ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Почина Денис Ричи, създателят на програмния език C


  В дома си в Мъри Хил (Ню Джърси, САЩ), на 70-годишна възраст, почина Денис Ричи (Dennis MacAlistair Ritchie), създателят на езика за програмиране C и основен разработчик на операционната система UNIX.

Гледане на Кафе
Денис Ричи/в центъра/ и Кен Томпсън получават Националния медал на САЩ за технологии и иновации.

  Г-н Ричи е роден в Bronxville (Ню-Йорк) на 9 септември 1941 година. След дипломирането си в Харвардския университет с бакалавърска степен по физика и приложна математика, през 1967 г. той започва кариерата си в Bell Labs.
  Приносът на г-н Ричи в развитието на платформата UNIX, над която той работи заедно с Кен Томпсън (Ken Thompson), както и създаването на С езика, го правят пионер в съвременната изчислителна техника. Езикът С все още се използва за писане на приложения, операционни системи и софтуерни решения за вградени устройства. Операционната система UNIX е оказала голямо влияние върху развитието на отрасъла като цяло.
  През 1983 г. Денис Ричи и Кен Томпсън получават наградата Тюринг за развитието на общата теория за операционни системи, а седем години по-късно, през 1990 г., са удостоени с медал Ричард Хеминг "за създаването на операционната система UNIX и езикът за програмиране C". През 1999 г. президентът Бил Клинтън го награждава с Националния медал на САЩ за напредък в областта на технологиите и иновациите.
  Съобщава се, че г-н Ричи умира на 8 октомври, след дълго и тежко заболяване. За това съобщи колегата му Роб Пайк (Rob Pike), на страницата си в Google +, още миналия четвъртък.

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Почина Денис Ричи, създателят на програмния език C
Почина Денис Ричи, създателят на програмния език C
В дома си в Мъри Хил (Ню Джърси, САЩ), на 70-годишна възраст, почина Денис Ричи (Dennis MacAlistair Ritchie), създателят на езика за програмиране C и основен разработчик на операционната система UNIX.
Невидимото богатство на Денис Ричи
Този брадат, ексцентричен веселяк се отличавал от всички известни компютърни гении, с всяка черта на своя характер и начин на живот.
Роботите получиха свой собствен език
За да разберете същността на проекта Lingodroid, стартиран от Рут Шулц и нейните колеги от университета в Куинсланд, представете си, че в един прекрасен ден сте забравили родния си език, но гласът ви е запазен. Тогава, срещнете някого, ...
Роботът-хуманоид iCub научи човешки език
iCub анализира реч в реално време.
Има ли някакъв смисъл в езика?
Езикът е една от най – големите загадки на човечеството. Съществуват хиляди езици, неприличащи един на друг. Във всеки език има хиляди думи, които изглеждат произволно избрани, без оглед на това, което се предполага, че трябва да обозначат. ...
Хайнрих Хайне
Хайнрих Хайне е първият модерен литературен творец на немски език и най – великият лирик от периода на романтизма
Китайски букви. Буква А - страница 1
Китайски букви, йероглифи - адски огън, Ад, арфа, апаратни средства, Ангел-пазител, аспирантура, аспирант, английски/език/, Англия, автомобил, авангард, анотация
Робот-уста се учи да пее
Проектът е опит за максимално точна имитация на човешкия орган.
Как пие колибрито
Въпреки, че колибрито се храни и с насекомите по растенията, нектарът е важна част от менюто им. Била е създадена теория, според която нектарът се всмуква през тесния клюн на колибрито, с помощта на капилярните сили.
В Япония е създадена мобилна система за гласов превод в реално време
С нейна помощ два абоната,говорещи на различни езици, могат да общуват тук и сега, и да се разбират помежду си.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други