ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Появи се робот с кожа


 

Гледане на Кафе
Роботът Bioloid с късчета псевдокожа (снимка: Heddergott / TUM).

Чувствителни сензорни пластини ще помогнат на механичните създания да усещат себе си и тези, около тях.
  Човешката кожа е една невероятна система, преобразуваща допира, натиска и температурните промени в нервни импулси. Участва в живота на организма и позволява да се определят границите между нас и околния свят. Роботите нямат нужда от дишане или метаболизъм, но други функции на кожата биха могли да им бъдат полезни. Това е особено важно за андроидите, които помагат на болни и възрастни, защото трябва не само да виждат своите подопечени, но и да усещат присъствието им, и да реагират на допир.
  Специалисти от Техническия университет в Мюнхен (TUM) са разработили шестоъгълна пластина с площ от 5кв. cm, в която са вградени четири инфрачервени датчика, шест температурни сензори и акселерометър. С такива устройства може да бъде покрит корпусът на робота или най-важните части от него, създавайки подобие на кожа. Всеки модул извършва първична обработка на данни, които след това се изпращат към процесора.
  Машината чувства не само допирът, но и присъствието на странични обекти на разстояние до 1 см от корпуса/примерно, дължината на косъмчетата, покриващи нашето тяло/. Тъй като сензорите регистрират и температурните промени в резултат на човешко докосване или дишане, то системата работи и в тъмното. Освен това, допълнителна електроника позволява на андроидите да следят движенията на собствените си крайници, като по този начин ги контролират по – добре.
  Изследователите са уверени, че тяхната технология е важна стъпка към „човекоподобните” машини, като изкуствената кожа в бъдеще, ще се превърне от електронно-механична в невробиологична.
Резултатите са публикувани в списание IEEE Transactions on Robotics.
 

Гледане на Кафе
Дата: 30 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Появи се робот с кожа
Появи се робот с кожа
Чувствителни сензорни пластини ще помогнат на механичните създания да усещат себе си и тези, около тях.
В Естония се появи женски робот-манекен за виртуална проба на дрехи
Основният проблем при закупуването на дрехи по интернет, без да броим сигурността на електронните плащания, е невъзможността да се пробва дрехата, която ви харесва.
Робот, предизвикващ депресия
Японски учени са създали робот, предизвикващ депресия.
Вече вместо Вас – робот в офиса
На интерактивната изложба SXSW в Остин (Тексас) бяха представени роботи за дистанционна работа в офис.
Японски робот се учи да взема самостоятелни решения
Тази група от учени, използвайки собствена разработка, наречена Самоорганизираща и разширяваща се невронна мрежа (SOINN), е накарала робота да разбира околната обстановка и да извършва непрограмирани действия.
Робот-уста се учи да пее
Проектът е опит за максимално точна имитация на човешкия орган.
Робот – трансформер
Малкото експериментално устройство е оборудвано както с колела, така и с перки за издигане във въздуха. Трансформерът, който все още няма име, се справя успешно и с двете задачи.
С миенето на стъкла ще се заеме робот – гущер
Въпреки, че китайските учени са били вдъхновени от способността на гущера да се изкачва плавно по вертикални повърхности, механичният мияч използва други принципи на движение.
.Robotalk. гласов робот – помощник
Японската компания Okamura Corporation е разработила роботизираният помощник за конферентни зали и офиси – Robotalk.
В Япония е създаден робот за изследване на стомашно-чревния тракт
Kапсулоподобното устройство е в състояние да се движи самостоятелно в човешкия стомах и други храносмилателни органи, изпращайки на медиците информация за случващото се наоколо.
123456 ... 8
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други