ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Превърнаха нанотръби в електромотор


  Под действието на заредени частици, усуканата от нишки нанотръба е в състояние да се върти с висока скорост, привеждайки в движение различни малки устройства.
  За да получи такова устройство група изследователи, водена от директора на Института по нанотехнологии при Университета в Тексас- Далас (САЩ) Рой Боман, направили "гора" от въглеродни нанотръби с височина от 0,4 мм и диаметър около 12 нанометра всяка. От тях усукали нишка с дебелина 10 микрона, която свързали с електроди и поставили в електролитен разтвор. Под въздействието на йоните нишките започнали да се подуват и да се въртят.

Гледане на Кафе
Нанонишките успешно въртят лопатка 200 пъти по - голяма и 80 пъти по - тежка от тях, която смесва жълта и сива течност.  (снимка: University of Texas at Dallas)

  По време на експеримента нановъжето завъртало предмет 1800 пъти по – тежък от него със скорост 590 оборота в минута. За един „сеанс“ успели да достигнат 15000 оборота. Скоростта и посоката на въртене регулирали чрез промяна на напрежението в електродите, пояснява Джефри Спинкс от Университета Уолонгонг (Австралия). Според него, ефективността на въртене се оказала 1500 пъти по – висока, отколкото при един от най – перспективните в това отношение материали – нитинол/никело- титаниева сплав/.
  През 2009 г. екипът на г-н Боман създал изкуствена мускулна тъкан на базата на въглеродни нанотръби, която превишава здравината на човешките мускули 100 пъти, а по гъвкавост – превъзхожда каучука. Новата разработка може да допринесе за развитието на тези технологии, въпреки че, както отбелязва г-н Спинкс, изкуствените мускули е по – добре да се задвижват с линейни съкращения, а не с въртене. Миниатюрните въженца могат да послужат за мотори в микроелектрониката. С тяхна помощ биха могли да се смесват и разбъркват веществата в течните микрочипове.

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Превърнаха нанотръби в електромотор
Превърнаха нанотръби в електромотор
Под действието на заредени частици, усуканата от нишки нанотръба е в състояние да се върти с висока скорост, привеждайки в движение различни малки устройства.
Създадена е нанокръпка за сърцето
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
Превърнаха виадукт в мощен алтернативен генератор на енергия
Идейният проект на италианските архитекти включва комбинирано използване на слънчеви панели и вятърни турбини. Едно мостово съоръжение ще осигури енергийните нужди на малък град.
Създаден е сканиращ микроскоп, използващ кондензата на Бозе – Айнщайн като сонда
Според разработчиците,новата технология ще допълни изследванията на традиционните атомно-силови микроскопи. В предложеният от немските учени микроскоп, мястото на иглата и конзолата е заето от облак на ултрастудените атоми на рубидия.
Разработена е сравнително проста конструкция за генератор на водород с висока чистота
Трима инженери от университета в Киото (Япония) са създали сравнително просто устройство за получаване на водород с висока степен на чистота.
Британски учени са създали велосипед от найлон
Британски конструктори са създали удивителен велосипед от … найлон. Както се съобщава, регулировка на волана и седалката не е предвидена, но технологията позволява производство на велосипеди с различна големина, за всеки ръст.
Поставката за смартфони Swivl ще улесни записа на мобилно видео
Започна приемането на заявки за необичаен аксесоар за смартфони и джобни видео камери - подвижната поставка Swivl.
Honda създаде автомобила на бъдещето
По време на Токийския автосалон, наред с другите новости, Honda ще представи хибридния автомобил Advanced Cruiser-X (AC-X).
Футуристична концепция за чадър от 2050г - Airblow 2050
Дори най-невероятните предмети на бъдещето ще се основават на технологии, които се разработват днес.
Изобретен е най – лекият материал
Тобиас Шедлър от HRL Laboratories (САЩ) и колегите му са предложили нов метод за производство на много леки материали с неочаквани свойства, които ще изведат архитектурното проектиране на микро ниво.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други