ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Очаквайте ерата на добрите новини


 

Гледане на Кафе
"Мисля, че горчицата е минерал. - продължавала Алиса замислено." "Разбира се, че е минерал - потвърди херцогинята. - Минерал с огромна експлозивна сила. От него правят мини. А моралът следователно е това: добра мина при лоша игра - е най-важното! "

Добрите новини, ако сте забелязали, се срещат много рядко. По някакъв начин ние се справяме с това, а какво да направи Jurriaan Kamp, редактор на американското списание Ode, което е специално създадено за "интелигентни оптимисти" ? Било необходимо да се разработи алгоритъм за търсене,"чувстващ" настроението на новините и автоматично разделящ съобщенията за агнешко месо от репортажите за кози.
  Моментът за появата на такова изобретение, като че ли не е подходящ. През май изследователският център Pew установил, че количеството на лошите новини, консумирани от американците, нараства от 2008 г. Едва ли тази тенденция ще се окаже краткосрочна: в Близкия Изток е неспокойно, предизборната кампания 2012 г. току що започва, затлъстяването прогресира… Междувременно няколко проучвания показали, че здравият дух е залог за здраво тяло и добра печалба.
  Г-н Камп осъзнал, че пред него е огромна и напълно празна пазарна ниша, нишата на добрите новини. Заедно с компанията Federated Media Publishing от Сан Франциско, специализирана в търсене на семантика, той разработил за своето списание Ode система, способна да обработи 60 основни източници на новини. Миналата седмица тя влезе в етап на бета тестване, а след няколко месеца ще заработи официално.
  Tim Musgrove, разработчик на по – широка система, наречена «slant engine», посочва, че системата притежава хиляди насоки за разбиране на контекста. „Да кажем, думата „водород” може да стои непосредствено до „енергия” или „бомба”, откъдето идва и заключението.” – казва инженерът.
  Известни са търсачки, сортиращи новините по ключови думи или имена, но тук всичко е много по – сложно. Работата започва с класификация на теми – например, световни проблеми/болести, бедност/ или социално благосъстояние/здравеопазване, образование/. След това, алгоритъмът оглежда фразите. „Усилия в борбата за…” – ако става дума за глобален проблем, може да предположи, че се съобщава за нещо добро. „Намаляване” по отношение на социалното благо, по-скоро, означава нещо лошо. И такива критерии са хиляди.
  В крайна сметка, новината получава числов коефициент от 0 до 1. Ако бележката надхвърля 0,95, тя автоматично попада в уеб-интерфейса на списание Ode (OdeWire). Ако е 0,6 и отгоре, то трябва да бъде проверена от човек.
  Важна подробност: за оптимистични се считат само тези истории, в които има смисъл. Оптимистичният стил на спортната и „жълта” преса се изхвърля.
  Системата все още е далече от съвършенството. Например, при едно скорошно тестване на статия, затова че ФБР спи на поста си, системата я класифицирала, като позитивна: машината решила, че става дума за успех в борбата срещу безсънието. Освен това, има проблеми и с идеологическият неутралитет: например новината, че САЩ губи от Китай, е била счетена за не толкова лоша по отношение на Китай.
  Основната трудност обаче, е да се направи така, че системата да не се фокусира върху „небесни дъги” и „еднорози”. "Ние няма да игнорираме реалността, - каза г-н Камп. - Ние просто искаме да я погледнем от друг ъгъл ". Ето например, безработицата. Това е лошо. Но това е подтикнало някой да получи ново образование, да започне бизнес и т.н. Научавайки за него – се чувстваш по – леко и ти се струва, че безработните ще станат по-малко.
  Технологията я чака светло бъдеще. Някой ден тя ще доведе до специализацията на уеб-съдържанието и ще направи рекламата по – ефективна. Либералите ще спрат да се жалват от плесенясалият консерватизъм на медиите, а консерваторите – от либералната необузданост на пресата…
 

Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Очаквайте ерата на добрите новини
Очаквайте ерата на добрите новини
Добрите новини, ако сте забелязали, се срещат много рядко. По някакъв начин ние се справяме с това.
Очаквайте ерата на neurogaming
На 1 – 2 май Сан Франциско ще бъде домакин на първото изложение-конференция посветена на т.нар. neurogaming.
Чувството на вълнение заставя хората да споделят новини
За да стане заразна, новината трябва да предизвиква изненада, страх или гняв, но не успокоение или тъга.
10 от най- добрите Digital-кампании на 2012 г
Заредете се с енергия и вдъхновение, спомняйки си най-ярките Digital- кампании и вирусни видеоклипове на 2012
Разгадана е тайната за здравината на паяжината
Учени успели да разкрият тайната за здравината на паяжината, която е уникален материал, превъзхождащ няколко пъти по здравина и еластичност стоманата и най – добрите за сега изкуствени влакна.
За новия екзоскелет не са страшни ни бомби, ни ракети
Списание Time обяви петте най-добри военни изобретения за 2010 г. Списание Time публикува списък на най-добрите изобретения ежегодно.
Дюселдорф
Дюселдорф е един от най – богатите градове в Европа, град - градина, влизащ в десетката на най – добрите градове в света. Столица е на немската провинция Северен Рейн – Вестфалия. Дюселдорф е гостоприемен и вратите му са винаги широко ...
8 причини да напуснете работа през 2013
Превод на нашумялата статия на Джеймс Алтушер/James Altucher/ – инвеститор, предприемач и автор на множество публикации.
Нов дизайн за Facebook
Във Facebook решиха да променят дизайна на потребителската новинарска лента.
Джобна слънчева батерия ще ви зареди телефона и ще ви осигури светлина
В Сингапур е разработена преносима система, състояща се от прибор, към който може да включите различни типове прожектори, мобилни устройства и компактна слънчева батерия.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други