ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Още един претендент за наградата Сикорски


Гледане на Кафе
Призът Сикорски /Sikorsky Prize/, е учреден през 1980 г., в чест на пионера на вертолетостроенето – Игор Сикорски. Той се връчва на вертолетни конструктори, които използват за подемна тяга единствено мускулната сила на пилота. До този момент, никой не е успял.
  За тридесет години, само два екипа от конструктори, са били сериозни претенденти за наградата от 250 000 долара. Те успели да повдигнат все пак своите апарати във въздуха, но допълнителните условия не били спазени: първо, полетът трябва да продължи минимум минута на височина не по – малко от 3 м и второ, задължително е вертолетът да не излиза от пределите на стартовата площадка с размери 10 кв. м.
  Голяма група от 50 амбициозни студенти и аспиранти от инженерния факултет на университета „Джеймс Кларк” в Мериленд, изглежда, ще бъдат третите пълноправни кандидати за уникалната награда. Създадeната от тези любители, но с истински конструкторски професионализъм машина, наречена Gamera, не само че е решена много красиво, но притежава редица преимущества и нововъведения,с които, искаме да вярваме, най – накрая ще превземат недостижимите условия на конкурса.

  Рамата на вертолета се състои от две кръстосани планки на буквата „Х”, всяка с дължина 18,3 м. В краищата им са разположени четири винта, с диаметър 12,8 м. Конструкцията позволява по - ефективно използване на екранния ефект, който рязко увеличава подемната сила на крилата в близост до земната повърхност.
  Въпреки доста солидните габарити, Gamera тежи малко над 95 кг, включително с момичето – пилот. По време на полета, тя ще трябва да работи не само с крака, а и с ръце. За да бъде във физически и координационен тонус, момичето е преминало няколко месечен курс на обучение.
  Олекотяването на и без това ажурната машина, е постигнато с използването на балса, пеноматериали, майлар и въглеродни влакна. Редица възли и елементи в състава на конструкцията са под формата на „пакети” от въглеродни влакна, което осигурява висока якост при ниско тегло.
  Изпитанията ще се състоят на 11 май 2011г. от 9.00 до 12.00 ч. мерилендско време. Ето на този адрес може да бъдете заедно с тях: Comcast Center Auxiliary Gym, University of Maryland, College Park, MD 20742 Directions to Parking.
  Дано успеят!

 

 

Гледане на Кафе
Дата: 9 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Още един претендент за наградата Сикорски
Още един претендент за наградата Сикорски
За тридесет години, само два екипа от конструктори, са били сериозни претенденти за наградата от 250 000 долара. Те успели да повдигнат все пак своите апарати във въздуха, но допълнителните условия не били спазени: първо, полетът трябва ...
Антинобеловите награди за 2011 г.: прозяващи се костенурки и секс с бутилка
В театър `Сандърс`, Харвардския университет (САЩ), за 21 път се проведе церемонията по връчването на Антинобеловите награди. Наградата, както е известно, се присъжда от списание Annals of Improbable Research за достижения, които ...
Как един мъж може да се превърне в жена
Изключването само на един ген в мъжките полови жлези – дори у възрастен индивид – води до превръщането му в жена.
Започнаха гаданията за Нобеловите награди
На 3 октомври започва обявяването на новите Нобелови лауреати. За научния свят те са нещо като Оскар: всички ругаят лошия вкус на наградния комитет, но всички следят с нетърпение развоя на събитията, опитвайки се да предскажат победителите ...
Два мозъка в един - чрез невроимплант
Изследователи от университета Дюк - САЩ са направили това, което до сега можеше да се види само в научно-фантастичен филм.
Microsoft представи един невероятен проект за видео-игри.
Демонстрираната технология IllumiRoom позволява видео-играта да бъде изнесена извън пределите на екрана.
Човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци
Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата.
20 примера за оригинален дизайн на опаковки
Дизайнът на опаковката е един от най-важните компоненти в маркетинга и рекламата.
Видеоматериалите Hulu ще станат достъпни за притежателите на конзоли Nintendo
Nintendo сключи споразумение за сътрудничество с Hulu, един от най-популярните видео сайтове в САЩ.
Списание Scientist се закрива
Биомедицинските изследователи загубиха един важен източник на информация, а научните журналисти – още едно издание.
123456 ... 23
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други