ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Препрограмираните стволови клетки провокират имунен отговор


  Индуцираните плурипотентни стволови клетки, за разлика от ембрионалните, се атакуват от имунната система и организмът ги отхвърля. При това препрограмиране на клетките се активират гени, чиито белтъчни продукти не се приемат от организма като „свои”.
  Резултатите от изследванията на молекулярните биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ), поставиха под съмнение перспективите за използване на индуцирани плурипотентни стволови клетки в медицината. В статия, публикувана в списание "Nature", учените съобщават, че индуцираните плурипотентни стволови клетки предизвикват имунно отхвърляне, дори и при трансплантацията им на генетично идентични животни.
  Използването на стволови клетки в медицината предполага отглеждането им от здрава тъкан и трансплантация на мястото на болни или повредени. Ембрионалните стволови клетки се различават от "възрастните" по това, че от тях може да се получи абсолютно всяка тъкан. Индуцираните плурипотентни стволови клетки са открити от проф. Шиния Яманака от университета в Киото през 2006 г. и предлагат възможности за огромни пробиви в съвременната медицина. Те представляват соматични клетки (т.е. неполови клетки), в които е извършена транскрипция (вкарване по определена методика) на малки количества гени или белтъци, по пътя на т.нар „препрограмиране”. Така получените нови клетки са идентични с естествените плурипотентни клетки и могат да се развиват до всеки вид клетка в тялото без използване на човешки ембриони, въпрос, който поставяше фундаментален етичен проблем пред работата със стволовите клетки.

Гледане на Кафе
тератом с формиращи се зъби и коса, изрязан от яйчника на 14 годишно момиче - /снимка Terrortoma/

  Оказва се, че всичко не е така просто. Екип от учени трансплантирали генетично идентични на мишка – донор различни стволови клетки, ембрионални и индуцирани. Ембрионалните стволови клетки при трансплантация довели до тератоми - туморни образувания, представляващи смесица от всички видове клетки. При трансплантацията на индуцирани стволови клетки у мишките не се формирали тератоми, а дори да се образували, тези новообразувания били атакувани от имунната система и отхвърлени от организма. Изследователите открили, че в тератомите, формирани от индуцирани стволови клетки, някои гени са  в пъти по-активни, отколкото в тератомите от нормалните /ембрионални/ стволови клетки. Белтъчните продукти на два такива гена, Zg16 и Hormad1, били подложени на имунна атака в най – голяма степен. Според учените, тези гени „мълчат" по време на формирането на имунната система на плода, затова белтъците кодирани от тях, не стават за нея „свои". Препрограмирането на зрели клетки в ембрионоподобни може да събуди тези гени и да предизвика имунен отговор.
  Въпреки това, други учени призовават да не се погребват предишните надежди, свързани с използването на индуцирани стволови клетки. От работата на този екип не става напълно ясно, на кое точно реагира  имунната система: на незрели стволови клетки, или на вече диференцирани тератомни клетки. Тъй като в медицината се предлага не трансплантация на самите стволови клетки, а на тъкани произведени от тях, то отговорът на този въпрос е много важен. Но даже, ако имунната реакция се предизвиква от зрели специализирани клетки, да не забравяме, че тези данни са получени при мишки, а не при хора, където картината може да бъде съвсем различна. Накрая остават въпросите: кой вид клетки задейства имунната система, защо имунната реакция е насочена към епителните клетки, а не да речем, към нервните клетки. Самите автори казват, че са получили стволови клетки по два различни метода, и са наблюдавали различия в интензитета на отхвърляне на трансплантираните клетки. Накратко, резултатите говорят по – скоро за необходимостта от по-нататъшни изследвания, а не за крах на надеждите в стволовите клетки и регенеративната медицина.
 

Гледане на Кафе
Дата: 16 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Препрограмираните стволови клетки провокират имунен отговор
Препрограмираните стволови клетки провокират имунен отговор
Резултатите от изследванията на молекулярни биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ), поставиха под съмнение перспективите за използване на индуцирани плурипотентни стволови клетки в медицината.
Метод за трансформация на клетки без стволови посредници
Екип от изследователи от Станфордския университет (САЩ) съобщават, че са в състояние да превърнат фибробласти на човешки кожни клетки в неврони, заобикаляйки етапа на индуцирани плурипотентни стволови клетки.
Бъдещето на стволовата клетка зависи от нейната форма
Кое заставя стволовите клетки да се трансформират в строго определен клетъчен тип? Как, например, костните стволови клетки разбират, какво им е нужно за да станат именно костни клетки, а не хрущялни?
За пръв път е трансплантирана синтетична трахея
На 36-годишен пациент, страдащ от рак на трахеята, е трансплантирана трахея, създадена в лаборатория от неговите собствени стволови клетки. Проведената в Швеция на 9 юни операция е първата успешна подобна трансплантация.
До изкуственото месо в магазините остават броени години
Създаването на хамбургер от стволови клетки на крава е дълъг и сложен процес. По оценки на учените, неговата себестойност е в хиляди, но скоро нещата ще се променят.
Идентифицирани са стволовите клетки, иницииращи растежа на косата
Сътрудници на Йейлския университет са открили източника на сигнали, който предизвиква растежа на косата. Откритието може да доведе до развитието на иновативни методи за лечение на плешивост.
Как да се възстанови мозъка след инсулт
Важна стъпка в тази посока е направил екип от учени на Университета във Флорида - но засега, само като пример върху невроните на плъхове, и само в епруветка.
САЩ планират създаването на микрочип – симулатор на човек
Преди да пристъпят към клинични изпитания на лекарствата и методите на лечение, медиците трябва да са сигурни, че те са безопасни за хората. Опитите върху животни не винаги могат да дадат точен отговор, как различните органи ще реагират ...
Ще клонираме ли неандерталци
Клонирането на неандерталец е не само възможно, но и изгодно.
Защо многоклетъчните организми не се разпадат на отделни клетки
Според изследователите, близкото родство между отделните клетки ги лишава от смисъл да се конкурират помежду си и това е основната причина многоклетъчните организми да запазват целостта си.
123456 ... 8
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други