ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Победителите в конкурса за небостъргач на бъдещето

  "Полярен чадър“ (Polar Umbrella), базиран на явлението осмоза, спечели ежегодния конкурс за небостъргачи eVolo 2013 Skyscraper Competition.
Проектът, разработен от Дерек Пироци е гигантски плаващ свод, който предпазва от топене ледовете на Арктика и Антарктика, и в същото време, събира реколтата от слънчева енергия.
  Учените смятат, че през последните 20 години, полярните ледени шапки са се разтопили повече, отколкото за предишните 10 хиляди. Именно тази тенденция е отговорна за покачването на морското равнище с една пета от 1992 г. насам. За да реши проблема, Г-н Pirozzi предлага:

Гледане на Кафе

  В центъра на "Чадъра" се разполага производство за превръщането на солената вода в енергия чрез дифузия на течността през полупропусклива мембрана. Слънчевата енергия остава вътре в мембраната (всъщност, чадърът е от топлинни елементи), а отпадните води се почистват в специална система от полиетиленови тръби и се пренасочват отново към мембраната за събиране на топлина. След като определена област се охлади достатъчно, небостъргачът се премества в друга, продължавайки да привлича туристи.
  Между другото, там могат да живеят не само хора, а и животни.

Второ място за небостъргач, състоящи се от практически безкрайна купчина жилищни модули.
Трето място за сгради, висящи от огромен въздушен балон.

  Следват още по-чудни чудеса:

звукостъргач“, превръщащ шума на града в енергия /особено полезен в места, с всякакви транспортни възли/.
стратосферна мрежа, обхващаща цялата Земя и позволяваща строителството на свръх високи небостъргачи.
най-обикновен небостъргач, с необичан външен вид, заради което имаш усещането, че архитектурният му стил и форма се променят пред очите ти.


По материали на Inhabitat и Yanko Design.
 

Гледане на Кафе
Дата: 15 - ти март 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Победителите в конкурса за небостъргач на бъдещето
Победителите в конкурса за небостъргач на бъдещето
Полярен чадър (Polar Umbrella), базиран на явлението осмоза, спечели ежегодния конкурс за небостъргачи eVolo 2013 Skyscraper Competition.
Небостъргачът на бъдещето
Небостъргачът на бъдещето – модулност, енергийна ефективност и екологичност
Концепция за лента нагревател – охладител
Авторът на идеята за компактно устройство, което може да загрява или охлажда храна, е един от победителите в конкурса, проведен от добре познатия производител на битова техника - Electrolux.
И отново - доколко е възможно пътуване във времето
Пътуването във времето не е в противоречие с общата теория на относителността. Тя прогнозира, че времето минава по-бавно при силна гравитация, така че живеейки в бунгало, остаряваме по – бавно, отколкото на върха на небостъргач.
Войниците на бъдещето ще станат невидими
Центърът за инженерно-физически изследвания във Великобритания работи над нов тип тъкан, която ще използва слънчевите фотоелектрични елементи, термоелектрични устройства и най –новите олекотени батерии.
Honda създаде автомобила на бъдещето
По време на Токийския автосалон, наред с другите новости, Honda ще представи хибридния автомобил Advanced Cruiser-X (AC-X).
Създадено е устройство на бъдещето, което фантастите са нарекли -умен прах
В допълнение към закона на Мур за удвояването плътността на транзисторите върху една интегрална схема на всеки две години, важи и закона на Бел за появата на нов клас компютри с по – малки размери на всеки 10 години.
HP споделя визията си за компютрите на бъдещето
Hewlett-Packard Company разказа за няколко концептуални дизайнерски разработки в областта на персоналните компютри и дисплеи,използвани от режисьорите на хита Real Steel с Хю Джакман(Hugh Jackman)в главната роля.
Авиотранспортът на бъдещето – с прозрачни тавани и зонални пространства
Водещият европейски авиопроизводител "Еърбъс" представи, как ще изглежда самолетът отвътре през 2050 г.
Интерфейс за компютрите на бъдещето
Съществуват и независими разработчици, правещи чудесни неща, базирани на най-новите технологии на Microsoft.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други