ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Пет упражнения развиващи креативност

Гледане на Кафе
  От една искра може да се разгори огън. Трудността е - да се задържи искрата и старателно да се раздуха от нея пламък. На някои това е дадено по рождение, но повечето хора имат нужда от време за да научат това изкуство. Ето няколко начина за развитие на креативността.

  Две случайности

  Просто пъхнете пръст между страниците на тълковен речник и произволно изберете две понятия. Сравнете ги и се опитайте да намерите помежду им нещо общо. Измислете луда история, в която вплетете взаимовръзката. Подобно упражнение отлично тренира мозъка.

  Луд генетик

  Вземете празен лист хартия и химикалка. Много добре ще е, ако не умеете да рисувате, защото красотата и резултатът тук нямат никакво значение. Важното е – процеса. А сега нарисувайте нещо, което да съчетава в себе си колкото е възможно повече признаци на познатите ви животни. Може, например, да получите лисица с рибени люспи или дълговрат заек с копита. Целта на упражнението – да убиете всякаква логика и здрав разум, акцентирайки върху творчеството.

  Безумен архитект

  От животни преминаваме към архитектура, нека нарисуваме къща. Но преди да пристъпите към това, изберете 10 случайни думи. Представете си, че на Вас, като архитект, са Ви поръчали проект на къща, но клиентът е поставил 10 задължителни изисквания. Това са избраните от Вас думи. Може да бъде всичко. Например, „портокал“ и покривът на вашата къща трябва да е оранжев, „чиния“ - и прозорците,примерно в банята, трябва да бъдат кръгли и т.н. Докато рисувате върху хартията, в същото време си представяйте, как това би изглеждало в реалния живот.

  10 + 10

  Изберете някоя дума, но задължително съществително. Сега напишете 5 прилагателни, които според вас са най – подходящи за него. Например, „чорапи“ - черни, топли, вълнени, зимни, чисти. Сега опитайте да напишете 5 прилагателни, които съвсем не подхождат. Оказва се, че е доста трудно. Разровете се в различни сфери на възприятие и опитайте да намерите най-точните думи.

  Име

  Постарайте се всеки път, когато някакъв предмет ви е заинтересувал, да му измислите име. Може кратко и иронично или дълго и описателно. Целта на упражнението – името трябва да Ви хареса.

  Повтаряйте упражненията всеки ден по няколко пъти и непременно ще се превърнете в творческа личност...

Гледане на Кафе
Дата: 18 - ти януари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Пет упражнения развиващи креативност
Пет упражнения развиващи креативност
Ето няколко начина за развитие на креативността. Повтаряйте упражненията всеки ден по няколко пъти и непременно ще се превърнете в творческа личност...
Физкултура в умерени количества
Как да се намери границата между ползата и вредата.
Червеното вино: физическо упражнение в бутилка
Учени от университета в Страсбург (Франция), открили поредното удивително свойство на ресвератрола - съединение, съдържащо се в ципата и семките на червеното грозде.
Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии
Гелът е безопасен за човешкото тяло и позволява продължителен пряк контакт с неговите тъкани.
Най – звучният пенис в света
Мъжките на водната дървеница Micronecta scholtzi, с помощта на своя полов орган пеят на самките любовни серенади. И не просто серенади, а най – звучните в животинския свят.
Тай чи, Тай чи чуан и китайската философия
В китайската цивилизация могат да се обособят две основни културни традиции, които са противоположни и са свързани с две основни тенденции в развитието на китайската философия.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други