ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Очаквайте ерата на neurogaming

  На 1 – 2 май Сан Франциско ще бъде домакин на първото изложение-конференция посветена на т.нар. neurogaming. Организатор на събитието е основателят на  Neurotechnology Industry Organization, автор на книгата „Неврореволюция: как науката за мозъка променя нашия свят“ (The Neuro Revolution: How Brain Science is Changing Our World) Зак Линч (Zack Lynch). Той смята, че в следващите пет години игрите ще станат съвсем различни поради появата на нови, евтини сензори, нарастване на изчислителната мощност и увеличаването на пропускателната способност.
  Най-интересното е, че според него, всичко необходимо за тази технология вече е тук и 2013 г. ще бъде годината на техния съюз, което ще постави основите на  невроигровата индустрия на бъдещето. По думите на Уилям Гибсън, автор на книгата "Невромант", "Бъдещето вече е тук, просто все още е неравномерно разпределено."
  Невроигрите изискват много знания за човека: сърдечен ритъм, мозъчни вълни, степента на разширение на зеницата, позицията на тялото и ръцете, промяната на емоционалното състояние у човека. Те съчетават технологиите на допълнената и виртуална реалности, както и тактилната система. Защо? За да бъдат играта и тръпката от нея, възможно най-реалистични.
  В статия, публикувана на уебсайта VentureBeat, г-н Линч отбелязва, че възможностите на играча винаги са ограничени от възможностите на контролера. Сравнително наскоро започнаха да се появяват системи, следящи нашите движения и жестове (Wii, Move, Kinect), и това е само началото. Вече е разработен контролерът Razer Hydra с шест оси, който ви позволява да премествате обекти в триизмерно пространство в игри, като Portal 2.

  При това, цените на подобни неща падат, а датчиците за движение все по – активно навлизат в игровата индустрия, отчитайки все по-дребни жестове и даже мимика.

  Компаниите Neurosky и Emotiv пуснаха първият контролер с електроенцефалография, който регистрира мозъчните сигнали и ви позволява да контролирате случващото се със силата на мисълта или с промяна на мимиката. Например, играчът ще може да разбие камък, съсредоточавайки се върху него или да изплаши враговете, правейки страшна гримаса. За сега тази технология е в начален стадий, но от нея започват да се интересуват все повече и повече фирми: InteraXon, Personal Neuro Devices, NeoComimi.
  Друга важна част от neurogaming – е гласът, независимо дали е за проста връзка между играчите или за управление чрез глас, като в Mass Effect 3. Например, сензори, улавящи нюансите на интонацията, ще влияят върху начина, по който вашите подчинени ще реагират на заповедите ви.
  Друга интересна област са емоциите. Според едно изследване, две трети от играчите мечтаят бъдещите игри да бъдат равни или дори да надминават по емоционалност книги, филми и музика. Представете си, че околните персонажи (включително врагове) реагират на вашия страх или гняв! За да направите това, можете да следите мимиките на играча, промените в проводимостта на кожата, движенията на очите. Следете фирмите SMI Vision, iMotions и Affectiva с техните технологии Affdex и QSensor. Големи разработчици, като Valve и Activision Blizzard, също проявяват интерес в тази посока, но ключовите новатори са малки фирми: Thatgamecompany, GameFace.Me, Bagooba.
  Британската компания Foc.us възнамерява да се възползва от технологията за невростимулация, с която в американската армия обучават снайперисти: в точния момент мозъкът получава малък електрически импулс, заставяйки ви да дръпнете спусъка. Стартиращата Neurotrek създава система, основана на ултразвукова стимулация. Какво ще излезе от това, е трудно да се каже.
  И накрая, в стремежа си за по-добри игри, разработчиците прибягват към поведенчески анализ.
  Що се отнася до визуалната страна на нещата, то мобилните и плоски екрани скоро ще останат в миналото. Достатъчно е да споменем очилата с допълнена реалност  Project Glass на корпорацията Google. По същество, това е дисплей за глава с гласово и сензорно управление, който при това не пречи да виждаш всичко наоколо.
  Виртуалната реалност не изостава. Disney Research предлага специални ръкавици и седалка.  Vybe Haptic Gaming Pad създаден специално за Marvel Avengers, ви позволява да почувствате остър завой или падане по хълма.


  Няма съмнение, че първите крачки на обширното видеоигрово поприще ще бъдат несигурни, неловки, дори разочароващи. За да бъде началният период по – кратък, г-н Линч е измислил NeuroGaming Conference and Expo.

Подготвено по материали на: VentureBeat.

Гледане на Кафе
Дата: 19 - ти януари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Очаквайте ерата на neurogaming
Очаквайте ерата на neurogaming
На 1 – 2 май Сан Франциско ще бъде домакин на първото изложение-конференция посветена на т.нар. neurogaming.
Очаквайте ерата на добрите новини
Добрите новини, ако сте забелязали, се срещат много рядко. По някакъв начин ние се справяме с това.
Джобна слънчева батерия ще ви зареди телефона и ще ви осигури светлина
В Сингапур е разработена преносима система, състояща се от прибор, към който може да включите различни типове прожектори, мобилни устройства и компактна слънчева батерия.
8 причини да напуснете работа през 2013
Превод на нашумялата статия на Джеймс Алтушер/James Altucher/ – инвеститор, предприемач и автор на множество публикации.
Основателят на PayPal строи либертарианската утопия върху плаващи острови
Идеята е, на тези своеобразни независими територии, да се формират нов тип общества, чиято основа е личната свобода. Общностите ще бъдат свободни от наредби, закони и морални конвенции, включително регламенти за неща като заплати или ...
На добър път в надпреварата за кибервъоръжение
Добре дошли в новата ера приятели! Тя започна преди около година, когато някакъв ирански компютър, без всякаква видима причина, започнал да се рестартира непрекъснато.
Неевклидова геометрия
Много сериозни теоретични физици сега вярват, че по-високите измерения не само съществуват, но могат да обяснят някои от най дълбоките тайни на природата.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други