови технологии Гуидо Журе споделят вижданията си за близкото и далечно бъдеще.
  Според Дейв Евънс, първият човек който ще доживее 300 години, вече е роден. Главният футуролог на Cisco свързва тази своя прогноза с това, че възможностите на медицината за непрекъснат денонощен мониторинг на здравословното състояние стават все по-големи. Това, разбира се, е много по-ефективно от периодичните посещения при лекар и като резултат, средната продължителност на живота може да се увеличи значително. Огледало в банята, казва Евънс, ще може да сканира човешкото тяло и да измерва разширението на зениците, пулса, кръвното налягане и други жизненоважни показатели. Таблетките ще бъдат пускани с радиочестотни етикети RFID, позволяващи да се следи за изпълнението на лекарските инструкции. Медицинските устройства /например, сърдечните стимулатори/ ще станат „интелектуални“ и ще могат да подават информация на лекарите в реално време. Новото ниво на информираност, включително личният генетичен код, ще позволи методите на лечение да бъдат адаптирани към особеностите на всеки пациент, а диагностицирането ще става много по-рано и по-точно, от преди.

Гледане на Кафе

  Според Гуидо Журе, законът на Мур е приложим и към видео технологиите. Нарастващата резолюция на системите за видео наблюдение ще позволи на търговците да ги използват за събиране на точна информация за клиентите/пол, възраст и т.н./. Освен това, чрез видео-системите ще може да се следи типа поведение на клиентите, времето прекарано в различните търговски сектори, както и да се оценява ефективността на подреждане на стоките. Всички тези данни ще бъдат достъпни в реално време, което ще позволи на магазините оперативно да подхождат към моментните ситуации – например, при наплив на клиенти, бързо ще се увеличи броя на касиерите. Бързо ще може да се определя и кои стоки привличат повече купувачи.
  Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората. Ще бъдат създадени два вида роботи: физически роботи-хуманоиди и виртуални аватари. Роботите ще съжителстват с хората, изпълнявайки всевъзможни видове работа. Дали напълно хората ще бъдат изместени от работните им места? Според Дейв Евънс, действително някои дейности може напълно да се извършват от роботи, но в същото време ще се появят нови видове работа, които ще могат да се изпълняват само от човек. Ако правилно се организира преквалификацията на кадрите, то роботите ще спестят на хората опасни и рутинни задължения и в резултат човешката дейност ще стане по-безопасна и творческа.
  Триизмерните принтери фундаментално ще променят ситуацията в много области. Ако днес те използват около 70 изходни суровини, то в бъдеще количеството на тези материали и честота на тяхното използване непрекъснато ще расте. С времето, триизмерните принтери ще се научат да печатат дори човешки тъкани. Няма да има нужда от транспорт за много стоки, купувани сега чрез Интернет: те ще могат да бъдат отпечатани вкъщи или в най-близката точка на обслужване. Освен това, физическите обекти могат да бъдат адаптирани по начин, чрез който да създадете уникални версии по ваш вкус. Ще дойде ден, когато хората ще се научат да отпечатват органи на човешкото тяло, което допълнително ще увеличи продължителността на живота.
  В бъдеще няма да е задължително да постъпвате във висше учебно заведение: онлайн-курсове, водени от най-добрите преподаватели, ще бъдат достъпни за милиони желаещи. В социалните мрежи ще процъфтяват общности по интереси, където студентите ще могат да общуват и споделят опит. Кампуси-сателити ще дадат възможност за физическо събиране на едно място за съвместна работа и общуване, характерни за студентския живот. Най-добрите университети ще станат „световни-марки“, предоставящи услугите си по цял свят.
  Някои от изброените неща може да изглеждат недостижими, но Дейв Евънс и Гуидо Журе се основават на факта, че технологиите, залегнали в основата на споменатите решения, вече съществуват и широко се прилагат, така че реализацията на техните прогнози е само въпрос на време. И макар, че някои решения могат да предизвикат въпроси от етичен и правен характер, както и такива, свързани с безопасността и сигурността на личните данни, Евънс и Журе са убедени, че човечеството ще съумее да намери верния път, както вече е ставало в миналото.

Гледане на Кафе
Дата: 13 - ти март 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората.
Седем от най-обещаващите възможности за възкресение
Сензорен костюм, крионика, биоприсъствие – много са опитите животът след смъртта да стане реалност. Борбата на човечеството със смъртта датира от зараждането на човешката цивилизация.
Учени са изчислили количеството информация произведено от човечеството
Група изследователи от университета в Южна Калифорния в САЩ, са извършили анализ на развитието на 60 основни технологии на запазване,обработка и предаване на информация за периода 1986-2007.
FORBES публикува прогнозата на футуролози за следващото десетилетие
Известното американско списание публикува любопитна статия, от която читателите разбират, какво ни чака през новото десетилетие.
Руски учени са измислили, как да нахранят човечеството
Вдъхновени от успешния опит при пилетата, генетиците ги повторили на птици от други видове. В резултат на това, те успели да създадат пъдпъдъци с размерите на кокошки, кокошки с размерите на пуйки и пуйки с размерите на щраус.
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
Защо многоклетъчните организми не се разпадат на отделни клетки
Според изследователите, близкото родство между отделните клетки ги лишава от смисъл да се конкурират помежду си и това е основната причина многоклетъчните организми да запазват целостта си.
Китайски букви. Буква Б – страница 2
Китайски букви. Буква Б – бълха, бъдеще, беглец, боен дух, бойни умения, боец, безстрашен, безупречен, бездънен, бърза езда, бързо, басня, Богоявление
В кое настояще живеем
Може би изглежда очевидно, че живеем в настоящето.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други