ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Предприет е неочакван геоинженерен експеримент

  В Северния Тих океан върви мащабен геоинженерен експеримент.
  Никой не е планирал ежегодно да се изхвърлят във водата около хиляда тона желязо на площ от 6 млн км², но точно това се случва там.
  Едно от най-известните геоинженерни решения на проблема с глобалното затопляне е насищане водите на Световния океан с желязо. Така да се провокира бум на фитопланктон, който в процеса на фотосинтезата ще изпомпва излишният въглероден диоксид. Но това е само теория. В действителност, океанът е сложна система и едва ли подобна намеса ще има само положителен ефект. По същата причина е много трудно експериментът да бъде контролиран. Съмненията доведоха до това,че през 2010 г. Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие наложи мораториум върху подобни експерименти.

Гледане на Кафе
Основните маршрути на световното корабоплаване.(снимка: The Royal Society)

  Кораби обаче, продължават да браздят океаните и никой не им е забранил да пълнят водите с желязо. Акинори Ито от Японското научно-техническо управление на земята и морето за пръв път е изчислил въздействието на корабите в тези области, където има дефицит на желязо. Според оценки на предходни модели, само 1-2% от желязото, съдържащо се в аерозолите/ включително емисиите от морския транспорт/ се разтваря в морската вода, а останалото се отлага на дъното, без да засяга живите организми. Г-н Ито установил, че в действителност 80% от корабните сажди са разтворими. Ако са върху повърхността, а не разтворени, вероятността да помогнат е по-голяма.
  Високите ширини в северните части на Тихия океан са бедни на желязо по естествени причини, така че замърсяването там е особено забележимо. 70% от разтвореното във водата желязо се дължат на корабните емисии с антропогенен произход. Останалата част е от изгарянето на биомаса и въглища.
  Какъв извод може да се направи от този случаен експеримент. Никакъв, смята Алекс Бейкър от Университета на Източна Англия. Той протича безконтролно: няма сравнение.
  Специалистите смятат, че при сегашното състояние, „корабното желязо“ не е вредно, но не бива да забравяме, че никой не знае със сигурност, какво трябва да бъде нивото на желязото за да се промени еко системата или пък да почувстваме ползата от абсорбираният въглероден диоксид.
  Резултатите от изследването са публикувани в  Global Biogeochemical Cycles.
  По материали на NewScientist.
 

Гледане на Кафе
Дата: 12 - ти февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Предприет е неочакван геоинженерен експеримент
Предприет е неочакван геоинженерен експеримент
В Северния Тих океан върви мащабен геоинженерен експеримент.
Великобритания се готви да стартира първият голям геоинженерен проект
Вярвате или не, но екип от британски учени, ще обяви официално разработката на първия изкуствен вулкан в света.
Ръководителят на eBay критикува интернет-политиката на Китай
Президентът и главен изпълнителен директор на eBay John Donahoe изрази недоволство от строгия контрол на киберпространството, предприет от китайските власти.
Основателят на PayPal строи либертарианската утопия върху плаващи острови
Идеята е, на тези своеобразни независими територии, да се формират нов тип общества, чиято основа е личната свобода. Общностите ще бъдат свободни от наредби, закони и морални конвенции, включително регламенти за неща като заплати или ...
Неочаквано решение на японски изобретател
Японският изобретател Исе Коге предлага, тайфуните да бъдат унищожавани из-под водата с помощта на специално изработени подводни помпи.
Чувството на вълнение заставя хората да споделят новини
За да стане заразна, новината трябва да предизвиква изненада, страх или гняв, но не успокоение или тъга.
Социалният проект Microsoft Socl
Microsoft Corporation, според слухове от уеб източници, тества собствена социална мрежа Socl, спомената за пръв път през лятото.
Разработен е гипс за рани
За да зарасте по – бързо счупеният крайник трябва да се обездвижи. Сега, благодарение на специалната превръзка-лепенка, същото правило е приложимо за различни кожни рани.
Разработен е евтин способ за имитация на лепкавите лапи на гущера
Сингапурски специалисти са създали мрежа от нановлакна, която копира власинките върху пръстите на гущера, позволяващи му без усили да се катери по вертикална стъклена повърхност или таван.
Дори микробите харесват Моцарт
Операторите на една от пречиствателните станции в Германия твърдят, че използваните в процеса на очистване бактерии са започнали да работят по – ефективно, след като редовно им пускали музика на великия композитор.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други