ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Повишеният оптимизъм – неврологично разтройство


  При хроничните оптимисти кората на фронталните лобове на мозъка не възприема и не анализира информацията, ако тя не отговаря на завишените очаквания.
  За някои хора е характерен повишеният оптимизъм. За тях, полупразната чаша е винаги наполовина пълна, а постоянните загуби на любимия отбор не им пречат на надеждата за реванш в бъдеще. Такова отношение към реалността, разбира се, намалява стреса и безпокойството за бъдещето. Но натрапчивият оптимизъм понякога ни кара да игнорираме очевидни неща и неоправдано положителната нагласа може да доведе до същата катастрофа, както и песимизмът. Изследователи от University College London (Великобритания) се опитали да определят неврофизиологичната основа на тази "позитивна неадекватност."
  На 19 доброволци показвали различни „неприятности“/общо 80/, от кражби на коли до болни от Паркинсон, а след това били помолени да оценят вероятността от подобно развитие за себе си. След техните оценки им предоставили реални статистически данни за всеки от поводите. През цялото време мозъчната активност на тестваните се фиксирала с магнитен резонанс. След сканирането, участниците били помолени да преоценят за себе си вероятността за дадено събитие и да преминат тест, определящ нивото на оптимизъм.

Гледане на Кафе
"Виновници" за повишеният оптимизъм - фронталните лобове на мозъка. (рисунка: Roger Harris)

  Както пишат авторите в списание Nature Neuroscience, хората били по – склонни да преразгледат касаещи ги оценки само тогава, когато реалните шансове били по – добри, от очакваните. Например, ако обективната статистика за рак била 30 %, а за себе си такава вероятност е била определена на 40 %, то вторият път човекът охотно снижавал своята оценка до 32 %. Ако първоначалната оценка била по – ниска от обективната, то никой от непоправимите оптимисти не бързал да коригира прогнозата си, предпочитайки да игнорира лошите данни.
  Мозъчното сканиране показало, че при всички тествани се наблюдавала повишена активност на фронталните лобове на кората на главния мозък, когато реалната статистика се оказвала по – добра, отколкото очакваната. Мозъкът коригирал грешката си и активно преизчислявал шансовете. Но ако обективната статистика не оправдавала очакванията, тогава някои участъци от лобните дялове/например, долната фронтална гънка/ на супер-оптимистите, били потискани. Колкото по-високо е нивото на оптимизъм - толкова по-ниска била активността на предния кортекс в отговор на обективния "негатив" и толкова по-малко мозъкът бил склонен да разглежда своя резултат като грешка.
  Може да се каже, макар и с някои резерви, че оптимизмът е род  хронично неврологично разстройство - дисфункция на фронталните лобове на мозъчната кора.
  Има ли надежда, че ще бъде създадено лекарство, елиминиращо тенденцията да се гледа на света през розови очила? Позитивното отношение, безусловно, съхранява спокойствието и снижава стреса, но както казват изследователите, сегашната финансова криза, ако пренебрегнем конспиративните теории за нея, е следствие на изключително оптимистичната армия от световни финансисти. Някаква таблетка, би могла да направи повече за спокойствието на жителите на Земята, отколкото рискованите икономически експерименти.

Гледане на Кафе
Дата: 10 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Повишеният оптимизъм неврологично разтройство
Повишеният оптимизъм – неврологично разтройство
За някои хора е характерен повишеният оптимизъм. За тях, полупразната чаша е винаги наполовина пълна, а постоянните загуби на любимия отбор не им пречат на надеждата за реванш в бъдеще. Такова отношение към реалността, разбира се, ...
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Работа без прекъсване – може ли компютърът да не се страхува от грешки
Работещ гладко компютър, без аварийно спиране, си остава мечта от незапомнени времена.
Константин Скрябин
Този, който владее генетическата информация, ще бъде абсолютен владетел на света. След 5-6 години ще бъде съставена генетическа карта на всички народи по света – това е решителна крачка към разбирането на възприемчивостта на всеки ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други