ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Превърнаха виадукт в мощен алтернативен генератор на енергия


Гледане на Кафе
Идейният проект на италианските архитекти включва комбинирано използване на слънчеви панели и вятърни турбини. Едно мостово съоръжение ще осигури енергийните нужди на малък град.
  През 2010 г. властите на курортния регион Калабрия, заемаща „чорапа” на „италианския ботуш”, решили да направят инвентаризация на виадуктите си. Оказало се, че част от тях са в неизправност, а разходите за тяхното хипотетично събаряне се оказали непосилни – около 55 милиона долара. Това подтикнало властите към обявяването на конкурс за реконструкция на съоръжението.
  Един от участниците, чиито проект е „Solar Wind” /Слънчев вятър/, станали архитектите Франческо Колароси, Джована Сарачино и Луиза Сарачино. Те предлагат екологическа модификация на 20 километровия виадукт свързващ общините Шила и Баняра.
  Между подпорите на моста е планирано да бъдат поставени 26 ветрогенератора, които ще могат да произвеждат 36 млн. кВт-часа годишно. Още 11,2 млн. кВт-часа ще се генерират от слънчевите панели покриващи повърхността на пътя, които са защитени от здрава прозрачна пластмасова обвивка / Изобретението за „слънчевия път” е на американския електротехник Скот Брусо. Компанията му Solar Roadways, базирана в щата Айдахо, получава финансиране от американското правителство за развитие на прототипа в реални обекти./.
Тази пътна настилка включва и друго революционно решение – комбиниране на соларните панели със светодиоди за ефективно осветление и сигнализация. Ако през нощта пешеходец стъпи на такава настилка, пътят под него се осветява на разстояние от няколко метра, а от двете страни на платното се появява подкана към шофьорите за намаляване на скоростта. Един „умен” елемент от соларната пътна настилка с размери 3,6 на 3,6 метра дава 7,6 киловата електроенергия за ден. Тази многофункционална пътна настилка ще има и система за стопяване на сняг и лед, като така ще може до голяма степен да се самопочиства.
  Създателите на проекта не спират до тук. Те предвиждат мостът на бъдещето да включва и жива система. От едната страна на платното ще има озеленена алея с дървета, а от другата - оранжерия за плодове и зеленчуци. Хората ще могат да спират и да си купуват продукти от там. Дори хрумването за оранжерията да е спорно и да не стигне до реализация, мостът ще има зелена система, изградена от декоративни растителни видове. Те няма да са предвидени за консумация, а ще имат изцяло екологична и естетическа функция. Хората, преминаващи през моста, ще могат да спрат и да си починат в озеленените площи с откриващи се впечатляващи природни пейзажи.
  Цялата система на моста ще е в състояние да произвежда над 40 милиона киловатчаса годишно - достатъчно енергия за захранване на около 15 000 домакинства. Може би точно от това се нуждае автомагистралата между Салерно и Калабрия, за да изтрие завинаги репутацията си на трудно проходима отсечка.
  Проектът е заел второ място в конкурса и има огромни шансове за неговата реализация.
  Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Превърнаха виадукт в мощен алтернативен генератор на енергия
Превърнаха виадукт в мощен алтернативен генератор на енергия
Идейният проект на италианските архитекти включва комбинирано използване на слънчеви панели и вятърни турбини. Едно мостово съоръжение ще осигури енергийните нужди на малък град.
На Олимпиада – 2012 ще събират енергията от стъпките
Тротоарите на главния стадион на Олимпиада – 2012 ще бъдат покрити с плочки, събиращи енергията от стъпките на минувачите.
Изпробвана е плаваща вятърна турбина, която може да съхранява енергия
Инсталацията, създадена в Швеция, не само превръща вятърната енергия в електричество, но може да се използва като място за съхранение на кинетична енергия.
Разработена е сравнително проста конструкция за генератор на водород с висока чистота
Трима инженери от университета в Киото (Япония) са създали сравнително просто устройство за получаване на водород с висока степен на чистота.
Panasonic ще изгражда Еко град с хиляди домове, захранван изключително с алтернативна енергия
Селището трябва да се появи в близост до японската столица през 2014 година. Електрическата и топлинна енергия е планирано да се получават от слънчеви панели и горивни клетки.
В Европа стартира първият влак, използващ слънчева енергия
Покритият участък от пътя в района на белгийския Антверпен бил оборудван със слънчеви панели. Произвежданото от тях електричество е достатъчно за захранването на двигателя на скоростния влак и железопътната инфраструктура.
Открит е важен източник на енергия за главния мозък
Масата на главния мозък е около 2 % от масата на тялото, а именно той консумира около 20 % от кислорода и 60 % от глюкозата. Обикновено, при условия на достатъчно кислород, глюкозата, се окислява до въглероден двуокис и вода.
Превърнаха нанотръби в електромотор
Под действието на заредени частици, усуканата от нишки нанотръба е в състояние да се върти с висока скорост, привеждайки в движение различни малки устройства.
Представен е мощен смартфон HTC Sensation XL
През текущото тримесечие компанията НТС ще започне продажбата на комуникатора Sensation XL с операционна система Android 2.3.5 (Gingerbread) и фирмен потребителски интерфейс Sense 3.5 UI.
Седем идеи, които могат да променят света
Идеи, които си струва да се опитат.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други