ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Представена е цифрова редакционна стая за независима журналистика


  Нестопанската организация Sourcefabric, която предоставя софтуерни инструменти за независима журналистика, съобщи за разработката на нов интернет-продукт с отворен код, наречен Superdesk.
  Това е един вид цифрова редакционна стая, където можете да правите практически всичко, повече от това, с което обикновено се занимават журналисти и редактори: да работите с източници и да предоставяте информация на потребителите, били те потребители на интернет и мобилни телефони, радиослушатели, телевизионни зрители или обикновени читатели.
  Информацията се събира от различни източници – информационни агентства, API и др. Идеята е в това, да отделите съдържанието от средата и да го стандартизирате така, че лесно да се конвертира в универсален формат.

  Изпълнителният директор на Sourcefabric Сава Татич пояснява: „Вместо да създавате работен инструмент за всяка версия, ние предлагаме това, с което всеки може да направи редакция.“
  Приложението се поддържа от Дейвид Брюер, разработчик на медийни стратегии за Al Jazeera, BBC, CNN и ITV. В блога си той отбелязва, че Superdesk – е сбъдната мечта за всички, които искат да поставят съдържанието едновременно на всички платформи и устройства, особено там, където гласът на независимата журналистика все още не се чува.
  Прототипът се тества в новият швейцарски хибриден печат и онлайн TagesWoche. Неговата редакция използва два софтуерни компоненти - Print Desk (обединява печат и "цифровизация" в един работен процес) и Feed Ingest (обединява външните новинарски емисии).
  И двете функции ще се появят в първото издание на програмата, която ще излезе през лятото на 2012 г. Засега може да използвате други продукти на организацията - Newscoop (отворена система за управление на съдържанието за онлайн вестници) и Airtime (софтуер за планиране и автоматизация на радиопредавания, даващо възможност на потребителите да контролират радиостанцията дистанционно).

 

Гледане на Кафе
Дата: 12 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Представена е цифрова редакционна стая за независима журналистика
Представена е цифрова редакционна стая за независима журналистика
Нестопанската организация Sourcefabric, която предоставя софтуерни инструменти за независима журналистика, съобщи за разработката на нов интернет-продукт с отворен код, наречен Superdesk.
Представена е стратегия с гласово управление
Ако всичко върви добре, играта ще се появи в средата на 2014 г. - най-вероятно през юни.
История на музиката в 7 минути
При това, музиката не само звучи, а е представена визуално.
Социалните мрежи са се родили още през XVII век
Нищо ново под слънцето, дори и социалните мрежи. Точно от същата страст за комуникация е била обхваната просветената част на Европа през XVII-XVIII век.
Електроенергия може да се получава от въздуха
Представена е ефективна технология за улавянето на излишната енергия, която се освобождава в процеса на работа на телевизионни и радиоприемници, мобилни устройства и различни системи за връзка.
Учени са изчислили количеството информация произведено от човечеството
Група изследователи от университета в Южна Калифорния в САЩ, са извършили анализ на развитието на 60 основни технологии на запазване,обработка и предаване на информация за периода 1986-2007.
Китайците са купили Cryptic Studio
Калифорнийското Cryptic Studio, специализирано в разработките на ММО-игри, вече е част от китайската компания Beijing Perfect World.
Nokia GEM – концепция за телефон със солидна сензорна повърхност
Дизайнерите от изследователския център на Nokia показват, какво би могло да бъде бъдещето на мобилните телефони.
Живопис с пръсти
Пейзажи и портрети, хора и животни, природа и градове – сюжети, приличащи на стоп-кадър от филм.
Холандски художник възнамерява да отглежда лед в пустинята
Идеята не е толкова безумна, както изглежда на пръв поглед: инсталацията за превръщане на атмосферната влага в ледени натрупвания с помощта на слънчевата енергия е потвърдила своята функционалност.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други