ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Пластмасово дърво – като начин за ефективно растениевъдство


  Турски дизайнери са създали необичайна вертикална оранжерия, която спестява пари при отглеждането на растения и помага на околната среда.

Гледане на Кафе
Схема на дървото-парник. (изображение: Designnobis)

  Съоръжението, наречено Pet-Tree, представлява конструкция със стоманен стълб в центъра, около който са закрепени импровизирани саксии от горната половина на 5-литрови пластмасови бутилки. За защита от лошото време и изпарението на скъпоценната влага служи прозрачна обвивка, направена от ацетилцелулоза, чрез екструзия/пресоване/ и последващо слепване.
  В горната част се поставя контейнер с вода, която бавно се стича по „ствола“ на псевдодървото, подхранвайки растенията в саксиите. Излишната влага се събира в долните части на същите тези пластмасови туби, откъдето ръчно може да се изсипва отново в контейнера на върха. В него се събира и дъждовната вода.
  Авторът на проекта Хакан Гюрсу от дизайнерското бюро Designnobis казва, че дървото-парник побира 1,75 пъти повече растения, отколкото обикновено заеманата от тях площ.
  Простото, но ефективно решение Pet-Tree, му осигурило престижната награда Green Dot Award, връчвана на „зелени“ дизайнери.
 

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри декември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Пластмасово дърво като начин за ефективно растениевъдство
Пластмасово дърво – като начин за ефективно растениевъдство
Турски дизайнери са създали необичайна вертикална оранжерия, която спестява пари при отглеждането на растения и помага на околната среда.
Революционен начин за изучаване на програмиране
Този начин е приложен на практика в Khan Academy, предлагайки на всички желаещи среда за разработка.
Дори микробите харесват Моцарт
Операторите на една от пречиствателните станции в Германия твърдят, че използваните в процеса на очистване бактерии са започнали да работят по – ефективно, след като редовно им пускали музика на великия композитор.
Създадено е ефективно антимикробно покритие
Веществото може да се нанася върху различни видове пластмаса и текстил. Дори и след няколко измивания, то надеждно защитава срещу повечето патогенни бактерии, дрожди и плесени.
Описан е прост начин за контрол на магнитните свойства на полупроводниците
Японски физици са открили обещаващ метод за обратимо превръщане на парамагнитни във феромагнитни полупроводници.
Намерен е начин да се заобиколи паролната защита на iPad 2
Паролната защита на таблета Apple iPad - второ поколение, работещ под iOS 5, може да бъде преодоляна само за няколко секунди.
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Ние виждаме целия свят през очилата на пола
Абстрактните неща не са изключение. По този начин, представителите на почти всички култури възприемат нечетните числа, като израз на мъжественост, а четните – на женственост.
Четири прости начина да получаваш максимума от всеки ден
Дали ни харесва или не, дните и седмиците минават бързо.
Здравният статус може да се следи чрез микроелектронна татуировка
Устройството се поставя върху кожата по същия начин, като временна татуировка, но вместо картинки има набор от датчици, контролиращи жизнените функции на човешкото тяло.
123456 ... 44
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други