ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Представен е първият филм, заснет с камера, поставена в очната орбита


  Канадският режисьор Роб Спенс, лишен от едното си око, засне документален филм за „киборгизацията“ на човека. Той е работил с помощта на миниатюрна камера, вградена в очната му протеза.
  Като дете, Роб Спенс силно повредил окото си при инцидент. След дългите години с „пиратска“ превръзка, той решава окончателно да се отърве от неработещия си орган, заменяйки го с протеза. Преди няколко години режисьорът поискал да постави във фалшивото си око мини камера, която не само би му служила като инструмент за оригинално видео, но и би била символ на постиженията на биотехнологиите.

Гледане на Кафе
Роб Спенс демонстрира очната протеза и мини-камерата. (снимка: Eyeborg Project)

  Така се родил проектът Eyeborg (компилация от английските думи око - «Eye" и киборг - "Cyborg"). Роб Спенс станал негово основно олицетворение, а техническата част поел космическият инженер Коста Граматис. Той вградил в протезата 3,2 мм камера OmniVision 328×258, добавяйки към нея малка батерия  PowerStream и безжичен предавател. Картината в реално време постъпва в джобен видео плеър с течнокристален дисплей.
  Г-н Спенс обещава, съвсем наскоро, да публикува в свободен достъп, подробно описание на технологията.
  Първият филм, заснет с този инструмент, е късометражен документален филм, в който са показани няколко успешни примера на Bionic протези. Героите от филма, притежаващи висотехнологични ръце или крака, заедно с режисьора размишляват над перспективите за превръщането на човека в киборг. Г-н Спенс ги сравнява с Адам Йенсен, персонаж от току що излязлата игра Deus Ex: Human Revolution, който притежава редица кибернетични импланти, включително "очите на Терминатор".
  Режисьорът се надява, че бързото развитие на биотехнологиите ще създаде система, която ще предава визуална информация към мозъка също толкова добре, както и върху екрана на притурката.

Гледане на Кафе
Дата: 30 - ти август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Представен е първият филм, заснет с камера, поставена в очната орбита
Представен е първият филм, заснет с камера, поставена в очната орбита
Канадският режисьор Роб Спенс, лишен от едното си око, засне документален филм за киборгизацията на човека. Той е работил с помощта на миниатюрна камера, вградена в очната му протеза.
Роман Полански и новият му филм Carnage
Независимо от факта, че животът на 78-годишния режисьор е по-скоро трилър, а биографията му е пълна със съдебни процеси и обвинения в най-невъобразими грехове, всеки от филмите му е събитие, и на режисьорският му талант се покланят ...
В Япония се появи гигантски OLED-глобус
Тези дни в Националният музей за наука и иновации в Токио беше представен първият в света OLED-глобус с голям диаметър.
Най – високата в света уеб-камера ще наблюдава Еверест
Представител на линията M12 е инсталиран на върха на планината Кала Патар (5643 m), за да бъдат предавани в потоков режим, с висока резолюция, изображения на близкия връх Еверест (8848 м). Най-близкият конкурент на германската уеб-камера ...
Представен е мощен смартфон HTC Sensation XL
През текущото тримесечие компанията НТС ще започне продажбата на комуникатора Sensation XL с операционна система Android 2.3.5 (Gingerbread) и фирмен потребителски интерфейс Sense 3.5 UI.
Представен е интерактивен волан за автомобил
Разработката, създадена от германски специалисти, представлява мулти-тъч екран, който разбира се, може да се върти. Иновативният волан позволява на водача да вижда картата на кварталите и да управлява мултимедийната система.
Представен е мобилен завод за производство на амонячно гориво
Производителността на оборудването е 4-40 хиляди литра на ден и може да се постави до всяка една бензиностанция, ако амонякът смени бензина като гориво.
НАСА представи проект на най – мощната ракета в историята на космонавтиката
Супертежката Space Launch System е предназначена за извеждането на космически кораби далеч зад пределите на земната орбита и транспортиране на едрогабаритни товари.
Представен е опционално пилотируемият самолет Firebird
Разработката на компанията Northrop Grumman е един от първите представители на този клас летателни апарати, които могат да летят сами, като при това имат възможност да поставят зад щурвала и жив пилот.
На къде върви пилотираната космическа програма на САЩ
Приближава денят, в който последната действаща совалка на НАСА Атлантис ще направи своя финален полет и ще приключи 30 годишната програма.
123456 ... 12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други