ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Петнистият кон не е измислен от древните художници


  Преди около 25 хиляди години, по стените на европейските пещери, хората започнали да рисуват нови същества. Сред носорози, диви бикове и други животни, се появяват бели коне с черни петна. Какво е това - плод на въображението или резултат на наблюдение?
  Днес, тези коне не са рядкост. Смята се, че този вид е опитомен от човека преди около пет хиляди години. Едно ново проучване на древната конска ДНК показа, че праисторическите художници не са ги измислили.

Гледане на Кафе
Петнисти коне от пещерата Печ Meрл "Pech Merle" в Южна Франция.

  Като цяло, в Европа са открити над 100 пещери, чиито стени носят образите на най-малко четири хиляди животни. Почти всички от тях са концентрирани в Южна Франция и Северна Испания. Най-старите образци на скална живопис са открити във френската пещера Шове, които са най-малко на 32 хиляди години. Почти една трета от изобразените животни са коне и почти всички са оцветени в кафяво или черно, което съответства на дорестите врани коне.
  Малък брой пещери(включително Печ Meрл/ "Pech Merle"/ в Южна Франция)могат да се похвалят с рисунки на бели коне с черни петна. Много археолози твърдят, че те са плод на въображение или някакви символи. Действително, при анализ на ДНК, отделена от костите на 90 древни коне, извършен през 2009 г., се установило, че това са дорести, черни коне. Никакви следи от петна.
  Сега същата група учени, стигнали до извода, че петнистите коне все пак са съществували. Изследователите, под ръководството на Арне Лудвиг от берлинският институт „Лайбниц“ и Майкъл Хофрайтер от Йоркския университет/Великобритания/, извършили нов ДНК анализ на 31 праисторически коне от Сибир, Източна и Западна Европа. Времевият диапазон бил 20 - 2,2 хиляди години.

Коне от породата Апалуза. Както се вижда - петната са същите. (снимка: Makarova Viktoria)

  18 от тях се оказали дорести, седем – черни, а шест имали генетичният вариант LP, което прави коня петнист. Освен това, от 10 западноевропейски коне, живели преди 14 хиляди години, този маркер бил открит в четири, което означава, че петнистите коне не са били рядкост по времето на разцвета на пещерната живопис. С други думи – никакъв символизъм, а чиста проба натурализъм.
  Защо впоследствие този фенотип става рядкост? Учените изтъкват, че някои съвременни породи коне с две копия на гена LP страдат от кокоша слепота. Техните праисторически предци са били лесна плячка. Може би генът е бил полезен по време на ледниковия период (бял кон по-лесно се слива с пейзажа), но след това станали непригодни и редки. Породата отново разцъфтява, само благодарение на съвременните развъдници.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Гледане на Кафе
Дата: 8 - ми ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Петнистият кон не е измислен от древните художници
Петнистият кон не е измислен от древните художници
Преди около 25 хиляди години, по стените на европейските пещери, хората започнали да рисуват нови същества. Сред носорози, диви бикове и други животни, се появяват бели коне с черни петна. Какво е това - плод на въображението или резултат ...
Разгадана е тайната на гения на Леонардо да Винчи
Откритие на британски учени е позволило да бъде разгадана тайната на гения на изключителни художници, като Леонардо да Винчи и Пабло Пикасо.
Електронното перо Wacom Inkling трансформира рисунки върху хартия в цифров вид
Компанията Wacom, в средата на септември, ще започне продажбата на оригиналния компютърен аксесоар Inkling за художници, илюстратори и дизайнери.
Рембранд е добавял в боите си нишесте
Когато специалистът по аналитична химия от Кралския институт за културно наследство в Брюксел /Белгия/ Яна Саньова и нейните колеги започнали изследванията си върху картини на Рембранд, не очаквали че ще открият нещо принципно ново ...
Строеж и произход на китайският йероглиф - дълголетие
Древните китайци вярвали, че занимавайки се със земеделие, т.е. с физически труд и хранейки се с плодовете на земята, човек ще живее дълго.
Четиригодишна експресионистка излага своите работи в Ню Йорк
На 4 юни 2011 г. в Ню Йорк бе открита самостоятелната изложба на художничката Aelita Andre, родена през 2007 г.
Маите получавали жълтата боя по същите начини, като синята
Маите вярвали, че синьото е цветът на боговете. Синята боя на Маите е без прецедент сред древните пигменти по яркост, красота и трайност, доколкото е свързана с индигото, смесено с минерала палигорскит.
Древна Месопотамия
Месопотамската цивилизация е една от най – древните, ако не и най – древната в света. Именно в Шумер, в края на ІV-то хилядолетие пр.н.е., човешкото общество, едва ли не за пръв път, излиза от първобитния стадий и встъпва в епохата ...
Могилата на змията в Охайо – тайната ще бъде разгадана
Вече 165 години учените се опитват да разгадаят тайната на могилата в Охайо, с изображение на змия поглъщаща яйце – едно от най – известните мистични чудеса в човешката култура.
Бактериите ще дадат шансове на Джаксън Полък
Вирусите могат да лакират нокти, чухте ли? Е, бактериите могат да създават истински шедьоври на изобразителното изкуство!
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други