ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Практическо ръководство за сбъдване на мечти

  Предлагаме ви превод на част от статията на Александра Кочеткова, публикувана в руското уеб-издание „Бизнес журнал“.

§ Сбъдването на мечтите – това е въпрос на техника, която се нарича метапрограмиране. Технологията е подобна на поставянето на цели в бизнеса. Но нека не забравяме, че бизнесът се прави от хора, за които също е полезно да се научат правилно да „мечтаят“.
  Вероятно много от нас са участвали в Новогодишният обред, по време на който върху парче хартия се записва желание, изгаря се, а пепелта се изсипва в чашата с шампанско и се изпива. Трябва да отбележа, че зад ритуалната страна, която може да изглежда доста суеверна, стои мощна технология.
  Метапрограмирането е най-древната форма на невро-лингвистичното програмиране, позволяваща ви да формирате редица команди за собствената си мисловна машина, която после ще получи импулс да контролира живота ви. Понякога хората са склонни да възприемат като чудо резултатите от този контрол. Въпреки това, както и много от случващите се в света чудеса, то е напълно реално човешко творение. Факт е, че хората са склонни да забравят как са се движели към мечтата си и какво, именно те, са направили за нейното постигане. Именно в тази сила се проявява така наречената божествена искра, с която изначално е бил надарен човек.
  Хората наистина могат да творят чудеса, при това не само в критични ситуации, когато вътрешно се мобилизират от адреналина, но и чрез рутинно следване на определени алгоритми. Заради собственият си опит, тази система най-добре ще разберат „Ай Ти-специалистите“, защото за тях поначало, заради естеството на работа им, не е тайна, че „мозъкът работи като компютър“.
  Ключът е в това, правилно да определите своята цел и да зададете коректни параметри на движение към нея. Това са координатите, които винаги са две – времето, необходимо да се постигне целта и съдържанието, което тя носи в себе си. От тези параметри нашият мозък ще получава импулси, за да сверява целите с ресурсната база: физическо, психично здраве и т.н. Ако той установи, че силите не са достатъчно, ще посъветва собственика да смъкне летвата и да коригира параметрите – или просто няма да изпълни поставената задача /ако собственикът не намери свободно време да чуе второто си „аз“/.
  Като отправна точка, Нова година е най-удобна за метапрограмирането.  Въпреки това, ако не сме успели – няма страшно! За това може да изберете всеки друг ден – за предпочитане, съвпадащ с периодите на пълнолуние. Това се обяснява, отново, не с мистика, а с това, че обикновено тогава човек достига своя енергетичен пик. Единственият период, който си струва да избягвате – това е времето преди и след рождения ви ден, когато организмът е отслабен и програмата ни може да се провали.
  И така, задачите/това са мечтите/ се инкубират в дясното полукълбо приблизително така, както става в системата за навигация при „военните цели“. Получавайки координатите, системата ги анализира и приема само в случай, че мислещата машина е изпълнила редица аналитични процедури в предходни етапи / т.е – целта е „изстрадана“/. Ако мечтата е „одобрена“, тя се прехвърля на ниво вторична сигнална система – слух, зрение, осезание, насочени в търсене на варианти за решение на задачата. При определена тренираност на мозъка, те ще започнат да постъпват в рамките на няколко дни. Дясното полукълбо, с помощта на интуитивно сензорните връзки, намира правилната посока – кой е най-подходящият за човека път. „Латералното“ мислене детайлизира задачата и създава безкрайно множество от алтернативни решения, а енергийната система генерира импулси за обезпечаване на мисловния процес и постигане на целта. Лявото полукълбо работи в тандем – в качеството на контролер.
  Ако сте се фокусирали върху формирането на целите си именно на Нова година, струва си всички тези задачи да ги „хвърляте“ в дясното си полукълбо, примерно, още през август, септември. Работата е в това, че процесът е разтеглен във времето. И най-много време в ранните етапи отнема процеса на верификация, т.е. - проверка на желанията за истинност. Да предположим, че /в идеалният случай/ човек започне да формулира целта си в края на лятото /като не е излишно да бъде направена ревизия на старите цели/. Всички нови цели се строят или във формално-логическия диапазон / „любов, работа, пари, личностно развитие и т.н/ или в спонтанно-хаотичен режим /обработката им се извършва „според постъпването“/. Единственото, от което си струва да се ръководите при формулировките е - ресурсът за реализацията на мечтата да бъде само нейния автор. Друг ресурс не е предвиден, така че от гледна точка на количеството, си струва да се ограничите.
  За нетренираното съзнание са достатъчни не повече от 4 до 7 цели годишно. След като всичко ще поглъща един и същ ресурс, твърде голямото натоварване не е по силите на всеки. Заслужава си да насочите своите цели в определен ред, определяйки ясни срокове за изпълнението им.  В края на краищата хаосът в природата на нещата е такъв, че има тенденция да се наслагват, да се смесват всички кулминационни събития от живота на куп, без да ги разпределяме по-удобно във времето. Често се случва така, че едновременно човек трябва да се оперира, да излети в командировка, да допише работата си, да приключи проект. Всичко опира до часове, потвърждавайки народната мъдрост и закона на Мърфи. Затова в началният етап трябва да помним, че „задълженията“ пред самите нас трябва да бъдат не повишени, а - изпълними. §

