ТЪРСИ
Гледане на Кафе

ПРАГОВЕ НА УСЕЩАНИЯТА


Гледане на Кафе
Прагът за звукове с различна височина у човека е различен и при това у всеки – особен.
  Абсолютния праг на усещането е минималната големина на дразнителя, която едва – едва забележимо се различава.
  Относителния или различителен праг – е минималната разлика между дразнителите, която дава възможност да различим едно усещане от друго.
  Ако в ръцете ви попадне камертон, направете следния опит: ударете го, а после го поднесете до ухото си и слушайте звука, докато той дойде под прага и вие престанете да го чувате. Тогава притиснете плътно едно от крачетата на камертона до челото си: вие пак ще чуете ясно звука.Костите са по – добър проводник на звука, отколкото въздухът.
  Окото на човека е още по – чувствителен апарат. То различава около половин милион цветове и цветни нюанси. Ако въздухът беше напълно чист, ние щяхме да можем да видим пламъка на една свещ на разстояние 27 км. Едно светване, което е траело 0, 0003 от секундата, вече може да бъде възприето от окото. Енергията, която причинява едва забележимо зрително усещане, е толкова малка, че би могла да загрее 1 гр. вода на 1 градус, едва за 60 милиона години.
  Водните пари и прахът рязко влошават видимостта на предметите, затова един обикновен огън се вижда практически само на 6 – 8 км. , светлината на джобно фенерче и на запалена кибритена клечка – на около 1 км.
  Използването на праговете на зрителните усещания имат практическо значение. Щом като предметите с различна големина достатъчно ясно се виждат само на определено разстояние, вярно е и обратното – по видимостта на тези предмети може да се определи разстоянието до тях. Например:
1. Камбанария, фабричен комин, водна кула – 15 – 20 км
2. Многоетажна сграда - 8 – 10 км
3. Едноетажна къща - 5 – 8 км
4. Прозорец на сграда - 4 км
5. Комин на покрива - 3 км
6. Отделни хора - 2 км
7. Километрични стълбове по шосето, общия силует на човек – 1 км
8. Движение на ръцете и краката на човек - 700 м
9. Шапка, кръстообразната част на прозорчена рамка - 400 м
10. Глава и рамене, овал на лицето, цвят на облеклото - 300 м
11. Лицата на хората, китките на ръцете - 200 м
12. Тухлите в стената, формата и цветът на листата на дърветата - 100 м
13. Очи, нос, пръсти - 60 м
14. Клепачи - 20 м
Трябва обаче да се помни, че точността на определянето зависи и от прозрачността на въздуха, и от остротата на зрението, и от опита на оня, който гледа.
  Орелът вижда значително по – далече, отколкото човекът, но човешкото око забелязва в нещата значително повече, отколкото окото на орела.
  Старите моряци имат една поговорка: „ Трябва не само да се гледа, но и да се вижда”. Казаното се отнася не само за зрителните усещания и възприятия, но и за слуховите, и за всички други.
  Помиришете солта. Ако тя е чиста, нищо няма да усетите. И от хинина не усещаме миризма. А кучето различава миризмата на солта и на хинина, даже при разреждането им във вода в съотношение 1: 10000, т. е. 1 гр. на 1 кофа вода. Но нашето възприятие за различията в готварската сол и хинина е значително по – богато, по – разнообразно, отколкото у кучето.
  И така, някои хора могат да имат по – остър слух, но музиката за тях да бъде само шум, а други, с по – слаб слух, да забелязват в нея значително повече неща.
  Гледане на Кафе
Дата: 4 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Прагове на усещанията
Прагове на усещанията
И така, някои хора могат да имат по – остър слух, но музиката за тях да бъде само шум, а други, с по – слаб слух, да забелязват в нея значително повече неща
Създадено е устройство, изпращащо целувка на разстояние
Японски специалисти по тактилна комуникация са създали устройство, способно да транслира усещанията, изпитвани от хората при целувка.
Разработен е тактилен колан за навигация и получаване на команди на бойното поле
Правилната посока и заповедите на командира, свързани с придвижването, боецът ще научава от усещанията на леко вибриращ колан.
Разработено е уникално оръжие на базата на електромагнитни вълни
Външно AID наподобява футуристично оръдие, управлявано с джойстик. Може да се прицелваш от екрана на компютър. Основният недостатък на разработката е нейната големина достигаща 2 – 3 метра.
Създаден е сензорен дисплей с тактилна обратна връзка на гърба
Сътрудници на лабораторията Кадзимото при токийския Университет по електрокомуникации, наскоро удивили света с устройството за предаване на целувки на разстояние, показаха още една оригинална разработка – сензорен дисплей с тактилна ...
Disney създава кресло с илюзия за физически допир
Доброволците, участвали в експериментите, съобщават за усещането на пълзящи по гърба насекоми и проливния дъжд.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други