ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Представен е интерактивен волан за автомобил


Гледане на Кафе
Разработката, създадена от германски специалисти, представлява „мулти-тъч” екран, който разбира се, може да се върти. Иновативният волан позволява на водача да вижда картата на кварталите и да управлява мултимедийната система.
  Първите лостове и бутони върху автомобилният волан са се появили около 1930 г. Сега специалисти от университетите в Щутгарт и Дуисбург-Есен, и Германският изследователски център за изкуствен интелект (DFKI), просто са цифровизирали механизмите за контрол на уредите. За тази цел бил създаден дисплей от 11 мм /достатъчно за отварянето на въздушната възглавница/ акрилен диск, обграден с инфрачервени светодиоди. Вътре има инфрачервена камера, проследяваща шофьорските жестове, оставени от пръстите по повърхността на екрана. С тяхна помощ можете да включите радио или да се ориентирате в електронната карта. За част от движенията отговарят само палците, така че с другите пръсти може да се продължи управлението.
  За създаването на наборът от използвани жестове, 20 на брой, са помогнали доброволци. Те предварително разказвали на изследователите, как възнамеряват да осъществят една или друга операция. Например, за приближаване на картата, движат палеца и показалеца в противоположни страни, а пускането на музика може да стане чрез „нарисуваният” върху пръста бутон Play. Когато не бива да се разсейваш с абстрактни жестове, излиза първата буква на думата за съответната команда.
  Прототип на устройството беше представен на конференцията за взаимодействие между човек и компютър „CHI 2011”, проведена във Ванкувър /Канада/ от 7 до 12 май 2011 г. Създателите обмислят възможността за обединение на устройството с технология за проектиране на информацията върху предното стъкло на колата. Мисли се и върху комплект от сензори, които ще следят за трафика, и при необходимост ще напомнят на водача за неговата бдителност.
  Материалите са от Discovery News.
 
Гледане на Кафе
Дата: 7 - ми юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Представен е интерактивен волан за автомобил
Представен е интерактивен волан за автомобил
Разработката, създадена от германски специалисти, представлява мулти-тъч екран, който разбира се, може да се върти. Иновативният волан позволява на водача да вижда картата на кварталите и да управлява мултимедийната система.
Разработено е устройство за управление на автомобил с една ръка
То съчетава в себе си волан, скоростна кутия, педали за газ и спирачка.
Автомобил за слепи ще се появи през 2011
Възможно е още през 2011 г. да се пови автомобил за хора с пълна загуба на зрението. Проекта се разработва от американски учени съвместно със сътрудниците на националната федерация на слепите в САЩ.
Opel разработи едноевров автомобил
Двуместният автомобил One Euro Car се отличава с леката си конструкция и изключително ниска консумация на гориво.
Всяка повърхност може да стане тъчскрийн
Системата OmniTouch, създадена от специалисти на Microsoft Research и Mellon University в Карнеги, се състои от устройство за разпознаване на жестове и лазерен пико проектор.
Honda създаде автомобила на бъдещето
По време на Токийския автосалон, наред с другите новости, Honda ще представи хибридния автомобил Advanced Cruiser-X (AC-X).
Представен е принтер за човешки органи
На конференция беше представен триизмерен принтер, който е способен да създава органи от собствените тъкани на пациента
Околните предмети се превръщат в компютри и телефони
Японски учени са разработили система за тотална допълнена реалност, която ще позволи на всеки заобикалящ ни предмет да стане интерактивен.
Нова супер кола с ракетен двигател
В близко време трябва да се състоят изпитанията на ракетен двигател, който ще бъде поставен на новия супер автомобил и ще му позволи да развие скорост до 1600 км/ч
Представен е мощен смартфон HTC Sensation XL
През текущото тримесечие компанията НТС ще започне продажбата на комуникатора Sensation XL с операционна система Android 2.3.5 (Gingerbread) и фирмен потребителски интерфейс Sense 3.5 UI.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други