ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Предложено е построяването на „земостъргач” в центъра на Мексико


  По идея на мексикански архитекти, сградата трябва да се вкопае на около 300 м в земята.
  Столицата на Мексико се е разраствала и развивала на слоеве: ацтеките са надграждали своите пирамиди върху предишните, а испанският колониален град се е появил върху ацтекския Теночтитлан. Архитектите на съвременното Мексико Сити предлагат обратен на този процес, изграждане на сградата нe над, а под повърхността.

Гледане на Кафе
Проектът на мексиканските архитекти. (Тук и по-долу изображението е на BNKR Arquitectura)

  Основната цел е ликвидация на пренаселеността в града, чиито жители/заедно с предградията/ надхвърлят 20 милиона.
  Специалистите от BNKR Arquitectura възнамеряват да построят сградата с пирамидална форма под централния площад Zocalo /площадът на Конституцията/, чиито размери са 240 × 240 м. Предполага се, че сградата ще се покрие със стъкло, което ще служи за светлинен покрив на обекта.
  Общата площ на самата сграда е 775 000 кв. м. Първите 10 етажа (до 60 м дълбочина) трябва да се заемат от музеен комплекс, съдържащ артефакти от доколумбова Америка. Следващите 10 етажа (до 100 м) ще бъдат търговски площи, а под тях - жилища. В дълбините (на 180-220 м) трябва да се разположат 35 етажа офис- помещения.

Да си намериш тук апартамент с панорамен изглед ще бъде проблемно...

  Проектът е представен само като концепция, без дори приблизителна стойност и възможни срокове за изпълнение. Въпросите за комуникацията, асансьорите и поддържащата конструкция на огромния /57,6 хиляди квадратни метра/ къс стъкло остават отворени. Остава неизвестно и това, дали жителите на Мексико Сити доброволно ще се съгласят да се превърнат в морлоци, за да се икономиса земя. Така, че очевидно, проектът ще си остане само една оригинална идея.
 

Гледане на Кафе
Дата: 12 - ти август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Предложено е построяването на земостъргач в центъра на Мексико
Предложено е построяването на земостъргач в центъра на Мексико
По идея на мексикански архитекти, сградата трябва да се вкопае на около 300 м в земята.
В Русия е синтезиран 117 елемент
В центъра за ядрени изследвания в Дубна, учени от Русия и САЩ , съвместно синтезирали 117 химичен елемент, съдържащ супер тежко атомно ядро от 117 протона.
Лунната база се печата на 3D принтер
Лондонската архитектурна фирма Foster Partners и Европейската космическа агенция започнаха проучване за изграждането на лунни бази с помощта на 3D принтер.
Да се инвестира в ядрена енергетика е безперспективно
Дерек Абът, професор по електротехника от университета в Аделаида /Австралия/, показа, че ядрената енергетика никога няма да може да удовлетвори енергийните нужди на човечеството, така че има смисъл да се инвестира в други, по-обещаващи ...
В проблемното общество конформистите са повече
В едно общество, изправено пред много опасности, по-скоро ще победят строгите социални норми и нетолерантността. Колкото повече сигурност, толкова повече се извисява знамето на либерализма.
Светът в 2 минути
През 2012 г. YouTube стартира проектът .Светът в 2 минути.
В Китай е построен най-дългия мост в света
Жителите на Поднебесната империя поставиха поредния световен рекорд. Този път пекинците успяха да построят най-дългия мост в света. Дължината му е 43 км.
Азбука на архитектурата.
Преглед на най-известните архитектурни конструкции в света за половин минута.
Microsoft представи един невероятен проект за видео-игри.
Демонстрираната технология IllumiRoom позволява видео-играта да бъде изнесена извън пределите на екрана.
Конструиран е лазер с рекордно нисък праг на генерация
Инженери от Станфордския университет и Националната лаборатория Лорънс в Бъркли конструирали полупроводников лазер на квантови точки, с рекордно нисък праг на генерация.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други