 
  Александра Кочеткова е доктор на философските науки, кандидат на икономическите науки, професор в катедрата по мениджмънт, стратегия и организационно поведение при РАНХ /Руска Академия за Народно Стопанство/ и Държавната служба към президентството на Руската Федерация.
Експерт в областта на организационното поведение, човешките ресурси, групи, екипи, промени, както и в други аспекти на бизнес психологията.
  Тя завършва Финансова Академия при Правителството на Руската Федерация. Подобрява знанията си в редица международни училища: Harvard Business School (САЩ), Durham University (UK), Стаж в Министерството на икономиката на Бавария (Германия).
  Споделя своите знания и умения в монографии, книги и статии, както и в практическата си работа на бизнес- треньор.

Гледане на Кафе
Дата: 25 - ти февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Практическо ръководство за сбъдване на мечти
Практическо ръководство за сбъдване на мечти
Сбъдването на мечтите – това е въпрос на техника, която се нарича метапрограмиране.
Учат изкуствен интелект да играе ръчно на компютърни игри
По начало, значението на думите за компютъра е неизвестно. Regina Barzilay и колегите и са предложили просто решение на идеята – обикновена компютърна стратегия с вградено ръководство за играча.
В Русия е синтезиран 117 елемент
В центъра за ядрени изследвания в Дубна, учени от Русия и САЩ , съвместно синтезирали 117 химичен елемент, съдържащ супер тежко атомно ядро от 117 протона.
Чингис хан
Чингис хан и неговите монголи са държали в ръцете си толкова голяма територия и население, упражнявали са огромно влияние върху живота на съвременниците си, че е трудно да бъдат отминати като най – обикновени разбойници
Китайският портал Alibaba много иска да купи Yahoo!
Частната инвестиционна фирма Silver Lake, китайският портал за уеб-търговия Alibaba и руският фонд Digital Sky Technologies на предприемачите Юри Милнер и Алишер Усманов водят преговори за покупка на Yahoo!.
Появи се социална мрежа за проследяване и геопозициониране на болести
Страхувате се да не прихванете настинка от свои приятели или познати, или искате да научите повече за най-типичните заболявания в даден регион? Социално – медицинска помощ ще ви окаже интернет услугата Sickweather.
Метод за трансформация на клетки без стволови посредници
Екип от изследователи от Станфордския университет (САЩ) съобщават, че са в състояние да превърнат фибробласти на човешки кожни клетки в неврони, заобикаляйки етапа на индуцирани плурипотентни стволови клетки.
Как е започнало размножаването на Земята
Изследователи са симулирали молекулярен процес, чрез който е възможно да са се размножавали първите протоклетки на нашата планета.
Прагове на усещанията
И така, някои хора могат да имат по – остър слух, но музиката за тях да бъде само шум, а други, с по – слаб слух, да забелязват в нея значително повече неща
FORBES публикува прогнозата на футуролози за следващото десетилетие
Известното американско списание публикува любопитна статия, от която читателите разбират, какво ни чака през новото десетилетие.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други