ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Паразитните червеи управляват човешката еволюция


  Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите миграции.
  Преди около 100 хиляди години човечеството започва да мигрира от Африка, където Homo sapiens се е появил като вид от други територии. Естествено, хората трябвало да се сблъскват с различни условия за живот: на новите места ги посрещал различен климат, по нов начин трябвало да добиват храна и накрая, древните били атакувани от непознати патогени и паразити, с които трябвало, по някакъв начин, да привикнат. Смята се, че движението на популациите, само по себе си, е една от причините за генетичните разлики. Отделните групи имат различни случайни варианти на гените, които при липса на междупопулационно кръстосване започват да доминират, разграничавайки едната група от другата. Въпреки това, местните условия, в които попада популацията, несъмнено, също имат значение: оцеляват тези, чиито гени са по – приспособени към дадената екологична среда.

Гледане на Кафе
Паразитният червей шистозома определя нашата еволюция в по-голяма степен, отколкото климата, храненето, а дори и бактериите.  (снимка: Eye of Science)

  Учени от Калифорнийския университет в Бъркли/САЩ/ твърдят, че от всички фактори на околната среда, най – голямо влияние върху генетиката на човека оказват паразитните червеи. Изследователите използвали данните на повече от 1500 човека от 55 различни популации, анализирайки генетичните им различия. Бил построен статистически модел, с чиято помощ било възможно да се класифицират тези различия, в съответствие с един или друг фактор на естествения отбор. Факторите били три: климатични условия, стратегията за получаване на храна (рибарство, земеделие, животновъдство и др.) и разнообразието от патогени. Всички те са имали значително въздействие върху генетичния портрет на популацията, но най-важните - са наречени паразити.
  Пълните резултати от изследването са публикувани в онлайн списанието PLoS Genetics. Авторите отбелязват, че най-важни дори не са вирусите и бактериите, а именно, паразитните червеи. Учените обясняват, че бактериите и вирусите са твърде изменчиви и много бързо преодоляват  системите за защита на човешкия организъм и просто трябва да се възприемат като неизбежно зло. Червеите се променят по-бавно и тялото ни е в състояние да запомни такъв паразит, поставяйки в генома начин за борба с него.
  Патогенното обкръжение е корелирало най – силно 103 гени. Четвърт от тях, в една или друга степен, са отговаряли за имунитета – от разпознаване на патогена до контрол на възпалителната реакция. Тази дресировка на имунитета срещу паразитните червеи не е протекла без последици за човека. Според учените, сред гените отговарящи за имунитета, чиято еволюция е била подтикната от паразитите, са и гените свързани с автоимунните заболявания. Имунитетът става твърде бдителен и покрай „чуждите“, от време на време бие по „своите“.
  В същото време други учени твърдят, че подобно заключение изисква повторна проверка: добре е да се установи строго съответствие между "паразитните" промени в гените и способността на същите тези гени, да причиняват автоимунни заболявания. Освен това, не бива да се пренебрегват и другите два фактора на околната среда. Очевидно е, че разнообразието на паразити в даден район е тясно свързано с климата, така че климатичните фактори могат да имат косвен ефект върху генотипа на населението. Същото е и с методите за получаване на храна: хората и животните често споделят едни и същи паразити, и нашата имунна система напълно може да се тренира върху патогените, които се прехвърлят към нас от рибата или свинете.

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите ...
Как митохондриите управляват стареенето
Митохондриите влияят върху процеса на стареене не само чрез окислителния стрес, източник и ликвидатор на който са те. Потискането на активността на белтъците, обслужващи синтеза в митохондриите, води до увеличаване на живота на клетката, ...
Седем от най-обещаващите възможности за възкресение
Сензорен костюм, крионика, биоприсъствие – много са опитите животът след смъртта да стане реалност. Борбата на човечеството със смъртта датира от зараждането на човешката цивилизация.
Дигитална версия на човешката зрителна система
Изследователи от Университета в Бъркли Калифорния (САЩ) са разработили алгоритъм, който може да се прилага при функционален магнитен резонанс (MRI), за да показва, наблюдаваните от нас движещи се изображения.
Как да се предотврати гибелта на човешката цивилизация
Ако целият свят, всичките седем милиарда души консумират като гражданите на САЩ, ще се нуждаем от още четири или пет планети.
Хората ще се учат да управляват неща със силата на мисълта
Американски специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили устройство, позволяващо управлението на телефона да става без помощта на ръцете.
Дълголетието се предава по наследство без участието на гени
Продължителността на живота на кръглите червеи, поне отчасти, е под епигенетичен контрол: химическа модификация в белтъците, опаковащи ДНК, позволява на нематода да удължи живота на три свои поколения.
Американските безпилотни самолети са атакувани от вирус
Злонамерена програма се изкачи до компютрите на военновъздушна база Creech, от където се управляват повечето от безпилотните летателни апарати на U. С. ВВС, прихващаща въведената с клавиатурата информация. За сега не успяват да се ...
Могилата на змията в Охайо – тайната ще бъде разгадана
Вече 165 години учените се опитват да разгадаят тайната на могилата в Охайо, с изображение на змия поглъщаща яйце – едно от най – известните мистични чудеса в човешката култура.
Идентифициран е протеин, свързан със затлъстяването и диабета
Нервните клетки в хипоталамуса разпознават циркулиращите в кръвта хранителни вещества и хормони, като ги управляват със серия от комплексни физиологични и поведенчески реакции, за да се запази баланса между разхода и потреблението ...
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други